Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vzpomínková akce na obránce Lužických hor - 1. října 2022

10. 10. 2022

Vzpomínka na obránce Lužických hor

V sobotu dne 1. října 2022 se v Horní Světlé v Lužických horách konala tradiční vzpomínková akce na obránce hranic z roku 1938, příslušníky finanční stráže a Stráže obrany státu.

Samotný vzpomínkový ceremoniál začal za silného deště ve 14 hodin u pomníku hraničářů na hraničním přechodu Dolní Světlá – Waltersdorf. Na tomto místě proběhl v září roku 1938 boj o československý celní úřad mezi Stráží obrany státu a sudetoněmeckým Freikorpsem. Důstojnou kulisu celé vzpomínce tvořili opět nejen dobově odění příslušníci finanční stráže, armády, četnictva a policie, ale také příslušníci Čestné jednotky Policie České republiky z Liberce. Vzpomínkové akce se zúčastnili i rodinní příslušníci bývalých strážců hranic.

Na základě pozvání organizátorů – ČSOL Mladá Boleslav byli na této akci přítomni

i členové Východočeského klubu celních veteránů Králíky – Prostřední Lipka, předseda klubu Míla Brandejs a kurátor sbírek Východočeského muzea celnictví Jirka Panuš.

Na závěr a za stále nepolevujícího silného deště proběhl i křest nové knihy „Finanční stráž ve fotografii“ z pera Ing. Jaroslava Beneše, člena Mladoboleslavské jednoty ČSOL a častého přednášejícího na Konferencích historiků cla, celnictví a FS u nás na Prostřední Lipce.

Těšíme se na kulaté již 20. setkání v roce 2023. –pnš-

Zdroj: Fb Beneš