Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pochod FS 2019

11. 7. 2019

3. ročník Pochodu Finanční stráže Republiky Československé

 

V pořadí 3. Pochod Finanční stráže RČS se konal v sobotu 6. července 2019 a na jeho organizaci jsme opět spolupracovali s kolegy z Pochodnického spolku Lanškroun, kteří zabezpečili kompletně administrativní část akce, včetně zajištění dekretů, medailí, stužek, odznaků a jejich výdeje účastníkům pochodu. Rovněž provedli vyznačení obou tras pochodu a připravili potřebné mapy.

 

Členové a příznivci VKCV zajistili kompletní přípravu zázemí pro pochod, ubytování, občerstvení, stravování a personální zajištění akce, včetně obsazení čtyř kontrolních bodů na obou trasách. Jako zázemí pro pochod jsme využili prostory v areálu Středního odborného učiliště opravárenského v Králíkách – Dolní Lipce. Od středy 3. 7. jsme naváželi potřebný materiál,ve čtvrtek začala výstavba zázemí pro účastníky pochodu, která byla dokončena v pátek v odpoledních hodinách, kdy začali přijíždět první pochodníci, které jsme ubytovali na internátu SOU či pod stany. K večernímu posezení pod velkým pártystanem jim tradičné zahrála celnická kapela Kontraband v pozměněném složení, potlesk a počet tanečníků byl oceněním jejich produkce. V prodejních stáncích byla k dispozici pestrá nabídka jídel a nápojů. Páteční seznamovací večer se protáhl přes půlnoc.

 

V sobotních ranních hodinách postupně přijížděli další účastníci pochodu a jejich bezproblémový příjezd do místa startu usměrňovali u odbočky ze silnice I/43 naši kamarádi z KVH SOS Třebechovice v prvorepublikových uniformách Finanční stráže a četnictva. Na odbočce u příjezdové silnice byla opět umístěna replika hraničního sloupu. Parkování vozidel v areálu organizovali v četnických uniformách rovněž kolegové z KVH. Na asfaltové ploše zaparkovalo v průběhu dne téměř 90 vozidel. Kolegové z Pochodnického spolku zajistili hladký průběh registrace účastníků, při níž vydávali také balíček občerstvením, který byl zahrnut do účastnického poplatku, stejně jako igelitová taška s logem pochodu, medaile se stužkou, buton a strava po příchodu do cíle.

 

První účastníci vyrazili na trasy pochodu krátce před osmou hodinou ranní. Pořadatelé letos připravili nové trasy, kratší v délce 18 km a delší 29 km. Krátká trasa vedla ze SOU přes Králíky na klášter na Hoře Matky Boží a odtud přes Dolní Hedeč a Červený Potok do areálu bývalého Oddělení Finanční stráže v Prostřední Lipce, kde byl druhý kontrolní bod, na kterém potvrzovali průchod kolegové Jaromír Vacek a Míla Král. Kolegové z KVH připravili na tomto kontrolním bodě výstavku historické spojovací techniky a doprovodili ji praktickými ukázkami a odborným komentářem. Tradičně velký zájem byl o pořízení fotografií u hraničního sloupu. Jako každý rok zde bylo připraveno také občerstvení, jehož výdej, ke všeobecné spokojenosti, tentokrát zajišťovali manželé Jitka a Pavel Šnýdrovi. Pochodníci si mohli pochutnat na guláši, dršťkové polévce či párečcích. K tomu nemohlo chybět ani ryzí pivo z hor v podobě 11° Šeráčku z pivovaru HOLBA Hanušovice. Po doplnění energie se pak vydali na závěrečnou část trasy do cíle ve SOU.

 

Dlouhá trasa vedla přes Dolní Boříkovice lesní turistickou stezkou k nádraží v Mladkově, odtud pak k budově, ve které bylo sídlo prvorepublikového Oddělení Finanční stráže Mladkov, kde byl také první kontrolní bod. Odtud pochodníci pokračovali na Kašparovu chatu na vrchu Adam, kde mohli doplnit tekutiny a poté okolo pomníčku respicienta FS Františka Kabrhela, pokračovali k hraničnímu přechodu v Kamieńćzyku, kde je čekala kontrola, kterou prováděli v uniformách Finanční stráže kolegové z KVH Třebechovice a přechod přes hraniční kontrolní bod potvrzoval Martin Štěpánek. Po provedené kontrole a uvolnění cesty zvednutím hraniční závory, pokračovali účastníci premiérově na území Polské republiky k dřevěnému kostelíku v obci Kamieńczyk. Tady je očekával náš polský kolega a příznivec našeho klubu Jan Ląk, který je velmi dobrou češtinou seznámil s historií kostela i regionu. Další úsek trasy dovedl účastníky k hraničnímu přechodu v Dolní Lipce, kde byl poslední kontrolní bod, na kterém potvrzovali průchod členové VKCV Petr Kašpar v uniformě Finanční stráže a Rosťa Bittner v zelené předlistopadové celnické uniformě. Odtud účastníkům zbývaly do cíle poslední 2 kilometry.

 

Krátce po poledni první přicházeli účastníci, kteří zvolili kratší trasu, do  cíle pochodu. Na místě, kde se ráno zaregistrovali, obdrželi pochodníci dekret, osvědčující absolvování pochodu, pamětní medaili se stužkou, odznak a mohli si zakoupit novou skleničku s logem pochodu. Poté si všichni pochutnali na výborné klobáse z udírny a kvalitně vychlazených nápojích, včetně 11° Šeráku a polotmavé 11°Holby.

 

Naše pozvání přijalo téměř 200 příznivců turistických pochodů a všem patří naše poděkování a obdiv. Na startu se objevili nadšenci z celé ČR, ale také 8 celnických kolegů ze Slovenska. Potěšilo nás, že mezi startujícími bylo mnoho kolegů z řad aktivních i bývalých celníků, ostatně jedním z cílů pořadatelů pochodu bylo umožnit vzájemné setkávání kolegů z celnické branže.

 

V sobotním podvečeru účastníci postupně odjížděli a organizátoři zahájili skládání stánků a stanů, odvoz materiálu, v neděli jsme pak tyto práce dokončili. V  pondělí pak předseda s místopředsedou VKCV vrátili zapůjčený materiál, provedli odvoz odpadků a uskladnili zbývající klubový majetek. Na řadu přichází vyřízení administrativních náležitostí, úhrada finančních závazků a letošní ročník pochodu bude minulostí.

 

Pořadatelé se po ukončení každého ročníku zabývají připomínkami účastníků. Jednou z nejčastějších, je termín konání pochodu, který zasahuje do začínajícího období dovolených. Tento termín jsme zvolili zejména proto, že na začátku prázdnin máme bez omezení k dispozici celý areál SOU v Dolní Lipce, dále jsme museli vzít v úvahu termíny dalších pochodů a v neposlední řadě také plán tradičních akcí, pořádaných Východočeským klubem celních veteránů. Přesto se pokusíme změnit termín pochodu a bezodkladně jsme zahájili jednání s vedením SOU o rezervaci areálu pro 4. Pochod FS RČS v termínu od 19.6. do 21.6. 2020. Podle prvních výstupů by mělo dojít k dohodě a pochod by se mohl konat v sobotu 20.6.2020. Pokud jde o délku tras pochodu, zařadíme určitě třetí trasu, jejíž délka by neměla překročit 12 kilometrů. Rovněž se budeme snažit co nejvíce vynechat úseky vedoucí po asfaltových komunikacích.

 

Záštitu nad pochodem, stejně jako při  předchozích ročnících, převzal hejtman Pardubického kraje JUDr Martin Netolický PhD, kterému patří naše poděkování a věříme, že nám zachová přízeň i pro další ročník.

 

Také při letošním ročníku jsme využili zázemí Středního odborného učiliště opravárenského v Dolní Lipce, které poskytlo potřebný komfort všem účastníkům pochodu i organizátorům. Děkujeme za vstřícnost a spolupráci zaměstnancům SOU, zejména paní ředitelce Mgr. Petře Doubravové , paní Haně Mlynářové a paní Ladislavě Coufalové

 

Na závěr bychom chtěli jmenovitě poděkovat všem, kteří se na přípravě a vlastním zajištění pochodu podíleli. Za  Pochodnický spolek Lanškroun to byli kolegové Lang, Čada, Vasserbauer, Minařík a Urban. Za KVH SOS Třebechovice kolegové Línek st., Línek ml., Martínek, Hons,Šulík a Bek a za veterány Policie ČR Václav Vlček.

 

Na organizaci pochodu se podíleli také členové, příznivci a podporovatelé Východočeského klubu celních veteránů Brandejs,Šoková, Bartoš,Kárník ml., Halbrštát,Bittner, Král, Pinkas, Vacek ,Mamula, Hornochová, Kašpar,manželé Šnýdrovi,Schauer, Vágnerová, Kelnar, Nožková, Štěpán a Brůha. Bez jejich nezištné a obětavé pomoci by nebylo možné pochod uspořádat.

 

Poděkování patří také kapele Kontraband, která ve složení Daniel, Vraštil, Rusz, Fogl a Jeníková, zajistila hudební doprovod pátečního společenského večera

 

Ještě jednou děkujeme účastníkům pochodu, přejeme krásné letní dny a těšíme se nashledanou při 4. ročníku Pochodu Finanční stráže RČS v roce 2020.

 

 

 

Za radu VKCV

Ladislav Brůha, místopředseda

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Pochod FS 2019