Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vzpomínkové akce ke státnímu svátku Dne vzniku samostatné ČSR

4. 11. 2021

Vzpomínkové akce ke státnímu svátku Dne vzniku samostatné ČSR

 

Ve čtvrtek 28.10.2021 připravili členové Východočeského klubu celních veteránů ve spolupráci s celními úřady pro Pardubický a Královéhradecký kraj , městem Horní Jelení a Muzeem K – S14, vzpomínkové akce při příležitosti 103. výročí vzniku samostatné Československé republiky. V letošním roce převzal záštitu nad vzpomínkovými akcemi hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Od roku 2011 se setkáváme v Horním Jelení a v Králíkách, abychom si společně připomenuli vznik společného státu a při této příležitosti uctili památku osobností, které se podílely na organizaci celní služby, finanční stráže i obraně státních hranic. Vedení celní správy bylo tentokrát zastoupeno vedoucími služebními funkcionáři celních úřadů pro Královéhradecký kraj plk. Boudou a pro Pardubický kraj plk. Pražákem. Slovenskou Finanční správu reprezentoval generální ředitel celní sekce celích úřadů pplk. Juraj Kecskéś. Bohužel, vzhledem k epidemiologickým opatřením se poprvé od roku 2011 nezúčastnili kolegové ze Spolku histórie colníctva a FS SR. Naše pozvání přijali také členové Klubu veteránů Policie ČR v čele s kpt. Jaromírem Charamzou, koordinátorem pro Pardubický kraj , místostarosta města Králíky Antonín Vyšohlíd a předseda Klubu celníků Orlicko Martin Šesták..

 

V dopolední části jsme v Horním Jelení uctili památku JUDr. Emila Martince. Po budíčku trumpetisty Libora Netušila a státních hymnách v podání smyčcového kvarteta Precordi, následovaly projevy, ve kterých vystupující řečníci Petr Tupec, pplk. Juraj Kecskéś a Bohumil Brandejs, připomenuli význam této osobnosti, zejména pro celnictví nově vzniklé Československé republiky. Poté zástupci jednotlivých složek položili kytice u pamětní desky JUDr Martince, umístěné na budově městského úřadu. Předseda VKCV poté ocenil za dlouhodobou podporu a spolupráci starostu Horního Jelení Petra Tupce, kterému bylo uděleno čestné členství ve Východočeském klubu celních veteránů. Kpt. Charamza pak předal ocenění policejních veteránů plk. Jiřímu Pražákovi.

 

Krátce po dvanácté hodině se většina účastníků vydala na cestu do Králík kde je u pevnostního srubu K – S 14 „ U Cihelny “ přivítala koncertem Dechová harmonie Letohrad. Ve 14.30 pak byla zahájena státními hymnami vzpomínková slavnost na počest příslušníků Finanční stráže, kteří jako členové jednotek Stráže obrany státu položili své životy při obraně Československé republiky v letech 1938 a 1939. Po projevech pana místostarosty Antonína Vyšohlída a generálního ředitele sekce celních úřadů FS SR pplk. Juraje Kecskéśe, následovaly projevy předsedy VKCV Bohumila Brandejse a ředitele Muzea K – S 14 Richarda Sichy. Poté položili zástupci jednotlivých složek věnce akytice u repliky hraničního sloupu, který symbolizoval státní hranici.

 

V rámci vzpomínkové akce proběhlo ocenění, při kterém ředitel Muzea K – S14 předal pamětní medaile kolegům, kteří se dlouhodobě podílejí na práci ve prospěch muzea a Památníku celnictví. Členové Východočeského klubu celních veteránů Bohumil Brandejs, Jiří Panuš a Ladislav Brůha, převzali z rukou kpt. Jaromíra Charamzy čestné medaile Klubu policejních veteránů Pardubického kraje.

 

Po ukončení vzpomínkové akce se účastníci přesunuli na večeři do areálu bývalého Oddělení Finanční stráže v Prostřední Lipce, kde je sídlo našeho klubu. Po večeři zahrála milovníkům dobré hudby Dechové harmonie Letohrad.

 

Při přípravě a průběhu letošních vzpomínkových akcí nám opět pomohly oba východočeské celní úřady, bez jejichž podpory by bylo složité vzpomínkové akce ve stávajícím rozsahu zajistit. Také letos nás podpořili kolegové z čestné jednotky CÚ Hradec Králové a CÚ Olomouc. Je třeba poděkovat za podporu všem, kteří se podíleli na organizaci vzpomínkových akcí. Děkujeme ředitelům celních úřadů pro Pardubický, Královéhradecký a Olomoucký kraj za personální podporu i osobní účast. Nelze opomenout ani podporu ze strany města Horní Jelení a Muzea K - S14 U Cihelny. Mimořádně si vážíme také podpory ze strany hejtmana Martina Netolického, který nad vzpomínkovými akcemi převzal záštitu.

 

Přípravu a vlastní průběh vzpomínkových akcí provázelo tentokrát příjemné počasí, což ocenili zejména členové stavební a úklidové čety, ve které se postupně vystřídali Jarda Doubínek, Zdeněk Bartoš. Míla Brandejs, Jirka Novoselský a Láďa Brůha.

 

Poděkování patří také těm, kteří zajišťovali občerstvení a obsluhu hostů, Honzovi a Vanesce Halbrštátovým, Poldovi Kelnarovi, Bohuslavě Molkové a Jardovi Kárníkovi. Děkujeme také všem, kteří přijali naše pozvání a svojí účastí přispěli ke zdárnému průběhu oslav.

 

V příštím roce bychom si chtěli připomenout 104.výročí vzniku samostatné ČSR v sobotu 29.10. 2022. Těšíme se tedy opět na setkání v Horním Jelení a v Králíkách.

 

 

 

Za radu VKCV

Ladislav Brůha, místopředseda