Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zádušní mše za Dr Emila Martince

2. 12. 2018

Zádušní mše za Dr Emila Martince

 

V dopoledních hodinách dne 30. listopadu 2018 se v kostele sv. Matěje v Praze – Dejvicích konala zádušní mše (requiem) za nestora čs. celnictví JUDr Emila Martince. Mše se konala v den jeho úmrtí, kterým byl 30. listopad 1945.

Mši organizoval Východočeský klub celních veteránů z Prostřední Lipky a celní úřady pro kraj Středočeský a hl. město Prahu. Akce se zúčastnilo na padesát příslušníků celní správy ČR a celnické veterány z Východních Čech reprezentovali předseda VKCV Bohumil Brandejs a tajemník Jirka Panuš.

Zádušní mše se zúčastnili i představitelé města Horní Jelení – rodiště Dr Martince a to p. Petr Tupec starosta města a místostarostka Simona Poláková.

 

 

 

Dr Emil Martinec pocházel z početné mlynářské rodiny. Měl pět sester a čtyři bratry. Jako třetí v pořadí se narodil 21. ledna 1869 manželům Janovi a Marii Martincovým v čp. 38 v Horním Jelení.

Po slžení maturitní zkoušky na Gymnáziu ve Vysokém Mýtě vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlový v Praze a v roce 1895 vstoupil do služeb finanční správy.

Z počátku pracoval u Okresních finančních ředitelství v Uherském Hradišti a v Brně a zabýval se nejprve spotřebními daněmi a později agendou daní nepřímých a monopolů u Zemského finančního ředitelství v Brně.

V celní agendě aktivně působil již od počátku své kariéry. Vynikl zejména jako inspektor finanční stráže. Už tehdy měl výborné profesní předpoklady a po vzniku samostatného československého státu byl povolán k ministerstvu financí. Ve funkci organizátora celní služby položil pevné základy československému celnímu právu. Úspěšně se vypořádal s obtížnými úkoly v oblasti organizace celní správy nové republiky a její celní hranice.

Pod jeho vedením bylo vydáno české znění vysvětlivek k celnímu sazebníku a celní sazebník upravený pro výkon tehdejší celní služby. Od prvních dnů po říjnu 1918 intenzivně pracoval na novém celním zákonu, který byl vyhlášen, včetně prováděcího nařízení, v roce 1927. Podílel se také na úpravách obchodně politických vztahů republiky směrem k zahraničním státům.

V roce 1932 se stal funkcionářem v devizové komisi a jeho zkušeností stát využíval v době hospodářské krize, kdy komise usměrňovala dovoz zboží do Československé republiky. V roce 1934 vznikla Československá obilní společnost, kde působil jako vládní komisař. Tuto funkci zastával i po 1. lednu 1935, když po 39 letech na konci roku 1934 odešel na zasloužený odpočinek; funkci vládního komisaře vykonával až do až do roku 1939.

Jeho odborné znalosti se setkaly s uznáním nejen v Československu, ale také za jeho hranicemi. Pro svoji nestrannost, smysl pro spravedlnost, pracovitost a přátelskou povahu byl oblíben u svých spolupracovníků. Zemřel dne 30. listopadu 1945. -pnš-


 

Foto: -pnš-

 

 


 

 

Náhledy fotografií ze složky Dr Martinec - sv. mše zádušní 30.11.2018