Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pochodníci v Památníku celnictví - Králíky 26. června 2021

18. 8. 2021

Pochodníci  v  Památníku  celnictví
      V závěru letošního školního roku navštívila Východočeský památník celnictví v Králíkách skupina bývalých účastníků dálkového pochodu kolem tehdejší ČSSR. Byli to kolegové z bývalé celní odbočky Międzylesie (PLR), která byla součástí Celnice Králíky a kolegové z Oddělení Pasové kontroly Lichkov okres Ústí nad Orlicí. Mnozí z členů Východočeského klubu celních veteránů z Prostřední Lipky mají ještě tuto akci v dobré paměti.
      Etapový pochod byl odstartován v roce 1985, v roce výročí ukončení II. druhé světové války a ukončen v roce 1991. Mnozí z účastníků pochodu už nejsou mezi námi, ale památka a vzpomínky  jsou mezi zbylými účastníky stále živé. A tak se všichni zbývající společně s rodinnými příslušníky sešli v králickém Památniku celnictví, kde si za vzpomínali na časy a námahu při ušlapaných 2500 km kolem tehdejší  Československé socialistické republiky.
     V památníku také předali do rukou jeho ředitele Ing. Richarda Sichy  symbolickou štafetu se stuhami všech hraničních přechodů, které při cestě navštívili, aby zde byla slavnostně uložena. Kronika je v soukromých rukou, památníku však bylo umožněno si její stránky oskenovat.
    Při této příležitosti také někteří z účastníků pochodu na památku převzali odznak Veterána Policie ČR, za některé bohužel už jen in memoriam  jejich rodinní příslušníci.   
-pnš-