Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hraničář - setkání celníků na HL - září 2015

30. 9. 2015

                         Setkání celníků na Horní Lipce 2015

     Ve dnech 25. – 27. září 2015 se v bývalém areálu celní správy v Horní Lipce, uskutečnilo 9. setkání celníků. Tato, dnes již tradiční akce vznikla z iniciativy pracovníků bývalého CÚ v Ústí nad Orlicí v roce 2004 v souvislosti s ukončením výkonu služby na státní hranici. Cílem bylo umožnit setkávání kolegů, kteří pracovali na úseku hranic s Polskou republikou, později se tato akce stala příležitostí k setkávání všech zaměstnanců CS, včetně bývalých. Stejně jako v loňském roce, převzal záštitu nad naším setkáním hejtman Pardubického kraje pan Martin Netolický.

     Po dvoudenních přípravách areálu, začali v pátečním podvečeru přijíždět první účastníci, mezi kterými již tradičně nechyběli Míla Král, manželé Žďárští, polští kolegové, členové celnické kapely a nově také Mojmír Tomala, Ivan Horochovský a Zdeněk Mamula. Po desáté večerní přijela také náměstkyně ministra financí Simona Hornochová. Spolu s organizátory vytvořili partu, která se příjemně bavila do pozdních nočních hodin.

     Po časné sobotní snídani se první třicetičlenná skupina účastníků vydala autobusem na prohlídku věznice Mírov, kterou nám zprostředkovali kolegové z vězeňské služby, se kterými jsme navázali kontakty při spolupráci v rámci akcí Cihelna. Ostatní kolegové, kteří byli členy odpolední skupiny, si mohli přispat a v průběhu dopoledne přivítat další, postupně přijíždějící účastníky, mezi kterými byl i ředitel Celního úřadu pro Pardubický kraj plk. Jiří Pražák. Po dobrém obědě, ke kterému se podával kuřecí vývar a smažený kuřecí nebo vepřový řízek s bramborovým salátem, se na prohlídku vypravila druhá skupina účastníků.

     V podvečer se všichni účastníci setkali opět na Horní Lipce a diskutovali zejména o svých zážitcích z prohlídky Hradu Mírov, který od svého založení ve 13.století prošel řadou proměn a byl využíván k různým účelům. Zážitek z prohlídky byl umocněn osobou průvodce, který ve věznici působí více jak třicet roků a v současné době je zařazen na funkci psychologa. Kromě informací o tomto monumentálním objektu, jehož hradby jsou  dlouhé 720 metrů, se s námi podělil o řadu dalších zajímavostí. Po večeři se rozproudila zábava a k dobré náladě přispěl i koncert celnického KONTRABANDU. V průběhu sobotního dne se v areálu na Horní Lipce prostřídalo na devět desítek kolegů a kamarádů, kteří se velmi dobře bavili. V pozdních sobotních večerních a prvních nedělních hodinách se účastníci postupně rozcházeli do svých domovů či ubytovacích prostorů na Horní Lipce.

     Nedělní program byl již tradičně vyhrazen pro milovníky turistiky, kteří se krátce po osmé vydali na Králický Sněžník. Příznivci profesní historie odjeli na vzpomínkovou slavnost do Vrchní Orlice a zbývající účastníci setkání postupně odjížděli do svých domovů. Okolo druhé hodiny odpolední se vrátili účastníci horské túry a také kolegové Míla Brandejs a Jirka Panuš z Vrchní Orlice. Společným obědem a předáním upomínkových předmětů bylo setkání zakončeno.

     Příští rok by se mělo uskutečnit jubilejní desáté setkání celníků. Věřme, že se najde dostatek dobrovolníků, kteří budou ochotni připravit pro účastníky program odpovídající tomuto jubileu. Jsme rádi, že setkání se všem zúčastněným líbilo a dovolím si k jeho hodnocení využít text, který nám po příjezdu domů zaslal nový příznivec našeho klubu Zdeněk Mamula, který s námi pobyl od pátku do neděle a zúčastnil se, kromě jiného, také výstupu na Králický Sněžník:

     Vážení,
     dovoluji si Vám tímto poděkovat za bezchybnou a naprosto perfektní organizaci 9.setkání celníků v Horní Lipce. Poněvadž  se  také občas podílím na organizaci sportovních akcích u mně v místě bydliště, proto vím a oceňuji tu obrovskou snahu, která  byla Vámi vynaložena ke spokojeností zúčastněných.

     Poněvadž mám blízký vztah k Vašemu kraji, ale bohužel nemohu se stát řádným členem Vašeho klubu, poněvadž už členem jednoho klubu jsem, rád bych se stal  příznivcem Vašeho klubu.

     Děkuji a jsem s pozdravem
     Zdeněk Mamula,  ve Frýdlantě n.O.  27.9.2015


     Na závěr bychom chtěli poděkovat všem, kteří se na průběhu a přípravě setkání podíleli a věříme, že nám pomohou i v roce příštím. Byli to Iveta Maixnerová, Lenka Gabrisová, Lída Brůnová, Helča Nožková, Dana Vágnerová, Míla Brandejs, Jaromír Vacek, Jarda Kárník st. a ml., Franta Dostál, Evžen Malý, Franta Matoulek, Petr Janovec, Zdeněk Fišer, Milan Záleský, Tonda Beran a Láďa Brůha. Kvůli zdravotním problémům se na průběhu setkání nemohla podílet Maruška Šoková, která na žádném z předchozích nechyběla. Přesto nás přijela krátce pozdravit, za což jí děkujeme a přejeme brzké uzdravení.

Tak tedy nashledanou na 10. Setkání celníků v roce 2016.


                                                          Za radu VKCV
                                                          Ladislav Brůha, místopředseda