Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vyhodnocení akce Cihelna 2015 - 8. října 2015

13. 10. 2015

                            Vyhodnocení Cihelny 2015

     Ve čtvrtek 8. října 2015 se po sedmi týdnech znovu setkali organizátoři akce „ Cihelna 2015 “, tentokrát v již  bývalém areálu celní správy na Horní Lipce, aby provedli vyhodnocení letošního 18. ročníku. Popáté zorganizoval toto setkání Východočeský klub celních veteránů, který byl zastoupen Jaromírem Vackem a Ladislavem Brůhou.

     Krátce po půl čtvrté začali přijíždět první účastníci a po drobném občerstvení přišlo na řadu vlastní vyhodnocení, které zahájili starostka města Králíky paní Jana Ponocná a ředitel Krajského vojenského velitelství (KVV)  Pardubice plk. gšt. František Hlaváček. Zástupci AČR poté formou připravené prezentace s komentářem, vyhodnotili  organizaci Cihelny. Potom dostali prostor přítomní zástupci všech složek, aby se vyjádřili jak k přípravě akce, tak jejímu vlastnímu průběhu. Cílem setkání je upozornit na chyby a problémy, které je třeba v dalším ročníku odstranit, aby vysoká úroveň Cihelny byla zachována a zlepšována.

     Paní starostka ve svém vystoupení, mimo jiné, ocenila přínos VKCV na důstojném průběhu akce. Místopředseda VKCV Ladislav Brůha ve svém hodnocení poděkoval za hodnocení naší účasti na Cihelně a připomenul, že pro Celní správu ČR to byla jubilejní desátá účast a pro Východočeský klub celních veteránů (VKCV) pak pátý ročník, na kterém jsme se podíleli; nabídl pak spolupráci i v roce 2016.

     Celní úřad pro Pardubický kraj byl zastoupen tiskovým mluvčím Václavem Kánským, CÚ pro Královéhradecký kraj pak ředitelem plk. Františkem Halásem. Oba jmenovaní ocenili letošní ročník a přislíbili další spolupráci na této akci, včetně účasti celníků i v příštím roce.

     V závěrečném vystoupení plk. gšt. František Hlaváček potvrdil podporu ze strany velení AČR i pro příští rok, ve kterém by se měla akce Cihelna 2016 konat v termínu 19. – 20. srpna.

     Na úplný závěr oficiální části čekalo zástupce VKCV příjemné překvapení. Ředitel Krajského vojenského velitelství plk. Hlaváček ocenil podíl VKCV na organizaci a spolupráci při akci Cihelna udělením pamětní medaile našemu klubu, kterou převzal místopředseda Ladislav Brůha.

     Po dobré večeři následovalo tradiční posezení, při kterém se diskutovalo, tentokrát už neformálně, ale především zase o Cihelně. Tu letošní hodnotili všichni bez výjimky jako dosud nejlepší. Pokud se týká ročníku příštího, tak v diskuzi zástupci ozbrojených sborů vyjadřovali obavy, aby jejich účast nebyla ohrožena složitou situací, související s problémy migrace.

     Cihelně 2015, na rozdíl od loňského roku, přálo počasí, což se projevilo na návštěvnosti, která překročila hranici 20.000 diváků. Cihelna si i nadále si uchovává svoji specifickou atmosféru a přívětivý, téměř rodinný charakter, kterým se liší od řady podobných akcí. Přispívá významným způsobem k upevňování historického povědomí, ale také k propagaci Králického regionu, o kterém se díky ní dozvídají tisíce návštěvníků.

Tak tedy nashledanou u K – S14 na bojišti při Cihelně 2016.

                                   Za radu VKCV
                                   Ladislav Brůha

 

 

Náhledy fotografií ze složky Vyhodnocení akce CIHELNA 2015 - 8.10.2015