Jdi na obsah Jdi na menu
 


dozorce FS J. Navrátil - 28. září 2014

5. 10. 2014

           Vzpomínková akce u pomník dozorce FS Josefa Navrátila

   Za  krásného počasí v neděli dne 28. září 2014, v den svátku Svatého Václava, patrona České země se  u pomníku dozorce finanční stráže Josefa Navrátila na Bartošovicích v Orlických horách v osadě Vrchní Orlice sešli přátelé z  Klubu vojenské historie Náchod, 1. praporu SOS Třebechovice pod Orebem, jednotka  čestné stráže Celního úřadu pro Královéhradecký kraj, zástupci Veteránů policie ČR, zástupci obce  Bartošovice v OH a pořádajícího Východočeského klubu celních veteránů Horní Lipka; nechyběl také pan P. Havlíček z Neratovské farnosti.

   Čestným hostem byl Generální ředitel celní správy plk. Mgr. Petr Kašpar s manželkou a akce se zúčastnil také pan Libor Pařízek, badatel a historik odboje, který významně posunul naše znalosti  o paravýsadcích Silver A a  Barium nejen v oblastech východočeského kraje a další příznivci.

   Československou hymnou, čestnou salvou,  věnci a květinami  u pomníku Josefa Navrátila, který jako příslušník Stráže obrany státu položil svůj život při obraně republiky v době  největšího ohrožení v zářijových dnech roku 1938, bylo vzpomenuto statečnosti a odhodlání  členů SOS, kteří se zbraní v ruce v první linii hájili svou  republiku.

   Poté byla v nedalekém kostele sv. Jana Nepomuckého uctěna památka 42 příslušníků finanční stráže, kteří v roce 1938 a 1939 padli při ochraně Československa. Zádušní mše byla součástí slavnostní mše  Svatováclavské  a tak poprvé nastupovaly  do kostela naše jednotky čestné stráže  za zvuků Svatováclavského zpěvu. Jako poděkování za dlouhodobou spolupráci byli na závěr mše  oceněni pamětní medailí Východočeského klubu celních veteránů pan Zdeněk Volf kronikář z Bartošovic a příslušníci čestné jednotky Královéhradeckého celního úřadu Mgr. Jan Kadaník,  Martina Škop a Milan Valenta.

   Jednotka  čestné stráže celní správy poprvé vystoupila v nových slavnostních uniformách včetně slavnostních šňůr a opasků, příslušníci finanční stráže z Třebechovic vzdávali čest v slavnostních uniformách  finanční stráže RČS včetně šavlí, přátelé z Klubu vojenské historie Náchod v dobových vojenských uniformách s původními zbraněmi. 

   Krásné počasí a přátelská pohoda doplnily zdar této historické vzpomínky.