Jdi na obsah Jdi na menu
 


Východočeští veterání a Cihelna 2015

27. 8. 2015

               VÝCHODOČEŠTÍ VETERÁNI a CIHELNA 2015

     Ve dnech 21. – 22. srpna se v Králíkách konala již po osmnácté   vzpomínková akce „ CIHELNA “. V hlavní ukázce letošního ročníku  návštěvníci zhlédli rekonstrukci „ Bitvy o Moravskou bránu “. Jubilejní desátá účast na této akci byla příležitostí i pro příslušníky Celní správy ČR, aby formou statických a dynamických ukázek prezentovali historii i současnost celnické profese.

     Poprvé byla v dynamické ukázce na hlavní ploše  předvedena vzájemná spolupráce českých a polských celníků. Účast našich kolegů v aktivní službě byla zcela nepochybně výbornou prezentací CS před téměř 20 tisíci návštěvníků. Členové VKCV mimořádně oceňují podporu účasti celníků na této akci, kterou poskytli služební funkcionáři Generálního ředitelství cel a obou východočeských celních úřadů. Na tomto místě je třeba ocenit také osobní účast plk. ing. Vladimíra Štajnera, náměstka generálního ředitele GŘC.

     Také  Východočeský klub celních veteránů, který je nedílnou součástí pořadatelského týmu od  roku 2011, si připomenul jubilejní pátou účast na pořádání této akce. Obdobně jako v minulých letech jsme ve spolupráci se svými příznivci a podporovateli zajistili bezplatnou zápůjčku návěsů k vybudování tribuny pro VIP. Pro expozici Celní správy jsme poskytli vlastní pártystan, pomůcky k instalaci exponátů, zabezpečili ubytování a režijní stravování a ubytování kolegům, kteří se podíleli na ukázkách CS a také našim hostům ze Slovenska. Zavzpomínali jsme také na začátky celnické účasti na této akci, která je spojena především se zaměstnanci tehdejšího Celního úřadu v Ústí nad Orlicí a Klubem celníků Orlicko.

     Od roku 2011 se VKCV podílí nejenom na zajištění občerstvení ve stanu pro hosty VIP, ale také na stánkovém prodeji pro veřejnost. Velmi nás těší, že tyto aktivity jsou ze strany organizátorů, hostů a zejména návštěvníků akce, mimořádně kladně hodnoceny.  Na přípravě naší účasti na letošním ročníku a vlastním průběhu akce se podílelo na 44 osob, z toho bylo 22 členů a příznivců VKCV a jejich rodinných příslušníků.  Všichni věnovali desítky hodin ze svého volného času, celá řada si vzala dovolenou. Mimořádně si vážíme podpory kolegů v činné službě, bez nichž bychom tuto akci, z jejíhož výtěžku je financována z 95 % činnost VKCV, nemohli v tomto rozsahu zajistit. Stejně jako v minulých letech nám velmi pomohli  senioři Vláďa Minx, Jarda Kárník st., Franta Dostál, Láďa Brůha, jejichž řady v letošním roce posílili Jaromír Vacek a Míla Brandejs.

     V průběhu akce se členové rady VKCV setkali se zástupci AČR, HZS, členy spolků a klubů. Jsme rádi, že významnou část své účasti na Cihelně nám věnoval pan hejtman Martin Netolický, se kterým jsme mohli v neformální diskuzi probrat i některé věci, týkající se vzájemné spolupráce při využívání a úpravách bývalého objektu celní správy v Horní Lipce, který je nyní v majetku Krajského úřadu pro Pardubický kraj. Večerní přátelské posezení na Horní Lipce s kolegy z GŘC a celních úřadů pak pro nás bylo příležitostí, abychom jednak zavzpomínali na léta v činné službě, ale také získali informace o aktuálním dění v CS a vyjádřili svůj názor na stávající situaci. Našimi tradičními hosty byli kolegové a kamarádi z Finanční správy SR a Spolku historie celnictví a FS SR, se kterými jsme se rozloučili až po nedělní snídani.

     Letošní ročník Cihelny, na rozdíl od toho minulého, byl ve znamení krásného počasí, které nepochybně ovlivnilo, dle našeho názoru, zatím rekordní návštěvnost této akce. Hezké počasí jsme ocenili nejen při přípravě a vlastním průběhu akce, ale zejména po jejím ukončení, kdy je třeba provést demontáž a odvoz všech našich zařízení, ale také úklid užívaných prostor. Na těchto nepříliš populárních činnostech se v letošním roce podíleli zejména Mirek Krejčí, Karel Štěpán, Honza Halbrštát, Zdeněk Fišer, Zdeněk Bartoš, Jarda Kárník ml., Tomáš Pinkas, Rosťa Bittner, Míla Brandejs, Láďa Brůha, Franta Matoulek, Milan Jireš a Milan Vraštil. Poděkování za bezproblémovou spolupráci patří  kolegům z obou východočeských celních úřadů, kteří se podíleli na průběhu akce formou statických či dynamických ukázek.

     Podmínky účasti na Cihelně se každý rok zpřísňují a tak jsme i v letošním roce byli podrobeni kontrole Státního odborného dozoru a kvalitu našich potravin prověřila Veterinární služba AČR. V obou případech jsme, až na drobné výjimky, obstáli velmi dobře. Pozitivní je také skutečnost, že kontrolní orgány dokážou poradit s řešením  zjištěných nedostatků.

     Na závěr bychom chtěli moc poděkovat všem, kteří nám  na letošní Cihelně pomohli. Kromě výše uvedených, to byli Nikol Zischková, Iva Štěpánová, Dana Švédová, Dana Vágnerová, Milena Šebková, Šárka Vicencová, Iveta Maixnerová, Martina Maixnerová, Miloš Maixner, Zdenka Kalousová, Lída Brůnová, Maruška Šoková, Monika Žďárská, Jirka Žďárský, Karel Adámek, Radek Mužík, Oldřich Švéda, Zdena a Antonín Šurýnovi, Monika Daňková, Helča Nožková, Tomáš Pucholt, Pavel Novák, Zdeněk Šubert a Tonda Beran. Mnozí z nich nám věnovali část své dovolené či volna mezi službami. Fotodokumentaci naší účasti na Cihelně již tradičně pořídil Jirka Panuš.

     Definitivní tečkou za „ Cihelnou 2015 “ bude vyhodnocení akce, na kterém se sejdou zástupci všech zúčastněných složek. Jsme rádi, že organizaci zajišťuje již popáté VKCV a 8. října 2015 se opět setkáme v sídle VKCV na Horní Lipce.

                                           Rada VKCV