Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vzácná návštěva na Horní Lipce - 8.10.2016

17. 10. 2016

                        Vzácná návštěva na Horní Lipce

     V sobotu 8. října 2016 navštívil, na pozvání  ředitele muzea K – S14 Králicko pan  Martin Richard Macek, představený řádu Milosrdných bratří pro Čechy a Moravu. Jedním z cílů jeho návštěvy  bylo také sídlo našeho klubu na Horní Lipce. Tento objekt byl po zrušení Finanční stráže v roce 1948 předán Československé lidové armádě a sloužil jako kasárna pro vojáky zajišťující provoz a střežení objektu Hůrka, ve kterém byly umístěny armádní sklady. Základní vojenskou službu zde vykonával v letech 1988 - 1989 také bratr Martin Macek.

     Na Horní Lipce očekávali návštěvu členové rady VKCV Jiří Panuš a Ladislav Brůha. Krátce po 14 – té hodině pak uvítali vzácného hosta, kterého doprovázel ředitel muzea K – S14, ing. Richard Sicha. Při  krátkém posezení v příjemně vyhřátých prostorách jídelny vzpomínal bratr Martin na léta strávená na Králicku a zejména na Horní Lipce. Ocenil také úsilí členů VKCV o uchování a smysluplné využívání  objektu, který zůstává symbolem celnického povolání.

     Zástupci VKCV ho podrobně informovali o profesní historii objektu i s využitím některých dobových materiálů. Seznámili hosta také s aktuální situací a záměry nového majitele na využití a rozvoj celého areálu. Poté následovala prohlídka areálu, při které bratr Martin zavzpomínal na původní využití a uspořádání prostor v době jeho základní vojenské služby.

     Před odjezdem předali zástupci VKCV hostovi drobné upomínkové předměty a přijali pozvání bratra Martina na návštěvu brněnského sídla řádu Milosrdných bratří.


                             Za radu VKCV
                             Ladislav Brůha, místopředseda
                             Jiří Panuš, tajemník