Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kolega Peter Fabián povýšen

27. 4. 2015

Kamarád Peter Fabián povýšen

     Začátkem letošního roku jsem dostal od slovenských kolegů informaci, že člen Spolku historie colníctva a FS SR a velitel čestné jednotky pplk. Ing. Peter Fabián se rozhodl ukončit své působení v celnickém stejnokroji. Následně mně tento fakt sám potvrdil s tím, že z jeho profesního pohledu nastal čas na změnu.

     Kolega Peter Fabián je jedním z těch, kteří spolupracují s Východočeským klubem celních veteránů od jeho vzniku v roce 2011. Právě v tomto roce se spolu s kolegy z čestné jednotky FS SR zásadním způsobem podílel na slavnostním ceremoniálu při odhalení pamětní desky JUDr. Martincovi v Horním Jelení a uctění památky padlých příslušníků Finanční stráže ČSR u pevnostního srubu K-S14 v Králíkách.

     Přítomnost slovenských kolegů z čestné jednotky byla impulsem i pro Celní správu ČR, aby na tyto vzpomínkové akce připravila svoji neoficiální čestnou jednotku. Na tom, že v současné době již existuje čestná jednotka české celní správy, má kolega Fabián naprosto nezpochybnitelnou zásluhu.

     Peter vždy rád také přijal pozvání Východočeských celních veteránů na akci Cihelna a velmi si vážil práce členů našeho klubu. Proto nepochybujeme o tom, že tomu tak bude i v letech příštích. Ostatně, s jeho laskavým svolením si dovolím odcitovat z jeho nedávného mailu:

     „ Víš Láďo, mám takové velké přání, abychom se v roce 2018 ve zdraví setkali na vzpomínkových akcích v Horním Jelení a v Králíkách, při příležitosti 100. výročí vzniku ČSR. Věřím, že u toho budou asistovat i čestné jednotky jako v roce 2011 “. Myslím, že toto přání má celá řada dalších příznivců celnické profese z obou států. Za celnické veterány z Východních Čech si dovolím dát příslib, že se budeme maximálně snažit, aby se naplnilo.

     Při odchodu z řad Finanční správy SR byl pplk. Ing. Peter Fabián povýšen do hodnosti plukovníka. Vedení Finanční správy SR tak ocenilo jeho dlouhodobou práci v celnické profesi. Je to bezesporu ocenění zasloužené, ke kterému Peterovi východočeští celničtí veteráni srdečně blahopřejí. Určitě, ale i sám oceněný uzná, že takto na dálku tomuto přání něco chybí.

     Takže Petře, na viděnou už na Cihelně 2015 v Králíkách, ubytování na Horní Lipce zajištěno. V nové práci pak přejeme hodně pohody.

 

                  Za Východočeský klub celních veteránů HL
                  plk. v. v. Ladislav Brůha
                  místopředseda klubu

 

Náhledy fotografií ze složky Kolega Peter Fabián povýšen