Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jednoletá absence (pokračování) .... 5. května 2021

13. 5. 2021

Návštěva pro nás památných míst měla ještě ve středu dne 5. května 2021 odpoledne pokračování. Nemohli jsme vynechat hrob bývalého generálního ředitele ÚCS JUDr Jiřího BROŽE který pro nás vysloužilé celníky byl a bude vždy celníkem s velkým písmenem C. Na hřbitově nás po předcházející domluvě očekával kolega Vladimír Kubánek, který do roku 1994 působil jako chemik v Armádě ČR a potom nastoupil do celně-kriminalistické laboratoře CS, kde pracoval až do roku 2014. V daném čase se převážně věnuje publikační činnosti a je autorem i publikace, která nese název: Historie celnictví a Celní správy (2018).

Při zpáteční cestě do Prahy jsme se ještě zastavili u hrobu četaře Arnošta HRADA v Praze Bohnicích, muže který Neustoupil. Poté, co přišel rozkaz k opuštění objektu se 3. října 1938 v době prací na vyklizování objektu pěchotního srubu K – S 14 „U cihelny“ postřelil služební pistolí a na následky zranění ještě téhož dne před půlnocí v nemocnici v Červené Vodě zemřel.

V podvečer nás čekala zastávka v Helvíkovících před městem Žamberk, kde jsme si připomněli životní pouť respicienta FS Josefa Hanyka.

 

Náhledy fotografií ze složky Jednoletá absence (pokr.) - 05.05.2021