Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mezinárodní den celníků - Celní úřad pro Královéhradecký kraj - 30. ledna 2017

9. 2. 2017

MEZINÁRODNÍ DEN CELNÍKŮ

Celní úřad pro kraj Hradec Králové

30. ledna 2017

 

    Pro celníky na celém světě není den 26. ledna jako každý jiný. Ve většině zemí členských států Rady pro celní spolupráci je tento den slaven jako MEZINÁRODNÍ DEN CELNÍKŮ; slaven  je na návrh mezinárodní celní organizace  se sídlem v Bruselu – Rady pro celní spolupráci. V některých dokumentech Rady se můžeme setkat i s jejím novým názvem: World Customs Organization – Světová celní organizace, která má poukázat a zdůraznit opravdu světový počet členských států.  Rada je někdy také nazývána OSN v celní oblasti vzhledem k počtu členských  a významu této organizace. Při vytvoření Rady pro celní spolupráci v roce 1953 bylo zakládajících členů jen sedmnáct, v  současnosti  jich je jedno sto třicet šest. 

 Československo bylo jednou z prvních zemí střední a východní Evropy, která se stala členskou zemí Rady již v roce 1967. A nebyla jen členem pasivním. V průběhu svého členství patřila k těm nejaktivnějším, mnozí pracovníci tehdejší celní správy vykonávali významné funkce ve výborech Rady, dvakrát dokonce funkci jejího předsedy – JUDr Jiří Brož CSc.

 

… a proč 26. leden ?

 

    Cílem Rady pro celní spolupráci je harmonizace celních režimů a zjištění větší a účinnější mezinárodní spolupráce. A právě Mezinárodní den celníků by měl poskytnout celním správám možnost lépe vysvětlit občanské veřejnosti a tím i lépe pochopit jejich roli, která není jen represivní, ale která by měla současně usnadňovat podmínky zahraničního obchodu i cestovního ruchu.

     S takovou myšlenkou oslavy mezinárodního dne celníků přišla Korea a na základě jejího návrhu byla v roce 1982 schválena rezoluce Rady pro celní spolupráci o oslavách tohoto dne. První oslava proběhla již 26. ledna 1983. Je třeba zdůraznit, že ani datum 26. leden nebylo vybráno náhodně. První zasedání Rady se totiž uskutečnilo právě dne 26. ledna 1953. To znamená, že první oslavy tohoto dne v roce 1983 byly i připomenutím 30.výročí založení Rady pro celní spolupráci.

lipovy_listek.jpg

 

   Celní úřad pro Královéhradecký kraj po několik let v tomto čase organizuje u příležitosti oslav Mezinárodního dne celníků slavnostní setkání v Muzeu východních Čech. Tentokráte se toto slavnostní shromáždění konalo dne 30. ledna 2017 a na pozvání ředitele CÚ pro Královéhradecký kraj Mgr. Leoše Boudy se shromáždění zúčastnil i jako zástupce a reprezentant Východočeského klubu celních veteránů z Horní Lipky předseda tohoto klubu, emeritní celní rada Bohumil Brandejs.

   Ocenění – Čestný odznak stříbrný Celního úřadu pro Královéhradecký kraj převzali i celní veteráni p. Jaromír Hrdý – člen našeho klubu a p. Jaroslav Šubrt. Součástí předání oceněnění byla i prohlídka expozice Pevnost Královéhradecká, která je otevřena až do konce letošního roku.  

 

lipovy_listek.jpg

 

   Rada Východočeského klubu celních veteránů z Horní Lipky si vysoce váží aktu udělování Čestných odznaků Celního úřadu pro Královéhradecký kraj celním veteránům, těm kteří zasvětili celý svůj profesní život celnické profesi  a i dnes se o celní řemeslo stále zajímají.  

                                                                                                                        -pnš-

Foto: Fr.Vrbecký

 

 

Náhledy fotografií ze složky Mezinárodní den celníků - leden 2017