Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pražské květnové povstání v roce 1945 - Praha Strašnice 05.05.2016

8. 5. 2016

Vzpomínka na květnové povstání v roce 1945 – Praha Strašnice

Ve čtvrtek dne 5.května 2016 se Východočeští veteráni sešli se svými kolegy z Prahy, aby u památníku padlých v Květnovém povstání roku 1945 připomněli statečnost obránců Prahy na konci války a také hrdinnou úlohu příslušníků Finanční stráže RČS v tomto boji.

     Pod patronací Generálního ředitele Celní správy ČR jsme s kolegy z dobrovolné jednotky Čestné stráže Celního úřadu pro Královéhradecký kraj, se členy KVH 1. praporu SOS Třebechovice pod Orebem a kolegou Martinem Štěpánkem z CÚ pro Pardubický kraj v historických slavnostních uniformách příslušníků FS RČS uskutečnili důstojnou vzpomínkovou akci.

     Pan generální ředitel Generálního ředitelství cel byl zastoupen plk. Mgr. Františkem Halásem. A tak spolu s vedením CS položili k pomníku květiny a věnce také ředitel Celního úřadu pro Hlavní město Praha plk. Mgr. Josef Vachtl, ředitel CÚ pro Středočeský kraj plk. Mgr. Dalibor Rucký a 1. zástupce ředitele CÚ pro Královéhradecký kraj plk. Mgr Leoš Bouda; dále pak delegace Spolku celníků ČR vedená jeho předsedkyní paní JUDr. Marií Bubeníkovou, předseda Východočeského klubu celních veteránů z Horní Lipky emeritní celní rada Bohumil Brandejs a v závěru delegace pražského 35. skautského Old oddílu vedená Vladimírem Chocholou.

     Čestná jednotka vyzbrojená slavnostními puškami spolu s trubačem Liborem Netušilem a členy KVH v historických uniformách příslušníkú FS RČS se šavlemi opět předvedli perfektní slavnostní vystoupení příslušníků ozbrojeného sboru.  

     Vzpomínky  mimo občanské veřejnosti se zúčastnili také žáci nedaleké ZŠ v Olešské ulici vedení zástupkyní ředitelky školy Mgr. Lenkou Matouškovou.

     Za krásného májového počasí byla předvedena perfektní vzpomínková akce, která byla našimi fotografy Jitkou Fajstavrovou a Jirkou Panušem zachycena na digitální filmový pás.

     Zdá se, že vzpomínková akce která nenápadně vznikla při loňském 70. výročí květnového povstání se ujala; byli zdárně navázány kontakty s pražskými kolegy, kterým historie cla, celnictví a Finanční stráže RČS není lhostejná.

                                                                         -Bran, pnš-