Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mezinárodní den celníků - zámek Pardubice dne 24. ledna 2018

27. 1. 2018

 

Mezinárodní den celníků – Pardubice dne 24. ledna 2018

      Mezinárodní den celníků je ve světě slaven již od roku 1982 a je spojen s prvním zasedáním Rady pro celní spolupráci v Bruselu, které proběhlo již v roce 1953 a to dne 26. ledna.

      V roce 1994 přijala Rada pro celní spolupráci pracovní název Světová celní organizace – WCO, aby takto zdůraznila svoji celosvětovou působnost, po vzoru právě nově vytvořené Světové obchodní organizace – WTO. V roce 1965 se členem Světové celní organizace stalo i tehdejší Československo. V současnosti má WCO 179 členských zemí.

diplom-cu-pce.jpg

      U příležitosti tohoto svátku ředitel Celního úřadu pro Pardubický kraj plk. Mgr. Jiří Pražák ocenil zaměstnance svého úřadu udělením Čestných odznaků; odznaky převzali jednotlivci i některé společenské organizace, jež úzce spolupracují s  krajským celním úřadem. K oceněným patřil i Východočeský klub celních veteránů z Horní Lipky, který převzal bronzový čestný odznak jako projev uznání za dlouhodobé prosazování stavovských zájmů celníků a za podporu celního úřadu Pardubice. Vyznamenání za VKCV převzal jeho předseda emeritní celní rada Bohumil Brandejs.

     Slavnostní akce se konala dne 24. ledna 2018 v Rytířském sále pardubického zámku  za účasti významných hostů, ke kterým patřil i brigádní generál Mgr. Milan Políček, generální ředitel Generálního ředitelství cel .                  

                                                                                                                           Text a foto: -pnš-