Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ohlédnutí VKCV za rokem 2019

25. 2. 2020

Ohlédnutí VKCV za rokem 2019

 

Stejně jako v minulých letech se v  tomto příspěvku pokusíme o stručné shrnutí činnosti členů Východočeského klubu celních veteránů, jeho příznivců a podporovatelů v uplynulém roce. Podrobnější informace k jednotlivým aktivitám jsou na našich webových stránkách v záložkách Aktuality a Fotogalerie.

 

Ve dnech 17.1. – 19.1. jsme pod záštitou hejtmana Martina Netolického, zorganizovali I. Konferenci k historii cla,celnictví a Finanční stráže, jejíž součástí byla i návštěva města  Horním Jelení,kde jsme spolu s představiteli města a vedoucími služebními funkcionáři CÚ pro Pardubický a Královéhradecký kraj, uctili památku JUDr. Emila Martince. Využili jsme této příležitosti také k úvodní diskuzi o organizaci vzpomínkových akcích ke Dni vzniku samostatné ČSR.

 

V sobotu 23.2. se v bývalém objektu celní správy v Prostřední Lipce č.p.16,ve kterém má náš klub sídlo, uskutečnila výroční členská schůze, jejíž nedílnou součástí se staly již tradiční „Dožínky“, spojené s konzumací zabijačkových specialit.

 

V měsíci březnu zorganizoval VKCV přednášku o osobnosti JUDr. Emila Martince pro studenty gymnázia ve Vysokém Mýtě a zúčastnili jsme v Praze zádušní mše za členy odbojové skupiny „ Tři králové“.

 

V sobotu 7. dubna jsme zajišťovali u srubu K – S 14 vzpomínkovou akci na četaře Arnošta Hrada, od jehož narození uplynulo 106. roků. Náš klub převzal patronát nad touto akcí v roce 2014 a jsme rádi, že se stále zvyšuje počet účastníků, mezi nimiž většinou nechybí ani pan hejtman Martin Netolický.

 

Ve dnech 12.4. -14.4. jsme v areálu v Prostřední Lipce zajišťovali konferenci předsedů klubů sdružených ve Spolku celníků ČR.

 

V pondělí 6. května již popáté zorganizovali kolegové Brandejs a Panuš, ve spolupráci s pražskými celními úřady, vzpomínkovou akci u pomníku respicienta FS Václava Boříka, který padl v průběhu Pražského povstání v květnu 1945. Akce se zúčastnila celá řada významných funkcionářů CS ČR, Spolku celníků a dalších institucí.

 

V sobotu 18.5. jsme ve spolupráci s Urządem miasta i gminy Międzylesie a s podporou kanceláře hejtmana Pardubického kraje,uspořádali vzpomínkové setkání zaměstnanců pohraničních orgánů k 60. Výročí zahájení společných služeb na železničním hraničním přechodu Lichkov – Międzylesie.

 

Ve dnech 15.6. – 17.6. jsme s podporou kanceláře hejtmana Pardubického kraje organizovali v areálu na Prostřední Lipce 17. Sportovní hry východočeských celníků.

 

V sobotu 6.7. jsme ve spolupráci s Pochodnickým spolkem Lanškroun a pod záštitou hejtmana Martina Netolického, připravili 3. ročník Pochodu Finanční stráže RČS, který se stal nedílnou součástí našeho plánu činnosti. Akce byla organizačně velmi náročná, ale po všech stránkách byla kladně hodnocena.

Třetí srpnový víkend je v našem plánu činnosti vyhrazen pro vzpomínkovou akci Cihelna, která se uskutečnila ve dnech 16. 8. – 17. 8. a při které jsme zabezpečovali občerstvení ve stanu pro VIP hosty a také stánkový prodej pro veřejnost. Tradičně jsme pro kolegy z CS zajistili stravování, ubytování a jako zázemí jsme využili areál v Prostřední Lipce, kde také 3.10 proběhlo vyhodnocení Cihelny 2019 za účasti zástupců všech složek, které se na její organizaci podílejí.

 

Nedílnou součástí našeho zářijového programu jsou vzpomínkové akce na dozorce FS Josefa Navrátila ve Vrchní Orlici a na respicienta FS Františka Kabrhela, jehož pomníček se nachází u silnice pod vrchem Adam. Tyto vzpomínky se uskutečnily v sobotu 21.9. a premiérově se jich zúčastnila také skupina celnických motorkářů.

 

V pořadí již 13. Setkání celníků proběhlo s podporou kanceláře hejtmana Pardubického kraje ve dnech 4.10. a 5.10. a byl o ně velký zájem. Součástí programu byla exkurze ve ŠKODĚ Auto v Kvasinách a prohlídka zámku Opočno. Pozvání přijali členové Klubu celníků Olomouc a Klubu celních veteránů Jíloviště.

 

Od roku 2011 jsme organizátory vzpomínkových akcí ke státnímu svátku Dni vzniku samostatné ČSR. Ve spolupráci s Městem Horní Jelení, Muzeem K – S14, Spolkom historie colníctva SR, oběma východočeskými celními úřady a s podporou kanceláře hejtmana, jsme je v sobotu 26. 10. pořádali již poosmé. Dopolední část v Horním Jelení u pamětní desky JUDr. Emila Martince a  odpolední část pak u srubu KS-14 U Cihelny v Králíkách.

 

. V listopadu zorganizovali kolegové Brandejs a Panuš v Praze zádušní mši za JUDr. Emila Martince., který zemřel 30.11.1945 a v prosinci se uskutečnila pietní vzpomínka na JUDr. Jiřího Brože, bývalého generálního ředitele celní správy.

 

. Za tímto stručným přehledem, který nezahrnuje celou řadu dalších drobných aktivit, jednání či prací, se skrývá velké množství hodin odpracovaných našimi členy, příznivci, podporovateli a jejich rodinnými příslušníky. Patří jim velké poděkování, protože bez jejich práce, zapůjčení soukromých motorových vozidel apod., bychom žádnou akci nemohli uspořádat. Mimořádně oceňujeme podporu naší činnosti ze strany Krajského úřadu Pardubice a pana hejtmana Martina Netolického. Vážíme si také spolupráce se služebními funkcionáři CS, bez které bychom se zejména u vzpomínkových akcí, souvisejících s prezentací historie i současnosti naší profese jen těžko obešli. V neposlední řadě je třeba poděkovat vedení SOU v Dolní Lipce, které je provozovatelem bývalého objektu celní správy v Prostřední(Horní) Lipce za pochopení pro naši činnost. Věříme, že spolupráce se všemi výše uvedenými, bude pokračovat i v roce 2020..

 

Rok 2019 byl z pohledu členů rady velmi úspěšný. Definitivně toto hodnocení také poptvrdili naši členové, příznivci a podporovatelé na výroční členské schůzi 22. 2. 2020.

 

Za radu VKCV

Ladislav Brůha, místopředseda