Jdi na obsah Jdi na menu
 


Stalo se před sedmdesáti pěti lety

12. 12. 2021

     Stalo se před sedmdesáti pěti lety …
 U silnice z Mladkova do Českých Petrovic ve východních Čechách, nedaleko odbočky ke Kašparově chatě, stojí u silnice pomníček respicientu finanční stráže Františku Kabrhelovi. Text na omšelém pomníčku hlásá kolemjdoucím:
"Zde výbuchem granátu tragicky zahynul dne 4. XII 1946 při výkonu hraniční strážní služby respicient Finanční stráže František Kabrhel ve věku 32 let."
František Kabrhel se narodil 19. srpna 1914, u sboru finanční stráže sloužil od 11. dubna 1938. V období protektorátu, konkrétně v roce 1941, tedy po zrušení finanční stráže, sloužil na pražském magistrátu.
O případu Františka Kabrhela referoval v roce 1947 dvakrát krátce i časopis finanční stráže Hlas Hranice. V čísle deset z  roku 1947 můžeme na straně 13 čísti:
Za respicientem Františkem Kabrhelem
Hraniční strážní služba je těžká. Na naše hlídky číhá mnoho nástrah a nebezpečí. Respicient František Kabrhel odcházel na sklonku minulého roku do služby a netušil, že více se z ní nevrátí. Pohozený granát předčasně vyhasil jeho život, kypící zdravím a láskou k rodině, vlasti, kolegům i službě.
Právě tak, jak tiše nám milý kamarád odešel, odhalili jsme mu letošního léta, přímo na místě tragedie pomníček na státní hranici, s krásnou vyhlídkou do kladské roviny.    Kolega Kabrhel věčně zůstane na hranici s námi a kamarádi z řad finanční stráže budou si stále připomínat jeho památku, když při výkonu hraniční strážní služby budou procházet okolo jeho pomníčku.                         -J.R.-
……………………………………..
    Tak z ní dobové zprávy. Díky zájmu a pracovnímu úsilí Východočeského klubu celních veteránů z Prostřední Lipky je však třeba výše uvedený text opravit. Pomníček už není omšelý, ale na podzim roku 2016 byl opraven a přesunut o dva  metry výše, aby nepřekážel zvláště v zimních časech protisněhové údržbě správy silnic, kteří silnici pod ním udržují ve sjízdném stavu. Originál pomníková deska a další osobní artefakty resp. FS Kabrhela  jsou uloženy ve Východočeském památníku celnictví.
     Každoročně v druhé polovině měsíce září se u pomníčku sházejí celničtí veteráni, veteráni Policie ČR, skauti a představitelé místní samosprávy, aby vzpomněli této nešťastné události.                                                          -pnš-
Umístění pomníčku:  GPS: 50°7'1.07"N, 16°37'41.584"E