Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hledání hraničního sloupu - 31.08.2015

8. 9. 2015

Hraniční sloupy

     Dnes bychom je marně hledali v jejich originální a úplné podobě na našich hraničních přechodech. V své době představovaly symbol samostatné československé státnosti, fascinovaly svou věcností, s jakou plnily svou funkci hraničního značení a současně odrážely vkusnost prvorepublikové československé architektury.

                                                      lipovy_listek.jpg
     Dne 31. srpna 2015 se sešli členové Východočeského klubu celních veteránů z Horní Lipky kolegové Míla Brandejs a Jirka Panuš s přáteli z firmy Detektorweb.cz Praha u budovy celnice na Dolní Lipce v tehdejším politickém okresu Žamberk, aby se právě tam pokusili vyhledat hraniční orientační sloup č. 89 umístěný na silnici Bobischau – Dolní Lipka - viz foto.

     Podle vzpomínek pamětníků měl být v poválečných letech vhozen do výkopu u budovy celnice a zahrnut zeminou.

     Pánové Miroslav UC Kratochvíl a PhDr. Zdeněk Procházka z firmy Detektorweb.cz jsou specialisté na zjišťování předmětů ukrytých pod povrchem a dokáží svými přístroji diagnostikovat i rozměry těchto předmětů. Od jejich spolupráce při hledání sloupu u bývalé celnice jsme si slibovali, že pomohou zjistit velký předmět pod povrchem i ve větší hloubce a eliminovat tak marné kopání za pro nás bezpředmětnými nálezy, jako jsou víčka od lahvového piva, konzervy apod.

     Na místě jsme však zjistili, že za budovou celnice byl v dalších letech vybudován velký septik pro jímání odpadů a dešťové vod; a tak v inkriminovaných místech proběhly velké výkopové práce za pomocí zemních strojů, při nichž asi byl hledaný hraniční sloup zlikvidován.

     Přes pečlivé a důkladné hledání v mnohem větším prostoru než bylo pamětníky označeno, jsme  totiž  žádný  větší  kovový  předmět na  uvedeném  místě  nenalezli.

     Takže legenda o hraničním orientačním sloupu na Dolní Lipce padla.
                                                                              Bran, -pnš-

Zdroj:
Hraniční orientační sloupy Č.S.R.
- Petr Voborník, FORTprint - 2013

 

Náhledy fotografií ze složky Hledání hraničního sloupu - 31.08.2015