Jdi na obsah Jdi na menu
 


Info z otevřených zdrojů - MF Dnes - 23. června 2017

24. 6. 2017

 

Bývalý objekt finanční stráže u Králík bude sloužit k rekreaci

 

Datum: 23.6.2017 Autor: (ČTK)         Zdroj: Mladá fronta DNES

Rubrika: Kraj Pardubický     Strana: 16

 

     KRÁLÍKY Budova bývalé finanční stráže v Horní Lipce, místní části Králík na Orlickoústecku, se stane rekreačním objektem pro školy v přírodě nebo výjezdní kongresy. Pardubické hejtmanství zahajuje její opravu za více než 13 milionů korun. Potrvá půl roku.

 

     „Vzhledem k tomu, že se jedná o velmi atraktivní destinaci, předpokládáme velký zájem nejen mezi školami, ale také dalšími subjekty, které potřebují pro svoji činnost dostatečné zázemí například pro výjezdní porady či školení,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

 

     Hejtmanství vlastní objekt od roku 2015. Kraj už vybral stavební firmu, která postupně zrekonstruuje interiéry a provede jejich stavební a dispoziční úpravy. Budova poté nabídne 41 lůžek. Součástí projektu je i výstavba parkovací plochy a úschovna lyží a kol.

 

    „Jsou tam čtyř až šestilůžkové pokoje, společné sociálky. Po rekonstrukci tam bude větší komfort. Poslední peníze tam celní správa investovala v roce 1992, udělalo se to nejnutnější, ale obyvatelné to je,“ řekl místopředseda Východočeského klubu celních veteránů Ladislav Brůha.

 

      Hlavní budova objektu dokončená v roce 1935 byla sídlem finanční stráže. Po podpisu mnichovské dohody museli příslušníci stráže objekt opustit.

 

     Po druhé světové válce se do Lipky vrátili a znovu sloužili na hranici. V roce 1948 komunistický režim finanční stráž zrušil a její kompetence převzal Sbor národní bezpečnosti. Problematiku celnictví pak od roku 1949 převzaly do své působnosti finanční odbory tehdejších Okresních národních výborů. Celní správa pak znovu získala svéprávné postavení v roce 1952, kdy spadala pod ministerstvo zahraničního obchodu. Činnost finanční stráže stát neobnovil a objekt Horní Lipka převzala armáda a využívala ho jako kasárna.

 

    Činnost celní stráže se obnovila v roce 1991 včetně zřízení stanic v celním pohraničním pásmu. Fungovaly šest let. Horní Lipka poté měla řadu let status výcvikového zařízení služební kynologie. V roce 2013 požádal Pardubický kraj o bezplatný převod objektu. Spravuje ho prostřednictvím svého Středního odborného učiliště opravárenského Králíky, které sídlí nedaleko v osadě Dolní Lipka.