Jdi na obsah Jdi na menu
 


Veteránský výlet

19. 5. 2022

   Veteránský výlet

   Na páteční výroční členskou schůzi, jsme v sobotu 14.5.2022 navázali celodenním výletem. Krátce po osmé hodině přijel na Prostřední Lipku autobus, ve kterém už byla řada účastníků zájezdu, kteří nastoupili v Králíkách. Po doplnění místními nocležníky a kolegy, kteří zvolili za místo nástupu Prostřední Lipku, bylo v autobuse celkem 39 výletníků, včetně 6 – ti polských kolegů.

       První zástavkou bylo polské Kletno, kde jsme měli rezervovánu od 10.00 hodin prohlídku Medvědí jeskyně. Po dvacetiminutovém pěším přesunu z parkoviště a zakoupení vstupenek, se na prohlídku vydala první 15 – ti členná skupina, po které následovaly v patnáctiminutových intervalech další. Během třičtvrtěhodinové prohlídky jsme si prohlédli krásné podzemní prostory s bohatou krápníkovou výzdobou, jezírky a kosterními pozůstatky medvěda a lva skalního. Místní průvodci předvedli profesionální výkon, při kterém nechyběl ani smysl pro humor. Protože věděli, že řada z nás sloužila na česko – polské hranici, tak nás občas i přezkoušeli  ze znalostí polštiny. Před dvanáctou hodinou ukončila prohlídku poslední skupina a vydali jsme se zpět na parkoviště.

     Dalším cílem naší cesty byly Zlaté Hory. Po přejezdu státní hranice na hraničním přechodu Travná – Lutynia, jsme na okraji obce Travná přijeli k restauraci Celnice, kterou jsme pochopitelně nemohli minout bez povšimnutí, což se ukázalo prozíravé. Velmi ochotný personál nás rychle obsloužil a pochutnali jsme si nejen na zvěřinové kuchyni. Odtud jsme pokračovali do Zlatých Hor..

     Po příjezdu do Zlatých Hor jsme se rozdělili na dvě skupiny. Milovníci horské turistiky a výšek,pokračovali na rozhlednu Biskupská kupa. Ostatní se vydali na prohlídku Zlatokopeckého skanzenu, kde se seznámili s historií dobývání a zpracování zlata ve zdejším regionu. Tato skupina to měla očividně snadnější, neboť milovníci rozhleden se dostavili na místo odjezdu s téměř hodinovým zpožděním.

    Poté už následovala cesta do místa naší poslední zastávky, kterou byl pivovar HOLBA v Hanušovicích, kde už nás očekávali v návštěvní místnosti kolegové z kapely KONTRABAND a Králické pětky. Vzhledem k našemu zpoždění zahájili v předstihu ochutnávku světlého Šeráčku a polotmavé HOLBY, bez vážnějších následků jejich produkci. Po příjezdu se do ochutnávky zapojili také autobusoví výletníci. Všichni ocenili nabídku jídla v podobě domácího sulcu a čerstvě vyuzených klobásek, jejichž výdej zajistil, se zručností jemu vlastní, kolega Polda Kelnar. Velmi ochotný místní personál, v čele s paní Strnadovou, nám zajistil nejen plynulý přísun tekutin, ale umožnil nám také prohlídku Pivovarského muzea a nákup suvenýrů. K výborné atmosféře přispěl hudební doprovod, který nám umožnil uplatnit i vlastní pěvecké schopnosti. Po závěrečné veteránské hymně „ Už kamarádi pomalu stárnem“, jsme se po desáté večerní vydali zpět do místa startu. Část výpravy vystoupila na Prostřední Lipce, ostatní odjeli bydlet do svých domovů.

   Po nedělní snídani postupně z Prostřední Lipky odjížděli nocležníci. Ti „ nejmladší“ pak provedli základní úklid areálu a po desáté hodině se vydali na cestu domů. Pro organizátory akce byla příjemnou odměnou spokojenost všech účastníků.

  Ladislav Brůha, místopředseda VKCV

 

Náhledy fotografií ze složky Veteránský výlet - 14.05.2022