Jdi na obsah Jdi na menu
 


Státní svátek 2019

31. 10. 2019

Vzpomínkové akce ke státnímu svátku Dne vzniku samostatné ČSR

 

V sobotu 26. 10. 2019 zorganizovali členové Východočeského klubu celních veteránů ve spolupráci s celními úřady pro Pardubický a Královéhradecký kraj a s podporou Krajského úřadu pro Pardubický kraj, vzpomínkové akce při příležitosti 101. výročí vzniku samostatné Československé republiky. Od roku 2011 se setkáváme v Horním Jelení a v Králíkách, abychom si společně připomenuli vznik společného státu a při této příležitosti uctili památku osobností, které se podílely na organizaci celní služby, finanční stráže i obraně státních hranic. Vedení celní správy bylo tentokrát zastoupeno vedoucími služebními funkcionáři celních úřadů pro Královéhradecký kraj plk. Boudou a plk. Junkem a pro Pardubický kraj plk. Pražákem a mjr. Synkem. Spolok histórie colníctva a FS SR byl zastoupen mjr. Vítem Vytřísalem. Naše pozvání přijali také členové Klubu veteránů Policie ČR v čele s Jaromírem Charamzou, koordinátorem pro Pardubický kraj a ředitel Muzea K-S14 Richard Sicha. Mezi účastníky nechyběli ani starosta města Horní Jelení pan Petr Tupec a starosta města Králíky pan Václav Kubín, které v Králíkách posílil Oldřich Jedlička, starosta města Žamberk.

 

V dopolední části jsme v Horním Jelení uctili památku JUDr. Emila Martince. Po budíčku trumpetisty Libora Netušila, následovaly projevy, ve kterých vystupující řečníci Petr Tupec, Bohumil Brandejs a Vít Vytřísal, připomenuli význam této osobnosti, zejména pro celnictví nově vzniklé Československé republiky. Poté zástupci jednotlivých složek položili kytice u pamětní desky JUDr Martince, umístěné na budově městského úřadu. Předseda VKCV následně ocenil bronzovou pamětní medailí našeho klubu, pana Blahoslava Novotného, kronikáře města Horní Jelení, za dlouhodobou spolupráci při badatelské činnosti, vztahující se k osobnosti JUDr Emila Martince. Vzpomínková akce byla ukončena česko-slovenskou státní hymnou v podání smyčcového kvarteta PRECORDI. Pro hosty pak bylo připraveno pohoštění v budově Městského úřadu.

 

Ve 12.30 se většina účastníků vydala na cestu do Králík kde je u pevnostního srubu K – S 14 „ U Cihelny “ přivítala koncertem Dechová harmonie Letohrad. Ve 14.30 pak byla zahájena státními hymnami vzpomínková slavnost na počest příslušníků Finanční stráže, kteří jako členové jednotek Stráže obrany státu položili své životy při obraně Československé republiky v letech 1938 a 1939. Po projevech pana starosty Václava Kubína, předsedy VKCV Bohumila Brandejse, zástupce Spolku historie colníctva a FS SR Víta Vytřísala a ředitele Muzea K – S 14 Richarda Sichy, podložili zástupci jednotlivých složek věnce u repliky hraničního sloupu, který symbolizoval státní hranici.

 

V rámci vzpomínkové akce proběhlo předání pamětních medailí Východočeského klubu celních veteránů. Za dlouhodobou podporu naší činnosti převzali z rukou předsedy VKCV bronzovou pamětní medaili naši příznivci Míla Král, Jitka a Pavel Šnýdrovi. Stříbrnými medailemi byli oceněni Petr Daniel, Jan Halbrštát, Oldřich Švéda, Stanislav Synek a Oldřich Jedlička.

 

Po ukončení vzpomínkové akce se účastníci přesunuli na slavnostní večeři do areálu bývalého Oddělení Finanční stráže v Prostřední Lipce. Následovalo posezení s hudebním doprovodem Dechové harmonie Letohrad, posílené o člena veteránského KONTRABANDU Libora Netušila. Krátce po deváté večerní se rozloučili poslední účastníci a odcestovali do svých domovů, případně pokračovali v diskuzi v jiných zařízeních.

 

Při přípravě a průběhu letošních vzpomínkových akcí nám již tradičně pomohly oba východočeské celní úřady, bez jejichž podpory bychom nemohli akce ve stávajícím rozsahu zajistit. Také letos nás podpořili kolegové z čestné jednotky CÚ Hradec Králové a CÚ Olomouc. Je třeba poděkovat za podporu všem, kteří se podíleli na organizaci vzpomínkových akcí. Děkujeme ředitelům a služebním funkcionářům celních úřadů pro Pardubický, Královéhradecký a Olomoucký kraj za personální podporu i osobní účast. Nelze opomenout ani podporu ze strany Krajského úřadu pro Pardubický kraj, města Horní Jelení a Muzea K - S14 U Cihelny.

 

Přípravu a vlastní průběh vzpomínkových akcí provázelo tentokrát krásné počasí babího léta. To ocenili zejména členové stavební a úklidové čety, ve které se postupně vystřídali Petr Daniel, Jarda Doubínek, Láďa Prokopec, Zdeněk Bartoš. Míla Brandejs a Láďa Brůha.

 

Poděkování patří také těm, kteří zajišťovali občerstvení a obsluhu, Marii Šokové, Daně Vágnerové, Honzovi Halbrštátovi, Poldovi Kelnarovi, Jitce a Pavlovi Šnýdrovým. Děkujeme všem, kteří přijali naše pozvání a svojí účastí přispěli ke zdárnému průběhu oslav.

 

V příštím roce si budeme připomínat 102.výročí vzniku samostatné ČSR v sobotu 24.10. 2020. Těšíme se tedy opět na setkání v Horním Jelení a v Králíkách.

 

 

 

Za radu VKCV

Ladislav Brůha, místopředseda

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Martinec + KS 14