Jdi na obsah Jdi na menu
 


Aktivity VKCV v oblasti profesní historie

6. 5. 2021

Aktivity VKCV v oblasti profesní historie

Významnou součástí činnosti VKCV jsou aktivity zaměřené na historii celnické profese, historii Finanční stráže a osobnosti, které byly jejími významnými představiteli. Tyto aktivity můžeme rozdělit dvou oblastí.
První oblast je zaměřena na činnost badatelskou a osvětovou, kterou se zabývají kolegové Míla Brandejs a Jirka Panuš. V této oblasti se jim podařilo získat velké množství informací a shromáždit celou řadu materiálů, týkajících zakladatele československého celnictví a prvního odborového přednosty Ministerstva financí JUDr.Emila Martince, rodáka z města Horní Jelení v Pardubickém kraji. Oba jmenovaní se výrazně podíleli na získání celé řady informací o osobě JUDr Jiřího Brože, dlouholetého generálního ředitele Ústřední celní správy a prezidenta Rady pro celní spolupráci (dnešní Světová celní organizace) a také díky jim, si tuto bezesporu nejvýznamnější osobnost moderního československého celnictví, znovu připomínáme. Podařilo se jim shromáždit velké množství informací o příslušnících Finanční stráže a to dozorci FS Josefu Návratilovi a respicientovi FS Františkovi Kabrhelovi, kteří při výkonu služby v našem východočeském regionu přišli o život. Celá řada jejich aktivit, přispívajících k posilování povědomí o profesní historii a její prezentaci, přesahuje náš region. Příkladem může osoba respicienta FS Václava Boříka,který padl jako aktivní účastník Pražského povstání v květnu 1945. Proto jsou zváni na celou řadu akcí, pořádaných spolky a organizacemi, zaměřených na různá historická témata, kde reprezentují nejen náš klub. Kolega Jirka Panuš je kurátorem sbírek Východočeského památníku celnictví v Králíkách a rozhodujícím způsobem se podílel na vzniku expozice o historii Finanční stráže RČS, která je umístěna v Muzeu K – S14.
Tou druhou oblastí, je vlastní realizace celé řady projektů, připomínajících historii celnictví a Finanční stráže, na kterých se podílí mnoho členů, příznivců a podporovatelů Východočeského klubu celních veteránů. Tyto akce vesměs navazují na výsledky badatelské činnosti. Některé z nich si připomeneme níže.

 


Již v roce 2011, ve kterém byl VKCV založen, jsme si ve spolupráci s vedoucími služebními funkcionáři celních správ České a Slovenské republiky, připomenuli osobnost JUDr Emila Martince, prvního odborového přednosty MF a zakladatele československého celnictví. Při příležitosti státního svátku Dne vzniku samostatné ČSR byla v jeho rodišti Horním Jelení, odhalena na budově městského úřadu pamětní deska, jejíž zhotovení zajistil náš klub. Slavnostní odhalení se zúčastnili generální ředitelé celních správ obou zemí a také čestné jednotky celní správy ČR a SR. Tím byla založena tradice, která je nadále udržována, především díky velmi dobré spolupráci VKCV s vedením města Horní Jelení. Ve stejný den si také každoročně připomínáme u pevnostního srubu K – S14 památku padlých příslušníků Finanční stráže při obraně státních hranic ČSR.


Od roku 2011 je VKCV organizátorem vzpomínkové akce na dozorce Finanční stráže Josefa Navrátila u jeho pomníku v Bartošovicích – Vrchní Orlici. O tento pomník spolu s vedením obce pečujeme a podíleli jsme se také na jeho opravě. Součástí vzpomínkové akce je zádušní mše za padlé příslušníky Finanční stráže ve zdejším kostele.

 

Dalším příslušníkem Finanční stráže, který padl při výkonu služby v našem regionu, je respicient FS František Kabrhel. Pomníček na jeho památku, umístěný v bezprostřední blízkosti silnice pod Vrchem Adam, nebyl dlouhá léta udržován. V roce 2016 jsme zajistili jeho renovaci a přemístění na vyvýšený břeh. V září téhož roku byl slavnostně odhalen a památku respicienta FS Františka Kabrhela si každoročně připomínáme ve stejný den, jako památku dozorce FS Josefa Navrátila.
Kolegové Míla Brandejs a Jirka Panuš organizují, ve spolupráci s pražskými a středočeskými kolegy, při příležitosti Pražského povstání, vzpomínkovou akci na respicienta FS Václava Boříka, který padl jako aktivní účastník povstání.
Od roku 2014 je VKCV hlavním garantem vzpomínkové akce na četaře Arnošta Hrada, která se každoročně koná v pevnostním srubu K - S14. Četař Arnošt Hrad, se v roce 1938, na protest proti kapitulaci, v tomto srubu zastřelil. Na organizaci spolupracujeme s Muzeem K – S14.


Historii Finanční stráže v regionu Králicka si připomínáme také při Pochodu Finanční stráže, který od roku 2017 organizujeme ve spolupráci s Pochodnickým spolkem Lanškroun. Trasy pochodu jsou připravovány tak, aby zahrnovaly objekty bývalých Oddělení Finanční stráže (Prostřední Lipka,Dolní Lipka,Mladkov), hraniční přechody či objekty pevnostních opevnění.


Profesní historii propagujeme i v areálu bývalého Oddělení Finanční stráže v Prostřední Lipce, kde má náš klub sídlo. Po dohodě s Krajským úřadem Pardubice,který je novým vlastníkem, jsme ve spolupráci s ing.arch. Pavliňákem instalovali ve společných prostorách hlavní budovy materiály, připomínající historii Finanční stráže na Králicku. Na novou fasádu jsme pořídili repliku prvorepublikového označení a před budovou jsme instalovali repliku hraničního sloupu.
Kromě aktivit, zaměřených na oblast historie, organizuje VKCV celou řadu dalších akcí, kterým se budeme věnovat v některém z dalších příspěvků. Podrobnosti ke všem výše uvedeným akcím jsou v Aktualitách a ve Fotogalerii na našich webových stránkách.


Ladislav Brůha, místopředseda VKCV