Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vzpomínkový den 22. října 2016

31. 10. 2016

Vzpomínkový den 22. října 2016

     V dopoledních hodinách dne 22. října 2016 členové Rady VKCV položili věnec na hrob bývalého generálního ředitele Celní správy JUDr. Jiří Brož, Csc., který za dobu svého dlouholetého působení v celní správě se stal pro několik generací celníků pojmem.

     Byl celníkem  s velkým „C" a  jak sám,  se sobě vlastní skromností a elegancí při přebírání ocenění Světové celní organizace uvedl, že má v občanském průkazu o průběhu zaměstnání jen dvě razítka – obě mu „vtiskla" celní správa. První při nástupu v roce 1955 na Ministerstvo zahraničního obchodu, od 1. ledna 1958 Ústřední celní správa a druhé při jeho odchodu do důchodu dne 20. prosince 1991  po předchozím uvolnění pro práci Federálního MZO v zahraničí. V sedmdesátých letech byl po dvě funkční období presidentem Rady pro celní spolupráci - dnešní WCO. Včele celní správy stál celých 22 let ve funkci generálního ředitele. Zemřel 16. června 2010 ve věku nedožitých 81 let. 

                                                    lipovy_listek.jpg

     V rámci nacistické odplaty za atentát na Reinharda Heydricha nacisté dne 24. října 1942 během jediného dne popravili v KT Mauthausen 261 československých občanů (126 mužů a 135 žen). Celé rodiny parašutistů, odbojářů a jejich spolupracovníků umírali střelou do týlu; tito čeští lidé se provinili jen tím, že byli bratry, sestrami, příbuznými osob, které byly obviněny z pomoci těmto parašutistům, z nichž členové skupiny Anthropoid (Gabčík a Kubiš) uskutečnili dne 27. května 1942 atentát na tehdejšího říšského protektora R.Heydricha

     V sobotu dne 22. října 2016 ve 12:00 hodin v katedrále sv. Víta na Pražském hradě se konala zádušní mše za popravené, kterou celebroval 36. arcibiskup pražský, metropolita a primas český kardinál Dominik Duka.  Byla přečtena jména všech popravených, rodinní příslušníci a děti zapálili za každého svíci. Zádušní mše se zúčastnili členové Rady Východočeského klubu veteránů z Horní Lipka Bohumil Brandejs a Jirka Panuš.


                                                    lipovy_listek.jpg

     V odpoledních hodinách pak členové Rady VKCV položili věnec klubu na hrob  odborového přednosty Ministerstva financí RČS JUDr Emila Martince, který se narodil dne 21. ledna 1889 v Horním Jelení ve Východních Čechách.  Po studiích vstoupil do služeb finanční správy a po vzniku samostatného státu československého byl povolán do Prahy a pověřen organizováním celní služby.

     Již v prvých letech popřevratových věnoval všechen volný čas osnově celního zákona, jenž byl v roce 1927 i s prováděcím nařízením vyhlášen. Vynikající měrou se zúčastnil  úpravy obchodně politických vztahů republiky k cizím státům.

     Všechny svěřené úkoly plnil s krajní svědomitostí. Jeho odborné znalosti byly uznávány i za hranicemi státu. Pro svoji nestrannost a vlídnost byl neobyčejně oblíben u svých spolupracovníků, jimž byl vždy vzorem neúmorné píle věnované zcela zájmům republiky.


                                                     lipovy_listek.jpg

 

Náhledy fotografií ze složky Vzpomínkový den 22. října 2016