Jdi na obsah Jdi na menu
 


Východčeský klub celních veteránů - páté výročí založení ...

4. 4. 2016

První pětiletka Východočeského  klubu celních veteránů  

     V pátek dne 8. dubna 2011 se v zasedací místnosti tehdejšího CÚ Ústí nad Orlicí sešlo jedenáct celnických pamětníků, aby založili Východočeský klub celních veteránů.

     Připomeňme si jména zakládajících členů našeho klubu: Alena Benátská, Bohumil Brandejs, Ladislav Brůha, Milena Faltusová, Zdena Hadravová, Otto Mach,  Vladimír Minx, Vlasta Mládenková, Josef Morávek, Jiří Panuš a Karel Štěpán. Hostem naší ustavující schůze byl Míla Král, který se následně stal oficiálním příznivcem klubu. V pátek  8. dubna 2016 se tedy završí prvních pět let existence východočeského veteránského klubu. Během těchto pěti roků se počet členů klubu rozrostl na aktuálních třicet tři členů a devět  oficiálních příznivců. Za celou dobu existence klubu ukončila členství na základě vlastního rozhodnutí kolegyně Zdena Vaňousová a ke konci roku 2015 také zakládající členka Milena Faltusová. Nedobrovolně pak z našich řad odešel kolega František Lesák.

     Kromě snahy o udržení vzájemných kontaktů, navázaných v době příslušnosti k celní správě, jsme do vínku VKCV vložili motto pro jeho další aktivity „ Profesní hrdost a sounáležitost, úcta k historii a současnosti CS “. Uplynulých pět roků ukázalo, že se nám tyto záměry a cíle dařilo celkem úspěšně naplňovat. V souvislosti s personálními a organizačními změnami v CS, jsme se stali organizátory a garanty celé řady tradičních akcí, které probíhaly v územním obvodu tehdejšího CŘ Hradec Králové a byly organizovány jednotlivými celními úřady, zejména pak CÚ Ústí nad Orlicí. Od vzniku klubu jsme převzali v plném rozsahu pořadatelství sportovních her, jejichž 14. ročník se uskuteční ve třetím červnovém víkendu letošního roku. Stejně tak tomu je u zářijového setkání celníků na Horní Lipce, které se letos uskuteční již podesáté. Již pošesté budeme organizátory podzimní vzpomínkové akce na dozorce FS Josefa Navrátila ve Vrchní Orlici, o jehož pomník se staráme a přispěli jsme na jeho opravu. V roce 2011 jsme založili tradici vzpomínkových akcí při příležitosti státního svátku Dne vzniku samostatné ČSR v Horním Jelení, kde byla odhalena pamětní deska zakladateli československého celnictví JUDr. Emilu Martincovi. Veškeré aktivity spojené se zhotovením pamětní desky, její instalací a úhradu nákladů, zajišťoval VKCV. Nedílnou součástí říjnových akcí  je vzpomínka na padlé příslušníky Finanční stráže, která probíhá u srubu K – S14 v Králíkách. Kromě toho nabízíme našim členům, příznivcům a podporovatelům možnost účasti na turistických, poznávacích a společenských akcích.

     Významnou součástí klubové činnosti je spolupráce s organizacemi, kluby, ale i jednotlivci, kteří se zaměřují na historii nejen celnickou. Spolupracujeme s veterány Policie ČR, Kluby vojenské historie Náchod a Třebechovice, Asociací legionářských tradic, Československou obcí legionářskou, Bojovníky za svobodu a celou řadou dalších. Vybraný okruh  našich zástupců se zúčastňuje celé řady akcí, pořádaných těmito institucemi.

     Na vysoké úrovni je spolupráce  s  Muzeem K – S14 Králíky, které se významně podílí na prezentaci a propagaci naší profesní historie. V současné době se v muzejní  budově v bývalém gymnáziu v Králíkách připravuje trvalá expozice, zaměřená na historii celnictví s důrazem na náš region. Na její realizaci přispěl Krajský úřad Pardubice částkou 200 tisíc korun. Východočeský klub celních veteránů za dobu své existence přispěl muzeu na činnost částkou 15 tisíc Kč.

     Od vzniku klubu udržujeme kontakty také s Celní správou ČR a to jak na úrovni GŘC, tak na úrovni celních úřadů pro Královéhradecký a Pardubický kraj. V minulém roce byla s těmito celními úřady podepsána dohoda o spolupráci. Spolupracujeme  při organizaci vzpomínkových akcí ke státnímu svátku i na účasti celní správy na akci Cihelna. Všem východočeským celníkům nabízíme možnost účasti na akcích organizovaných naším klubem; všem zaměstnancům CS a jejich rodinným příslušníků nabízíme zprostředkování pobytů, školení či porad v našem regionu.

     Od roku 2013 se datuje také naše spolupráce s Krajským úřadem pro Pardubický kraj, jejímž hlavním cílem bylo najít zodpovědného majitele pro prvorepublikový objekt Oddělení Finanční stráže v Horní Lipce, u kterého byla vyslovena ze strany CS nepotřebnost. To se podařilo a nový vlastník své přísliby beze zbytku plní, včetně zachování podmínek pro naši klubovou činnost  či investic do objektu.

     Všechny výše uvedené akce a celou řadu dalších aktivit, by nebylo možné realizovat bez obětavé a nezištné práce většiny našich členů, příznivců a podporovatelů. Popřejme tedy našemu klubu do dalších let, aby si jejich přízeň uchoval co nejdéle.


                                         Rada VKCV

 

Náhledy fotografií ze složky 5. let VKCV HL