Jdi na obsah Jdi na menu
 


tvrz Hůrka - odhalení pamětní deska Ing. Ráboňovi - 20.08.2022

25. 8. 2022

V rámci akce Oživená pevnost 1938, která se konala ve dnech 20. – 21. Srpna 2022 na tvrzi Hůrka byla odhalena pamětní deska Ing. Martinu Ráboňovi (* 22.06.1968 - + 08.12.2021) zakladateli Společnosti přátel čs. opevnění z 30. let 20 století, autoru literatury faktu a celoživotnímu popularizátoru historie čs. opevnění.

Vzpomínkového aktu se mj. zúčastnili představitelé Města Králíky, zástupci veteránů Policie ČR a Východočeského klubu celních veteránů Králíky – Prostřední Lipka a to místopředseda Rady klubu emeritní celní rada Ladislav Brůha a poručík CS v.v. Jan Halbrštát, tajemník klubu.

ooo OOO ooo

Ing. Martin Ráboň vystudoval lesní inženýrství na Mendelově lesnické a zemědělské univerzitě v Brně.

Od mládí se zajímal o československé opevnění, ještě jako student se ve druhé polovině 80. let 20. století stal průvodcem na dělostřelecké tvrzi Dobrošov, kde působil tři roky. V říjnu 1989 byl jedním ze skupiny přátel, která začala působit na opuštěné tvrzi Bouda a která v prosinci 1989 požádala náčelníka generálního štábu (objekt nadále patřil armádě) o souhlas s rekonstrukcí tvrze a jejím zpřístupněním veřejnosti.

Pro zajištění provozu Boudy vznikla v létě 1990 soukromá firma Společnost přátel československého opevnění, která se posléze začala věnovat i nakladatelské činnosti publikací o československém opevnění a do jejíhož čela se postavil. Koncem roku 1989 Martin Ráboň spoluzaložil Klub historického vojenství Brno, byl rovněž spoluautorem vojenské vzpomínkové Akce Bouda (předchůdce Akce Cihelna). V prvním desetiletí 21. století se podílel na zpřístupnění dělostřelecké tvrze Hůrka.

Martin Ráboň se zaměřoval především na popularizaci československého opevnění formou publikační činnosti a koordinace restaurátorské a pořadatelské aktivity na tvrzích Bouda a Hůrka v rámci Kralické pevnostní oblasti. Byl duchovním otcem Vojenského muzea Králíky a hlavním organizátorem vojenské vzpomínkové Akce Cihelna,] kterou moderoval.

Pracoval na Vojenské akademii v Brně, kde vyučoval historii vojenských staveb, další roky rovněž spolupracoval s Armádou České republiky.

Zdroj: Wikipedie a Fb Město Králíky

 

 

Vzpomínka na Martina Ráboně

 

Když se v Králickém regionu vysloví názvy Bouda, Hůrka, Vojenské muzeum nebo Cihelna, každý si je okamžitě spojí se jménem ing. Martina Ráboně, který nečekaně zemřel 8.12.2021. V sobotu 20. 8. 2022 se na dělostřelecké tvrzi Hůrka v Králíkách, konala v rámci programu „ Oživená pevnost „ vzpomínka na tohoto odborníka a propagátora československých pohraničních opevnění. Na závěr odhalil starosta města Králíky, ing. Václav Kubín, pamětní desku, která bude trvale připomínat tuto významnou osobnost. Poctu mu přišli vzdát i členové Východočeského klubu celních veteránů Jan Halbrštát a Ladislav Brůha.

 

Spolupráce Martina Ráboně s celníky začala v roce 2006, kdy se celní správa premiérově zúčastnila akce Cihelna formou dynamických i statických ukázek. Měl jsem řadu let možnost, vyjednávat s Martinem organizační zajištění celnické účasti na této vzpomínkové akci. Byla to vždy jednání bezproblémová a věcná, bez zbytečných průtahů a směřující k rychlému řešení. Nepochybně by to potvrdily, jak celnické tiskové mluvčí Marie Bortlová či Jitka Fajstavrová, které v průběhu let komentovaly dynamické ukázky SON, tak i členové tohoto útvaru celní správy. Od roku 2011, kdy byl založen Východočeský klub celních veteránů, výrazně podporoval spolupráci s naším klubem při organizaci Cihelny. Tuto spolupráci jsme v roce 2014 ocenili udělením stříbrné pamětní medaile VKCV.

 

Za VKCV

Ladislav Brůha, místopředseda