Jdi na obsah Jdi na menu
 


Třetí výročí ...

7. 4. 2014

III. výročí založení Východočeského klubu celních veteránů

                 Vážené kolegyně, kolegové a veteránstvo vůbec !

                              Vážení příznivci našeho klubu !

     Dne 8. dubna 2014 jsou tomu přesně 3 roky, co jsme se sešli v zasedací místností tehdejšího celního úřadu v Ústí nad Orlicí a založili VÝCHODOČESKÝ KLUB CELNÍCH VETERÁNŮ. Sešlo se nás tenkrát dvanáct, z toho někteří již byli členy Spolku celníků České republiky, ale byli klubově organizováni v jiných klubech; my jsme však chtěli být samostatní.  V rámci Spolku celníků ČR jsme dostali registrační číslo 021 a jsme mezi současnými deseti kluby, klubem nejmladším; za tři roky své činnosti jsme na základě  úsilí našich členů a za pomocí  dalších podporovatelů klubu dosáhli nemalých úspěchů a zápis z poslední konference předsedů Klubů celníků nás hodnotí takto: 

  Východočeský klub celních veteránů jako nejmladší (existencí). Klub rozhodně ve své činnosti nezaostává za ostatními Kluby a snaží se svými aktivitami přispět k prezentaci a dobrému jménu celní správy na veřejnosti. Je to např. spolupořádání akce Cihelna Králíky, uctění památky 42 členů finanční stráže padlých při obraně čs. státu u pomníku dozorce FS Josefa  Navrátila na st. hranici, vzpomínková akce v Horním Jelení, rodišti Emila Martince, oborového přednosty ministerstva financí, za účasti nejvyššího vedení celní správy Česka a Slovenska.
    Další chvály hodnou činností je snaha o udržení historického objektu finanční stráže v Horní Lipce, renovovaného a udržovaného místními nadšenci, a který nyní celní správa vyhlásila jako nepotřebný. Držíme palce, aby se záměr ve spolupráci s krajským hejtmanem podařil.

predel.jpg

     Ke třetímu výročí naší existence, ke dni 01. března 2014 má klub Východočeských celních veteránů 35 členů a dva registrované příznivce; z toho je 25 členů už na výsluze či v důchodě a tak stav jimi odsloužených let je už neměnný. Celkový počet odsloužených let našich členů činí 765  roků ve stejnokroji se znamením Merkura, podíl 25 veteránů činí 71,4 % z celkového stavu.

     Když u veteránů vypočítáme průměr na jednoho veterána, tak to činí 30,6 odslouženého roku; nejvíce mají odslouženo kolegové Láďa Brůha a Otta Mach a to každý 44 let; v rozmezí 40 - 44 odsloužených let se pak nachází ještě Milenka Faltusová, Jaromír Hrdý, Zdena Kuncová a Pepa Morávek; těsně pod nimi, tj. 39 roků mají na tričku Jirkové Novoselský a Panuš.

       Deset členů je stále ještě v aktivním služebním poměru a jejich odsloužená léta  se budou měnit každým rokem; stav k 01. březnu 2014 je u aktivních 230 odsloužených let; průměr na aktivního člena 23 let ; počet aktivních členů 10 činí 28,5 % z celkového stavu, což je cca 1/3, a lze to považovat za solidní stav, který by bylo dobré na této výši držet.

     Když sečteme  odsloužené či odpracované roky všech členů VKCV ,tak to představuje 995 roků, což činí na hlavu člena VKCV 28,42 let; toto by se mělo zvyšovat dalšími odslouženými léty  členů  klubu, kteří jsou i nadále v pracovním či služebním poměru k CS.

     Při příležitosti tříleté činnosti  VKCV, chceme  našim členům, příznivcům i všem ostatním, kteří nám fandí a pomáhají překonávat existenční problémy, poděkovat a popřát do dalších let mnoho úspěchů a hlavně pak všem dobré zdraví a neutuchající elán se stále prima náladou.

 
Rada Východočeského klubu
celních veteránů v.r.
Horní Lipka č.16