Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pražské postání – vzpomínkový akt dne 5. května 2023

16. 5. 2023

Pražské postání – vzpomínkový akt dne 5. května 2023   

     V pátek dne 5. května 2023 si  před  pomníkem padlých v Pražském povstání v Mukařovské ulici v Praze Strašnicích již po deváté připomněli výročí konce II. světové války v Praze členové Východočeského klubu celních veteránů z Králík – Prostřední Lipka společně s celníky  z Celního úřadu pro hlavní město Praha a Celního úřadu pro Středočeský kraj. Akce se zúčastnila Čestná jednotka celní správy ČR, společně s 1. praporem SOS Třebechovice pod Orebem a 35. Old skauty z Prahy 10.
     Za doprovodu trubače Čestné jednotky CS a dětského pěveckého souboru ze Základní školy v Jakutské ulici položili  k pomníku  květinové věnce zástupci všech přítomných složek.  Přítomni také byli žáci tří tříd Základní školy v Olešské ulici, kteří se také akce tradičně zúčastňují. Položením věnců a květin byla uctěna památka všech, kteří se v roce 1945 postavili na odpor nacistickým vojskům a na barikádách a v ulicích Prahy bojovali, byli raněni a  mnozí za svobodu obětovali i své životy.
     Tak byla připomenuta i bojová činnost příslušníků Finanční stráže RČS v tomto povstání a  jejich boj u vinohradského rozhlasu, v Nuslích, na Starém městě, na Trojském mostě a dalších místech a to nejenom v Praze, ale i v celé republice.
   Jako  poděkování  za  dlouholetou  spolupráci při této vzpomínce pak předseda klubu předal stříbrné medaile VKCV  pěveckému souboru  ZŠ v Jakutské ulici, ZŠ v Olešské ulici, Old skautům Praha 10, plk. Mgr. Josefu Vachtlovi a  plk.v.v. Mgr. Daliboru  Ruckému.
    Rád bych poděkoval všem, kteří nám pomohli tuto vzpomínku uskutečnit.

Bohumil Brandejs,
předseda Východočeského klubu celních veteránů Králíky – Prostřední Lipka