Jdi na obsah Jdi na menu
 


Předání ocenění Celního úřadu pro hl. město Prahu - 11. října 2022

18. 10. 2022

Předání ocenění Celního úřadu pro hlavní město Prahu – 11. října 2022
     Na den 11. října 2022 obdrželi kolegové ( Bohumil Brandejs a Jirka Panuš) z Východočeského klubu celních veteránů Králíky – Prostřední Lipka pozvání  na slavnostní předání ocenění Celního úřadu pro hlavní město Prahu.
Slavnostní akt se uskutečnil v Brožíkově síni Staroměstské radnice v Praze od 10:30 hodin. Aktu se zúčastnilo na sto pozvaných osob a bylo oceněno na dvě desítky celníků současných i z řad veteránů.
      K protagonistům akce z řad celních veteránů lze zařadit paní JUDr Marušku Bubeníkovou dlouholetou ředitelku celnice Ruzyně a pro mnohé spíše známou jako lektorku celních škol. Pro veterány pak dlouholetou předsedkyni Spolku celníků České republiky. Kolegyně Bubeníková je také spolupracovnicí Východočeského památníku celnictví (http://celnici.militaryclub.info), kterému darovala mnohé historické exponáty a tak rozšířila jeho muzejní sbírky.   Druhým byl pan PhDr Adolf Šalek, který vedl po mnoho let celní školství a jako spolupracovník s Východočeským památníkem celnictví je i členem redakční rady Celního kalendária (www.celni-kalendarium.cz). Oba obdrželi Zlatý čestný odznak Celního úřadu pro hlavní město Prahu za mimořádné zásluhy při plnění úkolů ve prospěch celního úřadu.
    Bylo nám ctí a považujeme si za čest, že jsme se mohli takovéto významné akce zúčastnit.   
   -pnš-

Více k místu konání:
     Oproti ostatním síním Staroměstské radnice vyniká Brožíkův zasedací sál svou velikostí – zabírá výšku dvou pater a půdorys celého domu. Místnost vznikla v roce 1879, dnešní podobu ve stylu pozdní secese jí roku 1910 vtiskl architekt Josef Chochol. Do konce druhé světové války zde zasedalo pražské zastupitelstvo, dnes sál využívá primátor hlavního města Prahy ke slavnostním aktům.
Sál nese jméno malíře Václava Brožíka, autora dvou rozměrných pláten. Jedním z nich je obraz „Jan Hus před koncilem kostnickým 1415“ zachycuje poslední chvíle života středověkého kněze a kazatele Jana Husa, druhý volbu krále Jiřího z Poděbrad.
Zdroj: Wikipedie