Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vzpomínkové akce ke státnímu svátku Dne vzniku samostatné ČSR

Od roku 2011 se setkáváme v Horním Jelení a v Králíkách, abychom si společně připomenuli vznik společného státu a při této příležitosti uctili památku osobností, které se podílely na organizaci celní služby, finanční stráže i obraně státních hranic.

Také v sobotu 28.10.2023 , připravili členové a příznivci Východočeského klubu celních veteránů, ve spolupráci s celními úřady pro Pardubický a Královéhradecký kraj a městem Horní Jelení, vzpomínkové akce při příležitosti 105. výročí vzniku samostatné Československé republiky. Obě akce se konaly s dotační podporou Pardubického kraje.

 

V dopolední části jsme uctili památku JUDr. Emila Martince. Po budíčku v podání trumpetisty Libora Netušila, přivítal místopředseda VKCV Ladislav Brůha účastníky vzpomínkové akce a představil některé z hostů. Vedení celní správy bylo v Horním Jelení zastoupeno brig.generálem Pavlem Kotrabou, zástupcem GŘ Generálního ředitelství cel, plk. Richardem Keclíkem, ředitelem celního úřadu pro Olomoucký kraj, plk. Tomášem Junkem, zástupcem ředitele CÚ pro Královéhradecký kraj a plk. Robertem Vízdalem ředitelem CÚ pro Pardubický kraj. Slovenskou Finanční správu reprezentovali plk. Eva Bôriková, generální ředitelka kanceláře prezidenta FS SR a plk. Róbert Nosian, generální ředitel sekce celních úřadů FS SR. Spolok historie colníctva a FS SR zastupoval pplk. v.v. Peter Fabián. Finanční správu ČR reprezentovali Mgr. Simona Hornochová, generální ředitelka FS ČR a ing. Ondřej Vašátko, ředitel Finančního úřadu pro Pardubický kraj. Obě města ,ve kterých se vzpomínkové akce konají, byla zastoupena starosty Petrem Tupcem a Václavem Kubínem.

 

Následovaly projevy, ve kterých vystupující řečníci Petr Tupec starosta města Horní Jelení, Bohumil Brandejs předseda VKCV, Peter Fabián ze Spolku historie colníctva a FS SR, plk. Róbert Nosian generální ředitel sekce celních úřadů FS SR a Martin Netolický hejtman Pardubického kraje, připomenuli životní osudy a význam osobnosti JUDr. Martince, zejména pro celnictví nově vzniklé Československé republiky. Poté zástupci jednotlivých složek položili kytice u pamětní desky JUDr. Martince, umístěné na budově městského úřadu.

 

Během vzpomínkové akce převzali pamětní plakety JUDr. Emila Martince, brig.gen. Pavel Kotraba z rukou hejtmana Martina Netolického, plk. Eva Bôriková z rukou starosty Petra Tupce a plk. Róbert Nosian z rukou předsedy VKCV Bohumila Brandejse.

 

Vzpomínková akce byla zakončena československou hymnou v podání trumpetisty Libora Netušila. Hosté a organizátoři poté přijali pozvání starosty Petra Tupce na občerstvení na Městském úřadě Horní Jelení.

 

Krátce po dvanácté hodině se část pozvaných hostů a účastníků vydala na cestu do Prostřední Lipky, kde je u budovy prvorepublikového Oddělení Finanční stráže přivítala koncertem Dechová harmonie Letohrad. Ve 14.30 byla zahájena československou státní hymnou vzpomínková slavnost na počest příslušníků Finanční stráže, kteří jako členové jednotek Stráže obrany státu položili své životy při obraně Československé republiky v letech 1938 a 1939. Místopředseda VKCV Ladislav Brůha přivítal účastníky vzpomínkové akce a pozvané hosty.

Vedení celní správy bylo v Prostřední Lipce zastoupeno brig.generálem Pavlem Kotrabou, zástupcem GŘ Generálního ředitelství cel, Spolok historie colníctva a FS SR zastupoval pplk. v.v. Peter Fabián. Finanční správu ČR reprezentovala Mgr. Simona Hornochová, generální ředitelka FS ČR. Veterány Policie ČR zastupoval mjr. Václav Vlček a města, ve kterých se vzpomínkové akce konají, byla zastoupena starosty Václavem Kubínem a Petrem Tupcem.

 

Odkaz příslušníků Finanční stráže pro dnešní generaci, připomenuli ve svých projevech Václav Kubín, starosta města Králíky, Bohumil Brandejs, předseda VKCV, Peter Fabián ze Spolku histórie colníctva a FS SR. Martin Netolický, hejtman Pardubického kraje se ve svém projevu věnoval také vzájemnému soužití obou národů. Poté položili zástupci jednotlivých složek věnce a kytice u repliky hraničního sloupu, který symbolizoval státní hranici.

 

Vzpomínková slavnost byla zakončena večerkou v podání trumpetisty Libora Netušila. Po ukončení vzpomínkové akce následovala společná večeře a přátelské posezení, ke kterému více jak hodinu hrála milovníkům dobré hudby Dechová harmonie Letohrad.

 

Při zajištění průběhu letošních vzpomínkových akcí nám pomohly oba východočeské celní úřady a členové z čestné jednotky CÚ Hradec Králové a CÚ Olomouc. Je třeba poděkovat za podporu všem, kteří se podíleli na organizaci vzpomínkových akcí. Děkujeme ředitelům celních úřadů pro Pardubický, Královéhradecký a Olomoucký kraj za personální podporu či osobní účast. Nelze opomenout ani podporu ze strany města Horní Jelení a Krajského úřadu pro Pardubický kraj. Velmi si vážíme početné účasti občanů Horního Jelení, z nichž se někteří vydali i na Prostřední Lipku. Od roku 2011 nám při zajištění celé řady našich akcí, nezištně pomáhají členové Klubu vojenské historie z Třebechovic pod Orebem, nejinak tomu bylo na těchto vzpomínkových akcích

 

Přípravu a vlastní průběh vzpomínkových akcí provázelo tentokrát proměnlivé počasí. Na přípravě zázemí na Prostřední Lipce se podíleli naši členové a příznivci . Míla Brandejs, Jirka Novoselský, Honza Halbrštát, Ivan Horochovský , Pavel Šnýdr a Láďa Brůha. Všichni se po ukončení vzpomínkové zapojili, spolu s Danou Vágnerovou, do distribuce občerstvení po přítomné hosty a členy letohradské kapely.

Na mimořádné spokojenosti všech účastníků se významně podíleli šéfkuchař Polda Kelnar s výraznou podporou Jitky Šnýdrové, kteří připravili výborné vepřové výpečky, bramborový knedlík, zelí a neméně kvalitní přírodní vepřový plátek na zelenině se zapečenými brambory. Během neděle a pondělního dopoledne jsme provedli úklid na Prostřední Lipce a vrácení zapůjčeného materiálu. Přitom jsme se znovu přesvědčili, že volba areálu bývalého Oddělení Finanční stráže v Prostřední Lipce, pro vzpomínkovou akci na padlé příslušníky Finanční stráže, byla správná. Toto rozhodnutí výrazně ulehčilo a zkvalitnilo přípravu i vlastní průběh vzpomínkové akce.

 

V příštím roce bychom si chtěli připomenout 106. výročí vzniku samostatné ČSR v sobotu 26.10. 2024. Těšíme se tedy opět na setkání v Horním Jelení a v Prostřední Lipce.

 

Za radu VKCV

Ladislav Brůha, místopředseda