Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hraničář 2014 a 55. výročí společných služeb na česko-polské hranici

5. 10. 2014

                         Setkání celníků na Horní Lipce 2014

   Letošní, již 8. setkání celníků začalo přípravou areálu na Horní Lipce, která probíhala od středy 24. září a tradičně se na ní podíleli Ti zkušenější: Jarda Kárník st., Franta Dostál, Láďa Brůha, Evžen Malý, Karel Štěpán a Franta Matoulek, který dal k dispozici i své soukromé vozidlo pro přepravu potřebného materiálu. V pátek 26. září byl areál kompletně připraven a začali přijíždět první hosté. Jako první Míla Král, následovala první osmičlenná skupina polských kolegů, celnická kapela, Jirka a Monika Ždárští a řada dalších. Páteční večer tak byl pro více jak 30 kolegů příležitostí k přátelskému posezení a seznámení s těmi, kteří mezi nás přišli letos poprvé.

predel.jpg

   V květnu letošního roku uplynulo 55. roků ode dne, kdy byl v železniční  pohraniční přechodové stanici Międzylesie, na území tehdejší Polské lidové republiky, zahájen výkon společných služeb všech pohraničních kontrolních orgánů.
Je třeba zdůraznit, že železniční přechod Lichkov – Międzylesie byl vůbec prvním hraničním přechodem na celém úseku státních hranic, tehdejší Československé republiky, kde byl tento způsob výkonu služby zaveden. Východočeský klub celních veteránů, který má úctu k historii celní správy jako jednu z hlavních priorit své činnost, zohlednil toto významné výročí v programu letošního setkání a vytvořil dostatečný časový prostor k připomenutí této významné skutečnosti. Význam tohoto setkání podpořil převzetím záštity hejtman Pardubického kraje pan Martin Netolický, který si je vědom i současné důležitosti železničního a silničního spojení Pardubického kraje s Polskem přes hraniční přechody Lichkov a Dolní Lipka.


   V sobotním ránu, kromě dalších celnických kolegů, začínali přijíždět také pracovníci bývalých Československých státních drah (ČSD), kolegové z Oddělení pasových kontrol (OPK) a další hosté. Společně se pak krátce po desáté hodině vydali autobusem do Międzylesia, kde nás na místním nádraží očekávala početná skupina domácích a další, kteří přijeli svými auty přímo na místo. Bylo pro nás mimořádnou poctou, že mezi nimi byl i nový generální ředitel celní správy ČR, pan Petr Kašpar, který svoji celnickou kariéru začínal v roce 1988  právě na tomto místě. Poté následovala prohlídka areálu přechodové stanice, která byla rekonstruována v nedávné minulosti z prostředků EU. Bohužel tato nákladná investice, kromě záchrany historického objektu nádražní budovy, není momentálně ve vlastní železniční přepravě zhodnocena. A tak zatímco v minulosti „ matka kolej “, jak familierně nazývali svého zaměstnavatele pracovníci polských železnic, dávala v této stanici práci desítkám zaměstnanců, tak dnes to jsou jedinci. Po prohlídce stanice se účastníci setkání přesunuli na náměstí, celá řada zvolila formu procházky, aby si prohlédla, jak se změnilo město, ve kterém řadu let pracovali.

   Program setkání pak pokračoval v místním kulturním domě, kde již byla připravena posádková hudba bývalého CÚ Ústí nad Orlicí, v kuchyni pak Maruška Šoková, Iveta Maixnerová a manželé Štěpánovi, u výčepu s 11° Šeráčkem v sortimentu „ pelne jasne a półciemne “,  pak Milan Jireš. Jedinou, ale příjemnou komplikací byl neočekávaný počet účastníků. A tak mimořádně ochotní a vstřícní pracovníci  zdejšího kulturního domu, museli rozšířit původní kapacitu 62 míst o dalších třicet. Po úvodním hudebním bloku celnické kapely, zahájil program setkání člen rady VKCV, emeritní celní rada Ladislav Brůha. Na úvod svého projevu přivítal hosty, mezi kterými kromě pana generálního ředitele Petra Kašpara, byli starostové Králík paní Jana Ponocná a Międzylesia pan Tomasz Korczak, bývalý náčelník železniční stanice v Międzylesiu pan Stanislav Mizerski, bývalý ředitel CÚ Králíky pan Josef Šejvl a celá řada dalších. Následovalo přivítání starostou města Miedzylesie panem Tomaszem Korczakem.

   V následujícím krátkém projevu Ladislav Brůha připomenul historii společných služeb a  vlastní téměř 25-ti leté pracovní působení v Międzylesiu, označil za nejhezčí období svého pracovního života. Poté byli oceněni pracovníci pohraničních orgánů pamětními medailemi VKCV za dlouholetou spolupráci při výkonu společných služeb. Stříbrnou medaili převzali z rukou emeritního celního rady Bohumila Brandejse,  předsedy VKCV, Jaroslav Kosohorský (OPK), Stanislav Mizerski (PKP), Jan Górny (UC), Jadwiga Sovińska (UC), Zbigniew Jarek (WOP), Milena Faltusová, František Dvořáček a Jaroslav Felcman bývalí zaměstnanci CS ČR. Zlatou medailí byli oceněni Josef Šejvl (bývalý ředitel CÚ Králíky), Jana Dostálová (bývalá vedoucí na HCP Dolní Lipka), Josef Stejskal (přechodová kancelář (ČSD) a plk. Józef Mydłowski (bývalý náčelník GPK).

   Následně požádal o slovo pan Václav Vlček, člen prezidia Klubu policejních veteránů a ocenil vzájemnou spolupráci předáním pamětních medailí panu Markowi Bagińskiemu (IC Wroclaw), Petru Kašparovi (CS ČR), Jiřímu Panušovi (VKCV) a Ladislavu Brůhovi (VKCV). Předáním ocenění skončila oficiální část programu, který pokračoval částí společenskou, pro kterou mají naši polští kolegové krásný výraz „ część artystyczna “. Byla zahájena ochutnávkou tradičního českého guláše a za doprovodu celnické kapely pokračovala živou diskusí, která trvala až do půldruhé, kdy se většina účastníků přesunula na Horní Lipku. Na tomto místě se sluší poděkovat panu starostovi Korczakovi, paní ředitelce Kulturního domu Terese Sobierské a jejím podřízeným, za mimořádnou ochotu a podporu naší akce.

   Po příjezdu na Horní Lipku, kde nás očekávali další kolegové, pokračoval program obědem, vzpomínáním na společně prožitá léta, fotografováním a konzumací všech druhů nápojů. Všichni účastníci si prohlédli celý areál a zajímali se o jeho historii i současnost, se kterými je seznámil člen rady VKCV Ladislav Brůha. Po společné fotografii před historickou budovou Oddělení finanční stráže RČS,  pak  Láďa Brůha zahájil výstavu, která je tematicky zaměřena na 55. výročí zahájení společných služeb. Mnozí z účastníků setkání si nad dobovými materiály a fotografiemi s nostalgií zavzpomínali. Materiály na výstavku nám poskytli i naši kolegové z řad spolupracujících orgánů a na její instalaci se podíleli členové VKCV Jirka Panuš,  Jaromír Vacek a Martina Dostálová, tisková mluvčí CÚ pro Královéhradecký kraj.

   V podvečer mezi nás zavítal i hejtman Pardubického kraje pan Martin Netolický, který si prohlédl výstavu, ocenil práci jejich autorů a podíl VKCV na propagaci historie celní správy. Následně si poslechl několik skladeb v podání celnické kapely s hostujícím trumpetistou Josef Maříkem, který nahradil nemocného „ Armstronga “ naší kapely, Libora Netušila. Některé si i zazpíval a zatleskal zejména Radetzkého pochodu. V rámci příjemného posezení s panem hejtmanem a přítomnými představiteli CS, byla diskutována řada aktuálních věcí. Zástupci VKCV využili přítomnosti představitelů obou zainteresovaných stran a otevřeli otázku dokončení bezúplatného převodu objektu celní správy v Horní Lipce do majetku Pardubického kraje. Požádali pana generálního ředitele Kašpara i pana hejtmana Netolického o co nejrychlejší dořešení tohoto převodu, aby objekt získal zodpovědného vlastníka, který ho bude udržovat a rozvíjet. Pan hejtman sdělil, že zastupitelstvo schválilo dne  17. září 2014 připravenou smlouvu o bezúplatném převodu a nyní je na řadě GŘC. VKCV je v případě potřeby připraven požádat pana ministra financí o pomoc, aby po podpisu smlouvy o bezúplatném převodu, byl na úrovni MF tento převod schválen v nejkratším možném termínu.

   Po předchozím dlouhém večeru, se v krásném nedělním ránu a po vydatné snídani v podobě kvalitní česnečky,  krátce po deváté hodině  pod vedením Evžena Malého vydalo 22 milovníků horské turistiky do místa tradičního  výstupu na Králický Sněžník.
Další, početně menší skupina pak odjela do Vrchní Orlice, aby uctila památku dozorce FS Josefa Navrátila, o tom však blíže v příspěvku předsedy VKCV Míly Brandejse, který byl garantem vzpomínkové slavnosti.

   Po 14-té hodině se pak obě skupiny  na Horní Lipce opět setkaly při obědě a dobrém Šeráčku. Krátce před šestnáctou hodinou pak bylo setkání ukončeno. Účastníci setkání si tradičně odnesli upomínkovou igelitovou tašku se skleničkou a pamětním listem, účastníci výstupu na „ Králičák “ ještě navíc skleničku se slonem.  Závěrečnou tečkou za naším setkáním pak byl pondělní úklid areálu, při němž, ostatně jako vždy, dostali důvěru Ti, kdo areál na setkání připravili. Jak se říká „ co jste nadrobili, to si i snězte “.

predel.jpg

   Na závěr bychom chtěli poděkovat všem, kteří nám jakýmkoliv způsobem pomohli a bez jejichž pomoci by se setkání nemohlo uskutečnit. Kromě těch, kteří již byli v tomto příspěvku zmíněni, to byli Jirka a Monika Ždárští, Rosťa Bittner, Zdeněk Fišer, Lída Brůnová, Lenka Gabrisová, Petr Janovec, Blanka Bžoňková, Míša Brůžová, Jarda Bárta, Pavel Novák. Někteří nám nezištně věnovali celý víkend.  Pokud jsem na někoho ze samé „ alternace “ zapomněl, tak se omlouvám; na druhou stranu jsem ho možná ušetřil nějaké nepřízně. Děkujeme také všem, kteří přijali naše pozvání a velice nás těší kladné ohlasy od kolegů z dalších složek, kteří se setkání zúčastnili.

   Letošní osmé setkání celníků je minulostí a lze reálně předpokládat, že byla založena nová tradice, setkávání zástupců všech složek, které při výkonu služby na hranicích spolupracovaly. Tak tedy  nashledanou  v roce 2015 na Horní Lipce při tradičním , v pořadí již 9. setkání těch, kteří si mají co říci.


                                            Za radu VKCV
                                            Ladislav Brůha