Jdi na obsah Jdi na menu
 


JUDr Emil MARTINEC - 75. výročí úmrtí

pozvanka-na-msi-final.jpg

Dne 30. listopadu roku 1945, před 75-ti léty zemřel zakladatel moderního čs. celnictví JUDr Emil Martinec. V minulých pěti letech Východočeský klub celních veteránů ve spolupráci s pražskými celníky vždy položil vzpomínkový věnec na jeho hrob v Praze – Dejvicích, když v roce 2018 se ve hřbitovním kostele sv. Matěje konala zádušní mše za jeho osobu s účastí padesáti uniformovaných celníků. Měla se konat i letos, bohužel koronavirová pandemie tomu zabránila.

Oborový přednosta v.v. ministerstva financí

EMIL  MARTINEC

nar. 21.ledna 1869 – zemř. 30.11.1945

nekrolog

     Oborový přednosta Emil Martinec  narodil se v Horním Jelení v Čechách. Vystudovav  práva na universitě Karlově vstoupil v roce 1895 na Moravě do služeb finanční správy. Pracoval delší dobu u okresních finančních ředitelství v Uherském Hradišti a v Brně zejména v oboru spotřebních daní, později u zemského finančního ředitelství v Brně, kde se zabýval též agendou monopolů a cel.
    Po vzniku samostatného státu československého byl povolán do služeb ministerstva financí a pověřen organizováním celní služby. S  úspěchem zdolal obtížný úkol organizace nové celní hranice i celní správy. Pod jeho vedením bylo vydáno české znění vysvětlivek k celnímu sazebníku a celní sazebník zvlášť upravený pro výkon celní služby. Již v prvých letech popřevratových věnoval všechen volný čas osnově celního zákona, jenž byl v roce 1927 i s prováděcím nařízením vyhlášen. Vynikající měrou zúčastnil se úpravy obchodně politických vztahů republiky k cizím státům.
   Cenných zkušeností Martincových bylo použito v době hospodářské krize, kdy bylo nutno dovoz usměrňovati devisovou komisí, jejímž byl od roku 1932 vedoucím funkcionářem. Od zřízení československé obilní společnosti v roce 1934 byl jejím vládním komisařem, kteroužto zodpovědnou funkci zastával i po svém odchodu do výslužby (koncem r.1934) až do r.1939.
   Všechny svěřené úkoly plnil s krajní svědomitostí. Jeho odborné znalosti byly uznávány i za hranicemi státu. Pro svoji nestrannost a vlídnost byl neobyčejně oblíben u svých spolupracovníků, jimž byl vždy vzorem neúmorné píle věnované cele zájmům republiky.
Finanční správa zachová oborového přednostu Martince ve vděčné paměti !!!

Zdroj:
VĚSTNÍK ministerstva financí republiky Československé
rok 1946, číslo 1 a 2;
 Praha, dne 10.ledna 1946

062.jpg135.jpgdscf5816.jpg

dscf5832.jpg