Jdi na obsah Jdi na menu
 


II. ročník Pochodu FS RČS je za námi

14. 7. 2018

2. ročník Pochodu Finanční stráže Republiky Československé je za námi

   Po loňské premiéře se v pátek 6. července 2018 uskutečnil druhý ročník Pochodu Finanční stráže RČS, při jehož organizaci jsme opět spolupracovali s kolegy z Pochodnického spolku Lanškroun, kteří mají zkušenosti s pořádáním pochodů a zabezpečili kompletně administrativní část akce, včetně zajištění dekretů, medailí, stužek, odznaků a pomohli s dodávkami části občerstvení.

   Členové a příznivci VKCV zajistili kompletní přípravu zázemí pro pochod, ubytování, občerstvení, stravování a personální zajištění akce, včetně kontrolních bodů č.1. a č.3. Na základě velmi dobrých zkušeností z prvního ročníku, jsme zvolili opět zázemí pochodu v areálu Středního odborného učiliště opravárenského v Králíkách – Dolní Lipce. Od úterka 3. července jsme zahájili navážení potřebného materiálu, a ve čtvrtek (05.07.)  proběhla výstavba zázemí pro účastníky pochodu. V podvečer jsme přivítali první pochodníky, kteří se ubytovali na internátu SOU či pod stany. Na uvítanou jim zahrála celnická kapela Kontraband a byl pro ně připraven pártystan s posezením. V prodejních stáncích pak mohli využít širokou nabídku jídel a občerstvení. Seznamovací večer téměř pěti desítek účastníků se protáhl až do pozdních nočních hodin.

   Hlavní skupina účastníků začala přijíždět v pátek (06.07.) před sedmou hodinou a jejich bezproblémový příjezd do místa startu zajišťovali u odbočky ze silnice I/43 naši kamarádi z KVH SOS Třebechovice. V prvorepublikových uniformách Finanční stráže a četnictva to byli Milan Línek st., Milan Línek ml. a Jan Havelka. Na odbočce u příjezdové silnice byla umístěna také replika prvorepublikového hraničního sloupu, která poutala velikou pozornost nejen účastníků pochodu. Bezproblémové parkování vozidel v areálu zajišťoval v uniformě podplukovníka prvorepublikové armády ČSR náš kamarád Zdeněk Zídka, pod jehož odborným dozorem se srovnalo na ploše během dne okolo stovky vozidel.

   Kolegové z Pochodnického spolku zajistili hladký průběh registrace účastníků, při níž vydávali také balíček občerstvením, který byl zahrnut do účastnického poplatku, stejně jako igelitová taška s logem pochodu, medaile se stužkou, buton a po příchodu do cíle také výborná Zbudovská klobása XXL z Kláštereckých masných pochoutek.

   První nedočkavci vyrazili na trasu pochodu již krátce před sedmou hodinou ranní. Pořadatelé letos pozměnili obě trasy pochodu (16 km a 27 km) tak, aby jejich část kopírovala úsek státní hranice s PR. Prvním kontrolním bodem, společným pro obě trasy, byl objekt prvorepublikového Oddělení Finanční stráže na hraničním přechodu v Dolní Lipce, na kterém potvrzovali průchod členové VKCV Petr Kašpar v uniformě Finanční stráže a Rosťa Bittner. Druhý kontrolní bod, který byl určen pro účastníky delší trasy, byl umístěn poblíž hraničního přechodu na turistické stezce Horní Morava - Jodlów a průchod zde potvrzoval Václav Vlček z Klubu veteránů Policie. Třetí kontrolní bod, společný pro obě trasy, byl stejně jako při prvním ročníku, v bývalém areálu celní správy na Horní Lipce. Kolegové Jaromír Vacek a Míla Král potvrdili na Horní Lipce všem účastníkům v pochodových mapách průchod a pochodníci využili možnosti občerstvení, které zajišťovali Iveta Maixnerová a Milan Jireš. Účastníci využili zázemí areálu ke krátkému odpočinku, mnozí vzali za vděk příležitostí k pořízení fotografií před replikou hraničního sloupu s uniformovanými finančníky a četníky. Z Horní Lipky se pak vydali přes Králíky zpět do místa startu. Krátce po poledni se první účastníci kratší trasy začali objevovat v cíli pochodu. Na místě, kde se ráno zaregistrovali, obdrželi pochodníci dekret osvědčující absolvování pochodu, pamětní medaili se stužkou, odznak a mohli si zakoupit novou skleničku s logem pochodu. Poté si všichni pochutnali na výborné klobáse z udírny a kvalitně vychlazených nápojích, včetně 11° Šeráku z pivovaru Holba. V odpoledních hodinách osvěžil pochodníky mírný deštík a poslední účastníci dorazili cíle po 18-té hodině. V té době už naplno probíhaly práce na úklidu a odvozu materiálu týlového zabezpečení, které byly ukončeny před desátou večerní.

   Naše pozvání přijalo více jak 240 příznivců turistických pochodů a všem patří naše poděkování a obdiv. Na startu se objevili nadšenci z celé ČR, ale i 2 účastníci ze Španělska, kteří si opakovaně pochutnávali na guláši i klobáse. Potěšilo nás, že mezi startujícími byla celá řada aktivních i bývalých celníků, ostatně jedním z cílů pořadatelů pochodu bylo umožnit vzájemné setkávání kolegů z celnické branže.

   Vzhledem k velmi dobrému hodnocení pochodu ze strany naprosté většiny účastníků jsme se na místě dohodli, že uspořádáme 3. ročník a to 6. července 2019 . Uvažujeme o zásadní změně obou tras s tím, že pokud dojde k dohodě s polskými kolegy, mohla by část delší trasy procházet i přes území PR.

    V pondělí pak předseda s místopředsedou VKCV vrátili zapůjčený materiál, provedli odvoz odpadků, uskladnili klubový majetek a kolega Vacek provedl inventuru zbylých zásob. Teď už zbývá jen vyřídit potřebnou administrativu, uhradit finanční závazky a 2. ročník pochodu bude minulostí.

   Záštitu nad pochodem, stejně jako v loňském roce, převzal hejtman Pardubického kraje JUDr Martin Netolický PhD, kterému patří naše poděkování a věříme, že nám zachová přízeň i pro další ročník.

   Také při letošním ročníku jsme využili zázemí Středního odborného učiliště opravárenského v Dolní Lipce, které poskytlo potřebný komfort všem účastníkům pochodu i organizátorům. Děkujeme za vstřícnost a spolupráci paní ředitelce Mgr. Petře Doubravové a paní Haně Mlynářové.

  Na závěr bychom chtěli jmenovitě poděkovat všem, kteří se na přípravě a vlastním zajištění pochodu podíleli. Za Pochodnický spolek to byli kolegové Lang, Čada, Vasserbauer, Minařík a Urban. Za KVH SOS kolegové Línek st., Línek ml.a Havelka. Za VKCV pak jeho členové, příznivci a podporovatelé Brandejs, Šoková,  Maixnerová, Halbrštát, Bittner, Pinkas, Vacek, Mamula, Hornochová, Král, Kašpar,  Fogl, Vraštil, Daniel, Fišer, Gabrisová, Jireš, Zídka, Brůha, Novoselský, Netušil. Bez jejich pomoci by nebylo možné pochod v tomto rozsahu uspořádat.

Těšíme se nashledanou při 3. ročníku Pochodu Finanční stráže RČS.

 

Za radu VKCV

Ladislav Brůha, místopředseda

Fotolabum:

  • II. pochod FS RČS – 06.07.2018 foto -pnš-
  • II. pochod FS RČS – II. část foto Vacek
  • II. pochod FS RČS – III. část foto B.Brandejs
 

Náhledy fotografií ze složky II. pochod FS RČS - 06.07.2018