Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ohlédnutí za rokem 2021

11. 1. 2022

Ohlédnutí za rokem 2021

Stejně, jako v minulých letech, se v tomto příspěvku ohlédneme za činností Východočeského klubu celních veteránů, jeho příznivců a podporovatelů v uplynulém roce. Podrobnější informace k jednotlivým aktivitám jsou na našich webových stránkách v záložkách Aktuality a Fotogalerie.
V minulém ohlédnutí za naší činnosti v roce 2020, jsme v závěru vyslovili přání, aby podmínky pro naše aktivity v roce 2021 byly alespoň o trochu lepší. Bohužel, tomu tak, zejména v první polovině roku,nebylo.

Tradičně první akce v Horním Jelení, kde si připomínáme narození zdejšího rodáka a prvního odborového přednosty Ministerstva financí JUDr. Emila Martince, byla z důvodu pandemické situace personálně omezena a zúčastnili se jí pouze předseda VKCV a starosta města.
V komorní atmosféře se uskutečnily i pražské vzpomínkové akce při příležitosti 76. výročí květnového povstání. Zástupci VKCV při této příležitosti navštívili místa posledního odpočinku JUDr. Jiřího Brože, JUDr. Aloise Rašína a četaře Arnošta Hrada a položením kytic uctili jejich památku.
Mezitím a poté už následuje výčet akcí, které jsme museli rušit nebo překládat na jiné termíny. Zcela byly zrušeny každoroční „ Dožínky“, spojené s tradiční zabijačkou a výroční členskou schůzí. Stejný osud potkal i dubnovou vzpomínkovou akci na četaře Arnošta Hrada a naši účast akci Cihelna. Na podzimní termíny pak byly přesunuty 19. Sportovní hry a II. Konference historiků cla, celnictví a Finanční stráže.
První akcí bez výraznějších omezení byla organizace letního dětského tábor ve spolupráci s SDH Těchonín, který se uskutečnil v průběhu měsíce srpna.
V závěru měsíce září jsme zorganizovali 19. Sportovní hry, při kterých jsme využili také zázemí nové sportovní haly v Červené Vodě. Ve stejném termínu jako sportovní hry, se uskutečnili vzpomínkové akce na respicienta FS Josefa Hanyka v Helvíkovicích, dozorce FS Josefa Navrátila ve Vrchní Orlici a na respicienta FS Františka Kabrhela, jehož pomníček se nachází u silnice pod vrchem Adam. Díky obětavosti našich členů jsme obě akce zvládli bez jakýchkoliv problémů.
Také v měsíci říjnu nás čekaly tři tradiční akce Tou první byl 5.Pochod Finanční stráže, který se uskutečnil v sobotu 16.10. a byl ze strany účastníků hodnocen velmi dobře. Druhou pak byly tradiční vzpomínkové akce ke Dni vzniku samostatné ČSR, které jme zorganizoval 28.10. dopoledne v Horním Jelení a odpoledne u K –S14 v Králíkách. Na tyto vzpomínkové akce bezprostředně navazovalo 14. Setkání českých a polských celníků, které proběhlo ve dnech 29.10. – 31.10.
Závěrečnou akcí roku 2021 v režii VKCV pak byla II.Konference historiků cla, celnictví a Finanční stráže, která se uskutečnila ve dnech 11.11. – 14.11. v Prostřední Lipce. Do její organizace už bohužel výrazně zasáhla epidemiologická situace, která znemožnila účast několika lektorů a řady zájemců z řad posluchačů.

kce, plánované původně na měsíc prosinec , jsme byli nuceni zrušit.


Stejně jako v předchozích letech jsme odpracovali řadu hodin při opravách a údržbě bývalého areálu celní správy v Prostřední Lipce.
V samotném závěru roku 2020 nás zastihla tragická zpráva o úmrtí naší kolegyně Ivety Maixnerové, od jejíhož úmrtí uplynul 22. 12. 2021 právě rok a při každé akci jsme si uvědomili, jak moc nám chybí. Bohužel ani rok 2021 nás neušetřil smutných událostí. V měsíci říjnu zemřel zakládající člen našeho klubu Láďa Minx. V listopadu pak zastihla účastníky konference historiků zpráva o úmrtí Pavla Poláka, místopředsedy Spolku ceníků ČR. V prosinci pak zemřel Martin Ráboň, klíčový organizátor akce „ Cihelna“, se kterým řada z nás spolupracovala od roku 2006 a byl podporovatelem naší účasti na této vojensko-historické akci. Čest jejich památce.
Pro konání většiny našich akcí využíváme zázemí bývalého objektu celní správy v Prostřední Lipce. Díky vstřícnosti a pochopení nového vlastníka, kterým je Krajský úřad Pardubice a dobré spolupráci s provozovatelem, kterým je SOUO Králíky, máme velmi dobré podmínky pro naše aktivity. Velmi výrazně nám také finanční podpora poskytovaná formou dotací krajským úřadem v rámci vyhlášených dotačních programů či záštit, poskytnutých pro vybrané akce.
Při našich akcích bychom se neobešli také bez pomoci celé řady našich podporovatelů. Jsou to především firma ISOLIT Bravo Jablonné nad Orlicí a její ředitel ing. Kvido Štěpánek, zásadní je i podpora pivovaru HOLBA Hanušovice. Mimořádně si vážíme podpory starostů měst a obcí, ve kterých organizujeme vzpomínkové akce. V neposlední řadě jsou to také ředitelé celních úřadů, v jejichž územních obvodech se akce konají.
Především však děkujeme všem našim členům a příznivcům za pomoc a podporu při aktivitách v uplynulém roce. Těšíme se na shledání při první akci, kterou bude možné v roce 2022 zorganizovat.
Za radu VKCV
Ladislav Brůha, místopředseda