Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hraniční sloup ve Vyšném Komárníku na slovensko - polské hranici

1. 6. 2016

Hraniční sloup ve Vyšném Komárniku

     Naši slovenští přátelé ze Spolku histórie colníctva a  Finančnej správy SR, odhalili dne 21. května 2016 na hraničním přechodu ve Vyšném Komárniku repliku posledního zachovalého hraničního orientačního sloupu na území SR.

     Originál sloupu objevili, v rámci svého historického bádání, pánové Zdeněk Zídka a Petr Voborník a  je uložen   ve Vojenském historickém muzeu ve Svidníku.

     Výrobu repliky sloupu zprostředkoval Janko Ščerbík v železárnách v Podbrezové  a jeho dokončení je výsledkem vzájemné česko – slovenské spolupráce. Na té se podíleli Zdeněk Zídka, Karel Sedláček a Petr Kašpar, kteří každý svým dílem přispěli k tomu, že se v Plzni vymodelovaly státní znaky a v Hradci Králové byly zhotoveny jejich odlitky. Na závěrečné přípravě sloupu k odhalení se podíleli Peter Fabián, Tomáš Achs a především Jan Ščerbík, který byl také duchovním otcem celé akce.

     Chtěli bychom našim kolegům a kamarádům poblahopřát k tomuto zdařilému počinu a poděkovat jim za příspěvek k udržování historické paměti. Snad to bude i pro náš klub inspirací, abychom od diskuzí o zhotovení totožného sloupu, přikročili k praktické realizaci.

     Děkujeme za pozvání na slavnostní odhalení, které jsme bohužel z různých důvodů nemohli přijmout..


                                  Ladislav  Brůha, místopředseda VKCV