Jdi na obsah Jdi na menu
 


VÝCHODOČESKÝ KLUB CELNÍCH VETERÁNŮ na CIHELNĚ 2023

 

Od poslední účasti našeho veteránského klubu na vojensko - historické akci Cihelna uplynuly 4 roky. Letošní Cihelna se opět konala v obvyklém rozsahu bez jakýchkoliv omezení. Hlavní historická ukázka „Slovensko v plamenech„ , připomenula účastníkům historii Slovenského národního povstání, které bylo zahájeno 29. srpna 1944. Tuto ukázku provedly kluby vojenské historie.

V dynamických ukázkách prezentovali svoji činnost zástupci AČR a dalších složek IZS. Celní správa ČR od roku 2012 seznamuje návštěvníky se svojí činností formou výstavky, zaměřené na kompetence celníků a ukázkami z výcviku služebních psů, které jsou mezi diváky velice populární. Pamětníkům nezbývá než vzpomínat na roky 2006 – 2011, kdy mohli na hlavní ploše sledovat i dynamické ukázky v podání členů SON, které vždy zaujaly pozornost návštěvníků.

Východočeský klub celních veteránů, který je od roku 2011 nedílnou součástí pořadatelského týmu, stejně jako v minulých letech a v rámci svých možností, podpořil účast příslušníků celní správy. Pro kolegy v činné službě jsme zajistili ubytování a stravování. Pravidelnými hosty bývali naši kolegové ze Spolku historie colníctva a Finančnej správy SR, kteří letos pozvání, bohužel, nevyužili.

Stejně jako v předchozích letech zajišťoval VKCV občerstvení ve stanu pro hosty VIP a stánkový prodej pro veřejnost. Naše služby byly VIP hosty a zejména návštěvníky akce tradičně velmi dobře hodnoceny.

Tradičně jsme využili Cihelny k jednání s některými představiteli samosprávy, členy pořadatelského štábu a zástupci dalších složek, podílejících se na organizaci akce. Přes některé organizační a personální změny v jednotlivých složkách, zůstává spolupráce nadále velmi dobrá. Proběhlo také pravidelné setkání s panem hejtmanem Martinem Netolickým, při kterém jsme, kromě jiného, diskutovali o další spolupráci.

Vlastní příprava zázemí VKCV na Cihelnu začala v pondělí 14.8. a skončila odevzdáním a uskladněním věcí o týden později. Na zajištění akce se podílelo na 40 členů, příznivců a podporovatelů našeho klubu, včetně rodinných příslušníků. Všem bez rozdílu patří naše poděkování, bez jejich podpory bychom se nemohli akce v tomto rozsahu zúčastnit. Do nedělního úklidu materiálu se zapojili i někteří naši hosté. Kromě členů základní sestavy, jsme i letos měli v týmu několik nováčků např. manžele Rylovi. Všichni odvedli kvalitní práci a rozšířili kádrové rezervy VKCV. Velké poděkování patří Zdeňkovi Fišerovi, který pomohl při dopravě těžšího materiálu svým vzorně udržovaným traktorem. Díky všem, kteří nám pomáhali, můžeme připravovat sportovní soutěže, společenská setkání a zejména akce, zaměřené na oblast profesní historie, které jsou finančně velmi náročné.

Definitivní tečkou za každým ročníkem Cihelny pak bývá její vyhodnocení, na kterém se sejdou zástupci všech zúčastněných složek. To letošní by se mělo konat ve čtvrtek 12.10. na Prostřední Lipce a zajištěním byl pověřen náš klub.

Představitelé AČR předběžně potvrdili účast armády na Cihelně v roce 2024. O účast se bude nepochybně ucházet i náš klub. Definitivní rozhodnutí učiní výroční členská schůze v únoru příštího roku. Na základě hodnocení od AČR a vedení Města Králíky, by dlouholetá vzájemná spolupráce mohla pokračovat i nadále. Těšíme se tedy na setkání na Cihelně 2024.

Za radu VKCV Ladislav Brůha, místopředseda

Pomáhali nám:

Pondělí 14.8 Brandejs, Brůha, Novoselský

Úterý 15.8. Brandejs, Brůha, Novoselský, Štěpán ml.

Středa 16.8.

Brůha, Brandejs, Novoselský, Kelnar, Kárník st, Michalčák, Kotyza, Bartoš, Šnýdrová, Šnýdr, Fišer

Čtvrtek 17.8.

Brandejs, Brůha, Novoselský, Kelnar, Šnýdr, Šnýdrová, Michalčák, Kotyza, Kárník st., Šoková

Pátek 18.8.

Brandejs,Brůha, Kelnar, Novoselský, Štěpán, Štěpánová, Šnýdr, Šnýdrová, Hornochová, Halbrštát, Jeníková, Bžoňková, Kohlová, Brůnová Lída, Kalousová, Ryl, Rylová, Michalčák, Kotyza, Pinkas, Bittner, Fišer

Sobota 19.8.

Brandejs, Brůha, Novoselský, Kelnar, Štěpán, Štěpán ml., Štěpánová, Šnýdr, Šnýdrová, Hornochová, Maixner, Halbrštát, Marešová, Jeníková, Bžoňková, Kohlová Petra, Kohlová Míša, Bartoš, Kárník Jar.st., Kárník ml., Šubert, Gabrisová, Brůnová Lída, Brůnová, Žďárský, Felcman, Adámek, Mužík, Schauer, Vágnerová, Kotyza, Ryl, Rylová, Synek, Synková, Fišer, Bittner, Pinkas

Neděle 20.8

Brandejs, Brůha, Kelnar, Halbrštát, Šnýdr, Šnýdrová, Brůnová Lída, Gabrisová, Kotyza, Bittner, Fišer

Pondělí 21.8.

Brandejs, Brůha, Novoselský, Fišer

Fotodokumentace Jirka Panuš

 

Náhledy fotografií ze složky Cihelna 2023