Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zádušní mše v katedrále sv.Víta v Praze - 31. října 2015

3. 11. 2015

73. výročí heydrichiády

     Před 73 lety - 24.října 1942 popravili Němci v koncentračním táboře Mauthausen ranou do týla 294 rodinných příslušníků českých lidí, kteří pomáhali a podporovali parašutisty ze skupin Anthropoid, Silver A a Intransitive.

     Tito čeští lidé se provinili se jen tím, že byli bratry, sestrami, příbuznými osob, které byly obviněny z pomoci těmto parašutistům, z nichž členové skupiny Anthropoid (Gabčík a Kubiš) uskutečnili dne 27. května 1942 atentát na tehdejšího říšského protektora R.Heydricha.

     Skupina čs. historiků v čele s Jaroslavem Čvančarou, rychnovákem Liborem Pařízkem a vicepresidentem organizace Anlet (Asociace nositelů legionářských tradic z.s.) Vlastislavem Janíkem zrealizovala jako vzpomínku na tuto událost tragickou událost v historii českého lidu v sobotu 31.října 2015 v chrámu sv. Víta a Vojtěcha na Pražském hradě zádušní mši, kterou celebroval 36. arcibiskup pražský, metropolita a primas český kardinál Dominik Duka.

     Organizace ANLET z.s., která byla spolupořadatelem této vzpomínkové akce a které je Východočeský klub celních veteránů kolektivním členem zajistila pozvání Rady VKCV na tuto zádušní mši; byla, přečtena všechna jména popravených, rodinní příslušníci a děti zapálili za každého svíci.

     Chrám sv. Víta byl zcela zaplněn, a když sbor na závěr zpíval českou hymnu draly se slzy do očí.

     Utkvěla nám slova p. arcibiskupa o tom, že je třeba stále připomínat tuto historii a „ …. paní učitelky ve školách místo toho, aby s dětmi vyřezávaly helloweenské dýně, by měly dětem vyprávět o statečnosti lidí, kteří se nebáli zla a položili to nejcennější, co člověk má - své životy v boji proti němu“  

                                       Brandejs Bohumil, emeritní celní rada
                                       Panuš Jiří, emeritní celní inspektor

www.mauthausen.webnode.cz