Jdi na obsah Jdi na menu
 


III. Konference historiků cla, celnictví a Finanční stráže

14. 4. 2022

III. Konference historiků cla,celnictví a Finanční stráže

 

Ve dnech 7.4. – 10.4.2022 se uskutečnila III. Konference celnických historiků, které se zúčastnily téměř čtyři desítky příznivců historie celnictví a Finanční stráže z České a Slovenské republiky. Ve čtvrteční podvečer přijelo prvních 14 účastníků, nejdelší trasu absolvoval náš kamarád Marcel Šejvl ze slovenských Michalovců, který v Žilině přibral dalšího Marcela a to Šuštiaka. Pan Tomáš Šustek přijel z Bratislavy do Králík vlakem a část cesty do místa konání konference, absolvovat pěšky v ústroji, která avizovala brzký příchod léta. Další účastníci přijeli z Ústí nad Labem, Plzně, Karviné a řady dalších míst v ČR. Společně jsme strávili příjemný večer, ke kterému přispěla i kvalitní večeře v podobě opékané jitrničky s bramborem a zelím. K tomu nemohlo pochopitelně chybět výborné 11° pivečko z HOLBY Hanušovice, v provedení světlém a polotmavém.

 

V pátek zahájil konferenci l předseda VKCV, který přivítal účastníky a připomenul, že přesně před 11 roky se na tehdejším celním úřadě v Ústí nad Orlicí konala ustavující schůze Východočeského klubu celních veteránů. Pozvání přijal také hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, který nad konferencí převzal záštitu a se kterým od roku 2013 spolupracujeme. Rada našeho klubu se rozhodla ocenit dlouholetou spolupráci s Krajským úřadem pro Pardubický kraj, udělením čestného členství ve VKCV panu hetmanovi. Průkaz čestného člena a odznak našeho klubu předal místopředseda Ladislav Brůha, který stál u počátků vzájemné spolupráce.

 

Poté byl zahájen vlastní program konference, na kterém se přednáškami podíleli lektoři Ing. Láďa Vallo z Klubu celních vysloužilců Slezska, Ing. Jitka Fajstavrová z CÚ pro kraj Hradec Králové, Ing. Marcel Šuštiak z Východočeského památníku celnictví, JUDr. Michal Dlouhý a Jiří Rulc, oba z Muzea Policie ČR, emeritní celní rada PhDr Adolf Šalek, Mgr. Hana Bartošová z Technického muzea v Brně a páteční program zakončil Ing. Zbyšek Šustek za Slovenské akademie věd Bratislava. Obsahovou náplň jednotlivých přednášek je možné najít na našich webových stránkách. V průběhu dne postupně přijížděli další účastníci, na večeři a následném posezení, spojeném s bohatou výměnou zkušeností a vzpomínek, nás bylo skoro třicet.

 

Krátce po půl deváté byl zahájen sobotní program, na kterém se lektorsky podíleli Ing. Jaroslav Beneš z ČSOL Mladá Boleslav; Mgr. Josef Vachtl ředitel CÚ pro hlavní město Prahu; Ing. Ladislav Vallo ze Spolku celních vysloužilců Slezska, René Ščipa z Karviné, badatel v oboru historie FS, Ing. Šárka Miškovská, tisková mluvčí CÚ Ruzyně, Bc. Viliam Leysek, badatel v oboru historie celnictví z Ústí nad Labem, JUDr. Dana Šramková z Masarykovy univerzity Brno a Mgr. Radek Slabotínský z Technického muzea v Brně.

 

Pro všechny účastníky byla mimořádným zážitkem prezentace pana ředitele Mgr. Josefa Vachtla, při které se s námi podělil o problémy a zážitky, které doprovázely zhotovení a následné předání praporu Celnímu úřadu pro hlavní město Prahu. Mohli jsme se na vlastní oči také přesvědčit o mimořádné zručnosti a dovednosti pracovníků firmy Velebný& Fam z Ústí nad Orlicí, která prapor vyrobila a někteří z nás i zavzpomínat na spolupráci s touto firmou v dřívějších letech.

 

V sobotu mezi nás zavítal také Králický rodák, dlouholetý celnický kolega a kamarád, JUDr. Miroslav Kárník, bývalý generální ředitel českých celníků. Po večeři se s námi podělil o zážitky ze své bohaté celnické kariéry. Bylo to poutavé a zajímavé vyprávění, které se protáhlo až do desáté hodiny večerní a v užším kruhu pak pokračovalo, v útulném prostřední jídelny, až do prvních sobotních hodin.

 

Nedělní program, který byl převážně věnován četaři Arnoštu Hradovi, zahájil přednáškou o jeho životě Ing. Richard Sicha, ředitel Muzea K – S14. Po ukončení se účastníci přesunuli do pěchotního srubu K – S14 „U Cihelny“, kde si v Pamětní síni připomenuli 108. výročí narození Arnošta Hrada a položením kytic uctili památku této osobnosti. Poté následovala prohlídka stálé expozice „ Historie Finanční stráže RČS 1918 – 1948 “, kde jim poskytl odborný výklad náš kolega a hlavní protagonista vzniku této expozice, emeritní celní inspektor Jiří Panuš. Vzpomínkové akce se zúčastnil také starosta města Králíky, Ing. Václav Kubín.

 

Konference byla zakončena nedělním obědem, ke kterému se podávalo pečené kuřecí stehýnko s bramborovým salátem.

 

K organizaci akce byly, stejně jako v předchozích ročnících, využity prostory bývalého Oddělení Finanční stráže v Prostřední Lipce, které přispěly k důstojnému průběhu konference. Všichni účastníci ocenili kvalitní organizaci přednášek a perfektní týlové zajištění akce. Projevili také zájem o účast na IV. Konferenci, kterou předběžně plánujeme na měsíc duben 2023. Děkujeme všem, kteří přijali naše pozvání a svou účastí ocenili úsilí a práci organizátorů a těšíme se na setkání v příštím roce. Poděkování patří také Krajskému úřadu Pardubice za trvalou podporu akce.

 

Velké uznání za organizaci programové části koference patří členům VKCV Mílovi Brandejsovi a Jirkovi Panušovi. Na kvalitním týlovém zabezpečení se podíleli naši členové Jirka Novoselský, Polda Kelnar, Honza Halbrštát, Láďa Brůha a naši podporovatelé Olda Švéda a Bohuslava Molková, jejíž kuchařské umění výrazně přispělo ke spokojenosti účastníků a úspěšnému průběhu akce.

 

Za radu VKCV

Ladislav Brůha, místopředseda

 

A na závěr ještě výňatky z několika čerstvých mailů, kterými byly doplňovány osobní údaje účastníků:

 

Dobrý den, chtěl bych ještě jednou poděkovat. Moc se mi setkání líbilo a těším se na další ročník. Určitě moc rád zase přijedu. Děkuji a hezký večer,

S přátelským pozdravem Jaroslav Beneš ČSOL Mladá Boleslav

Přeji hezký den a děkuji za krásný víkend.

René Ščípa celní kontrolor ve výsluze

 

Dobrý den pane Brůho,

děkuji za krásnou akci, již nyní se těšíme na další

S přáním pěkného dne Hana Bartošová, Technické muzeum Brno