Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ohlédnutí za rokem 2020

13. 1. 2021

     Ohlédnutí VKCV za rokem 2020

    Stejně jako v minulých letech  se v tomto příspěvku krátce ohlédneme za  činností Východočeského klubu celních veteránů, jeho příznivců a podporovatelů v uplynulém roce. Podrobnější informace k jednotlivým aktivitám jsou na našich webových stránkách v záložkách Aktuality a Fotogalerie.
 
  Tradičně první akcí byla návštěva v Horním Jelení, kde jsme  17.1. spolu s představiteli města a vedoucími služebními funkcionáři CÚ pro Pardubický a Královéhradecký kraj, uctili osobnost prvního odborového přednosty Ministerstva financí, JUDr. Emila Martince, který se narodil 21.1.1869 v Horním Jelení.  Využili jsme této příležitosti také k  diskuzi o organizaci vzpomínkových akcích ke Dni vzniku samostatné ČSR, to jsme ještě netušili, co nás v průběhu roku čeká.

   V sobotu 22.2. se v bývalém objektu celní správy v Prostřední Lipce č.p.16, ve kterém má náš klub sídlo, uskutečnila výroční členská schůze, jejíž nedílnou součástí se staly již tradiční „Dožínky“,  spojené s výrobou a  konzumací zabijačkových specialit. Toto byla, bohužel, nadlouho poslední akce, při které jsme se mohli setkat.

  Postupně jsme museli rušit či odkládat vzpomínkovou akci na četaře Arnošta Hrada u srubu K – S14, Konferenci historiků celnictví a Finanční stráže, vzpomínkovou akci při příležitosti Pražského povstání, Sportovní hry východočeských celníků, Pochod Finanční stráže a také účast na srpnové akci Cihelna 2020.

   Krátkého zářijového uvolnění jsme využili k uspořádání 18. ročníku Sportovních her východočeských celníků, které proběhly ve dnech 4.9. – 6.9. bez jakýchkoliv problémů a při dodržení všech aktuálních hygienických opatření

   V sobotu 26.9. jsme, jako každý rok, zorganizovali    vzpomínkové akce na dozorce FS Josefa Navrátila ve Vrchní Orlici a na respicienta FS Františka Kabrhela, jehož pomníček se nachází u silnice pod vrchem Adam. V pondělí 28.9. jsme při příležitosti Dne české státnosti, odhalili před budovou bývalého Oddělení Finanční stráže v Prostřední Lipce repliku hraničního sloupu.

  Poté následovalo už jen definitivní rušení akcí plánovaných či přesunutých do posledního čtvrtletí roku. Bylo to 14. Setkání celníků, vzpomínkové akce ke Dni vzniku samostatné ČSR, Konference historiků a setkání zaměstnanců bývalého CÚ Ústí nad Orlicí.

  Za účasti předsedy VKCV a starosty města Horní Jelení, jsme si při příležitosti Dne vzniku ČSR připomenuli 28.10.2020 osobnost JUDr Emila Martince položením kytice u pamětní desky na budově MěÚ v Horním Jelení.

   V uplynulém roce jsme odpracovali mnoho desítek hodin při opravách a údržbě bývalého areálu celní správy v Prostřední Lipce. Po několikaletých diskuzích a přípravách, se nám podařilo realizovat záměr umístit před budovu bývalého Oddělení Finanční stráže repliku hraničního sloupu, která má připomínat podíl příslušníků Finanční stráže při ochraně a obraně ČSR.

  V samotném závěru roku nás zastihla tragická zpráva o úmrtí naší kolegyně Ivety Maixnerové, se kterou jsme se rozloučili a uctili její památku v úterý 28. 12. 2020 v obřadní síni v Ústí nad Orlicí.

   Rok 2020 byl v dosavadní historii našeho klubu naprosto výjimečný a epidemiologická situace velmi omezila naši jinak velmi pestrou činnost. Věříme, že  rok 2021, ve kterém si připomeneme také 10. výročí založení VKCV, bude alespoň o trochu lepší.

    Děkujeme všem našim členům, příznivcům a podporovatelům za pomoc a podporu při aktivitách v uplynulém roce. Těšíme se na shledání při první akci, kterou bude možné zorganizovat.

 

                                                            Za radu VKCV                                          
                                                            Ladislav Brůha, místopředseda