Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jarní výlet do Dukovan a Třebíče

26. 4. 2023

 

Východočeský klub celních veteránů připravil na sobotu 22.4. 2023 pro své členy, příznivce, podporovatele a jejich rodinné příslušníky, tradiční jarní výlet. Cílem tentokrát byla jaderná elektrárna Dukovany a město Třebíč.
V pátečním podvečeru se v sídle VKCV v Prostřední Lipce začali sjíždět první účastníci výletu, mezi kterými nechyběli ani naši polští kolegové. Po večeři, ke které se podával hovězí gulášek, přišlo na řadu posezení při dobrém pivečku z Hanušovického pivovaru. Hodinu před půlnocí se všichni odebrali na kutě, aby včas stihli sobotní snídani, která byla připravena krátce po šesté ranní.
Po snídani přijel autobus z Králík, ve kterém byli další účastníci zájezdu a v sedm hodin jsme se vydali k cíli našeho výletu. V Mladkově, Jamném nad Orlicí, Ústí nad Orlicí a České Třebové nastoupili další kolegové a doplnili celkový počet na 34 výletníků. Po čtyřhodinové cestě jsme dorazili do Rouchovan, kde jsme měli objednaný oběd a čekali na nás Maruška a Zdeněk Konopáčovi, kteří nás doprovázeli po zbytek výletu.
Po obědě jsme odjeli do JE Dukovany, kde jsme měli od 13.00 hodin zajištěnou exkurzi, během které jsme se rozdělili do dvou skupin a věnovaly se nám bezvadné průvodkyně. Seznámily nás podrobně s principy výroby elektřiny v jaderné elektrárně a mnoha dalšími informacemi.Ochotně nám zodpověděly všechny dotazy a po necelých 2 hodinách jsme poutavou a poučnou exkurzi ukončili. Následovala cesta do Třebíče, kde nám manželé Konopáčovi zprostředkovali prohlídku baziliky svatého Prokopa, která potěšila milovníky historie.
Před půl šestou jsme se vydali na zpáteční cestu, během které 20 účastníků zvolilo návrat do svých domovů. Zbývající využili možnosti přenocovat v Prostřední Lipce, kde pro byla připravena výborná večeře v podobě kuřecích plátků na smetaně s rýží. Po krátkém posezení, jsme ještě v sobotu šli spát. Po nedělní snídani se nocležníci postupně vydávali na cestu do místa bydliště. Úklidová četa pak v obvyklém, vskutku veteránském složení, připravila objekt k předání provozovateli.
Podle ohlasů v průběhu výletu a následné mailové korespondence, byli všichni účastníci spokojeni. Poděkování patří všem, kteří přijali naše pozvání a také organizátorům výletu. Vzorně se o nás během pobytu na Prostřední Lipce starali naši příznivci Jarča a Standa Synkovi. Těšíme se opět nashledanou při podzimním výletě, který bude součástí 16. Setkání celníků ve dnech 6.10. 8.10.2023.
Ladislav Brůha, místopředseda VKCV
 

Náhledy fotografií ze složky Jarní výlet do Dukovan a Třebíče