Jdi na obsah Jdi na menu
 


Přednáška Stráž obrany státu v Rychnově nad Kněžnou

10. 10. 2022

V Synagoze – Památníku Karla Poláčka dne 28. září 2022 ve 14 hodin odstartoval přednáškový blok, který se konal u příležitosti Dne stráže obrany státu, který organizovalo Muzeum a galerie Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou s Československou obcí legionářskou.

Přednášku o sboru Stráže obrany státu přednesl spisovatel a odborník na tuto problematiku Ing. Jaroslav Beneš. Po něm následovala prezentace Radka Vorla, předsedy Československé obce legionářské – Jednoty Hradec Králové, na téma československých legií v Rusku.

Přednášky Ing. Beneše se zúčastnili i zástupci Východočeského klubu celních veteránů Králíky – Prostřední Lipka, kolegové Míla Brandejs a Jirka Panuš. Při této příležitosti byly projednány některé otázky spolupráce a přednáškových témat pro připravovanou IV. konferenci historiků cla, celnictví a Finanční stráže RČS, která by se měla tradičně konat na bývalém odd. FS v Prostřední Lipce v dubnu roku 2023. -pnš-

 

Několik slov k místu přednášky:

Původní synagoga byla v Rychnově postavena někdy v polovině 17. století. Poté, co ji v roce 1779 zcela zničil velký požár, byla ve zmíněném roce 1782 postavena pro potřeby zdejší židovské obce nová svatyně. Po ničivém požáru v roce 1830 musela projít důkladnou obnovou. K další opravě pak došlo v roce 1898.

Roku 1913 prodělala synagoga modernizaci interiéru, při níž došlo na rozšíření oken a k výstavbě nového schodiště na ženskou galerii. K náboženským účelům sloužila synagoga až do začátku druhé světové války. V roce 1940 pak zdejší židovská komunita přestala existovat. Během okupace byla synagoga zpustošena a její vnitřní zařízení zničeno.

Po druhé světové válce sloužila bývalá synagoga jako skladiště a prodejna topného plynu národního podniku Benzina.

V letech 1993 – 1995 došlo k rekonstrukci do původní podoby. Od té doby slouží synagoga jako regionální Židovské muzeum Podorlicka a památník Karla Poláčka, který se v Rychnově narodil a vyrůstal. V roce 2002 byl u jižního průčelí budovy odhalen památník obětem holocaustu.

Zdroj: Wikipedie

skener_20221015--13-.jpg

skener_20221015--11-.jpg