Jdi na obsah Jdi na menu
 


Medaile VKCV jako muzejní artefakty

23. 1. 2016

Klubové medaile pro Plzeň i K-S 14

     Východočeský klub celních veteránů v dubnu letošního roku oslaví pět let od svého vzniku. Jedním z prvních jeho zájmů bylo,  jakým způsobem se prezentovat vůči okolí a jak způsobem  hodnotit spolupráci s ostatními subjekty.

     A tak dne 22. září 2012 byla na členské schůzi schválena Medaile Východočeského klubu celních veteránů, a to ve třech stupních: zlatá, stříbrná a bronzová.

Medaile VKCV se uděluje fyzickým osobám, právnickým osobám, popřípadě též skupinám fyzických osob za významnou pracovní činnost v rámci členství ve VKCV nebo Spolku celníků ČR, dále v oblasti cla, celnictví a badatelsko - historické činnosti v celnictví vůbec.

Medaili lze udělit za mimořádný záslužný čin při zajišťování a zlepšování podmínek pro činnost VKCV; fyzické osobě lze medaili udělit též při příležitosti životního nebo pracovního výročí, členství ve VKCV za dlouhodobé a vynikající působení v oblasti cla, celnictví a její historie.

     Za dobu, kterou je udělována bylo bronzovou medailí vyznamenáno na padesát osob, stříbrnou na třicet osob a organizací, zlatá byla udělena patnácti osobám a organizacím.

                                                   lipovy_listek.jpg

Dne 17. června 2015 byl schválen brig.gen. Mgr Petrem Kašparem  generálním ředitelem GŘ cel Praha rozkaz č. 57/2015 ve věci  Udělování služebních medailí, čestných odznaků a písemných poděkování v Celní správě České republiky, ve kterém se v čl. 5 Odznak CÚ v odst.(7)  říká:   V termínu do jednoho roku od prvního udělení odznaku CÚ předá ředitel celního úřadu jednu sadu odznaku CÚ (všechny stupně) do sbírkového fondu Kabinetu historie celnictví v Plzni.

                                                  lipovy_listek.jpg

     Na lícové straně medaile VKCV je v jejím středu plasticky vyražen portrét JUDr. Emila Martince, zakladatele československého celního práva a významného organizátora celní služby. V mezikruží jsou v horním opisu ražena slova: Profesní hrdost a sounáležitost a dolním opisu úcta k historii a současnosti CS.  

     Protože se veteráni stále ještě cítí celníky, rozhodli se akceptovat výše uvedený rozkaz a předat jednu sadu medailí (všechny stupně) a certifikátů s označením Specimen Kabinetu historie celnictví v Plzni (ev.č.049) a Muzeu pěchotního srubu K-S 14 (ev.č.50).

     Sada medailí Muzeu K-S 14 byla předána řediteli muzea při VČS dne 16. ledna 2016 – viz foto. Plzeňskému kabinetu historie celnictví bude předána příležitostně.

                                                                                -pnš-

 

Náhledy fotografií ze složky Medaile VKCV jako muzejní artefakty