Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výroční členská schůze dne 17. ledna 2015 na Horní Lipce

22. 1. 2015

Výroční členská schůze VKCV

   V sobotu dne 17. ledna 2015 se na Horní Lipce uskutečnila výroční členská schůze Východočeského klubu celních veteránů. Kromě přítomných 22 členů klubu (64,7 %)  přijala pozvání řada hostů, mezi kterými již tradičně nechyběli také služební funkcionáři celní správy. Jsme rádi, že i v nové funkci generálního ředitele mezi nás zavítal plk. Mgr Petr Kašpar a také ředitelé obou východočeských celních úřadů plk.Mgr. František Halás a plk. Mgr. Jiří Pražák. Mezi hosty byli i  ředitel Muzea K – S14 ing. Richard Sicha, Mgr. Martin Šesták, předseda KC Orlicko a člen prezidia policejních veteránů Václav Vlček. Letošní výročky se premiérově zúčastnila delegace veteránů Hraniční stráže z Polské republiky.

   Krátce před jedenáctou hodinou dopolední se začali sjíždět první hosté, které očekávali a srdečně přivítali členové rady VKCV. Před oficiálním zahájením schůze proběhla neformální diskuze spojená s obědem, ke kterému se podávala houbová kulajda a přírodní kuřecí řízek s bramborovým salátem. Jako zákusek byl připraven štrúdl, ve kterém tradiční jablkovou náplň nahradily uzenářské výrobky. Po dobrém obědě se účastníci přesunuli do zasedací místnosti, kde byla zahájena oficiální schůzová část.

   Předseda VKCV. Bohumil Brandejs přivítal všechny přítomné a přednesl zprávu o činnosti klubu v roce 2014, která byla velmi bohatá. Poté tajemník klubu  Jiří Panuš informoval o hospodaření v minulém roce a o aktuálním stavu účtu. Následně podal zprávu o stavu členské základny, placení členských příspěvků a informoval o tom, že členství ukončila kolegyně Zdena Vaňousová. Členskou přihlášku podal kolega Karel Adámek a jeho přijetí bylo následně jednomyslně schváleno, takže číselný stav členské základny je 35 . Člen rady VKCV Ladislav Brůha pak seznámil přítomné s návrhem plánu činnosti na rok 2015, požádal přítomné o případné návrhy na doplnění a následně byl plán schválen.  Vzhledem k neúčasti pozvaných zástupců nového vlastníka objektu, podal na základě dostupných informací zprávu o aktuální situaci týkající se areálu Horní Lipka.

   Dne 12. ledna 2015 byl v katastru nemovitostí jako nový vlastník zapsán Krajský úřad pro Pardubický kraj. Ve středu 21. ledna 2015 by měla proběhnout prohlídka nabízeného nepotřebného majetku zástupcům útvarů CS a pravděpodobně v první polovině měsíce února t.r. by mělo dojít k fyzickému převzetí objektu novým vlastníkem. Zástupci VKCV předběžně jednali s Krajským úřadem o možné další spolupráci, připravili návrh dohody o spolupráci a budou iniciovat další jednání tak, aby dohoda byla podepsána do 31. března 2015. Na základě podmínek bezúplatného převodu a předběžných jednání se zástupci nového vlastníka, by vzájemná spolupráce měla být bezproblémová. VKCV se i nadále bude formou svépomoci podílet na údržbě a  zkvalitňování areálu. Při této příležitosti  poděkoval kolega Brůha přítomnému předsedovi KC Orlicko za mimořádný osobní podíl na dlouholeté vzájemné spolupráci při provádění svépomocných staveb na Horní Lipce, bez které by jejich realizace nebyla možná.

   Letošní výroční schůze byla v souladu se stanovami také schůzí volební. Předsedové návrhové komise JUDr. Morávek a volební komise JUDr. Minx, seznámili účastníky schůze s navrhovanými kandidáty do rady VKCV a způsobem volby. Poté proběhla vlastní volba a do rady byli zvoleni Jiří Panuš, Josef Morávek, Bohumil Brandejs, Ladislav Brůha a Marie Šoková. V následující přestávce na občerstvení se zvolení členové rady sešli k prvnímu jednání, při kterém se dohodli na následujícím rozdělení vnitřních funkcí rady:

  • Předseda                        Bohumil Brandejs
  • Místopředseda                Ladislav Brůha
  • Tajemník                         Jiří Panuš
  • Členové bez portfeje       Marie Šoková, JUDr. Josef Morávek

   Po ukončení přestávky seznámil staronový předseda VKCV Míla Brandejs účastníky výroční schůze se složením nové rady. Poté ocenil spolupráci a práci ve prospěch našeho klubu předáním pamětních medailí:

   Bronzovou medaili převzal člen VKCV Otta Mach za významnou podíl na organizaci akcí pořádaných naším klubem.  Stříbrné medaile převzali ing. Jindřich Chudý, zástupce obchodního ředitele SOR Libchavy a kpt. Janek Łąk předseda Klubu veteránů Hraniční stráže PR za dlouholetou spolupráci a podporu činnosti našeho klubu. Poté předali polští kolegové ocenění - viz samostatný příspěvek v aktualitách webu.

   V diskuzi vystoupil ředitel Muzea K – S14 Richard Sicha, který ocenil dlouholetou vzájemnou spolupráci, propagaci historie a finanční i materiální podporu činnosti muzea. Kolega Rosťa Bittner přednesl krátkou informaci o možnosti podpory naší činnosti v rámci operačních programů pro příhraniční spolupráci v rámci Euroregionu Glacensis a přislíbil osobní angažovanost v této oblasti.

   Velmi zajímavý byl diskusní příspěvek pana generálního ředitele GŘC Petra Kašpara, který kromě jednoznačné podpory činnosti VKCV, seznámil přítomné mj. s aktuální situací v CS, dalšími záměry a připravovaným převzetím nových kompetencí CS. V této souvislosti přítomné zaujala informace, že bude třeba provést proškolení zaměstnanců a CS nemá dostatečné školící kapacity. Vzhledem k místu konání výroční schůze to byla pro účastníky nepochybně zajímavá informace.
 
   Kolega František Halás, který je dle informace pana GŘ aktuálně zapojen do činnosti
výstrojní komise, představil návrhy možného řešení rozlišovacího označení na stejnokrojích, které nosí při významných příležitostech celničtí veteráni a požádal nás o spolupráci při zpracování finální verze rukávového označení a závěsného klopového odznaku. Poděkoval veteránům za spolupráci a vyjádřil podporu do další činnosti.

   Schůzi zakončil předseda VKCV Bohumil Brandejs, poté následovalo neformální posezení, po kterém se postupně účastníci vydávali na cestu domů, přičemž ti poslední odjížděli těsně před osmnáctou hodinou.

predel.jpg

   Využíváme této příležitosti k tomu, abychom podpořili záměry nového vedení celní správy zejména v oblasti zvyšování firemní kultury, posilování profesní hrdosti a sounáležitosti, což jsou cíle shodné s naší činností. Věříme, že při jejich realizaci dokáží služební funkcionáři, stejně jako my, odlišit konjunkturalisty od těch, kteří to myslí vážně. Ani my nevěříme na náhlé „ prozření “ lidí, kteří nás ještě donedávna řadili do kategorie senilních dědků a námi organizované vzpomínkové akce hodnotili jako opičky, fangličky apod. V dalších oblastech přejme CS, jejíž osud nám není lhostejný, aby se služební funkcionáři občas také řídili zdravým selským rozumem, namísto striktního uplatňování teoretických pouček o čistotě procesů. Některé dílčí dopady modernizace, by pro ně mohly být dostatečným mementem, jak v oblasti obsazování služebních míst, tak zejména v oblasti organizační.

Rada Východočeského klubu celních veteránů