Dožínky 2025
Tradiční „ Dožínky“ Východočeského klubu celních veteránů se tentokrát uskutečnily už v lednu a to ve dnech 23.1. – 26.1. v Prostřední Lipce, kde má náš klub sídlo. Tato akce je, kromě jiného, formou poděkování všem, kteří nám v uplynulém roce pomáhali při organizaci našich akcí a také příležitostí k setkání našich členů, příznivců a podporovatelů. Na programu je každoročně také sobotní výroční členská schůze.
Součástí „ Dožínek „ je výroba a následná ochutnávka zabijačkových produktů. V průběhu týdne jsme provedli objednávky, nákup a dopravu potřebných surovin a jejich základní přípravu k varnému procesu. Ve čtvrtek dopravili členové stálé přepravní a nakládací skupiny Míla Brandejs a Láďa Brůha do místa konání tři kotle vzor Brutar, ze kterých pak Honza Halbrštát, společně s dalšími kolegy, sestavili varnou kolonu pro tepelnou úpravu masných komponentů. Přípravu a předvarné opracování masa zajistil Zdeněk Fišer. Krátce po desáté zahájil Polda Kelnar, s podporou Oldy Švédy výrobu sulcu, která byla v podvečer ukončena. Výstupní kontrolou prošlo 85 misek produktu na podporu kloubní výživy. Uvařili jsme také 10 kg ječných krup. Podpůrné činnosti průběžně zajišťovali Honza Halbrštát, Martin Michalčák, Vašek Kotyza a Ivan Horochovský. Po odpoledním příjezdu se do loupání 12 kg cibule a 6 kg česneku zapojili Zdenka Kuncová, Tonda Blomer, Míla Král a naše zbrusu nová příznivkyně Marie Štěpánková. Pracovní část dne byla zakončena krátce před 19 – tou hodinou a následovala ochutnávka Šeráku a polotmavé HOLBY, obojí o síle 11°.
V pátek krátce po šesté hodině ranní provedla obsluha varných kotlů zátop a byl zahájen varný proces vesměs masových surovin. Personální sestava byla, oproti čtvrtku, posílena o Jardu Kárníka st. a ml., Mílu Vraštila, Tomáše Pinkase, manžele Rylovi a Lenku Gabrisovou, kteří byli k dispozici řezníkovi panu Buchtelovi i Poldovi Kelnarovi, který kromě přípravy celodenní stravy, škvařil sádlo, smažil cibuli apod. Krátce po desáté hodině jsme si pochutnali na čerstvém ovaru s hořčicí, křenem a chutném chlebu z letohradské pekárny. Po celý den jsme průběžně doplňovali vitamíny, popíjením světlého 11° Šeráčku a polotmavé 11°HOLBY z Hanušovického pivovaru, jejichž distribuci plynule zajišťovala od pátečního odpoledne Vaneska Halbrštátová. Na řadu přišla i celá řada dalších nápojů pro zahřátí, např. čaj, káva a domácí slivovička od Mirka Trávníčka z Pradědova království. Výroba, která se panu Buchtelovi opět mimořádné vydařila, byla ukončena po 17 – hodině. V podvečerních hodinách jsme spolu s kolegy, kteří průběžně přijížděli, ochutnávali výrobky mistra řeznického i mistra kuchařského. Výsledkem celodenního pátečního výrobního programu bylo 245 kusů jitrniček, 30 šišek tlačenky, 60 kg červených krup a 30kg prejtu. Vše jsme uložili do chladící buňky k 85 miskám sulcu. Letošní sortiment jsme obohatili o 440 kousků výborné domácí klobásky. Večerní posezení bylo ukončeno kolem jedenácté hodiny.
V sobotu jsme tradičně připravili ochutnávku ovarových komponentů, aby si na nich mohli pochutnat účastníci, přijíždějící na výroční členskou schůzi, ještě před jejím zahájením. Krátce po desáté hodině, mohli ochutnat několik druhů vepřového masa, srdíčko, jazyk či ledvinky. Jako příloha nesměl chybět letohradský chléb z pekárny BAPA, hořčice a pro zjemnění dechu, uvolnění dýchacích cest a slzných kanálků, také oblíbený křen.
Skupina baličů ve složení Zuzka Rylová, Jarda Kárník ml. a Míla Vraštil, připravila během dopoledne, na základě předem zaslaných objednávek, pro účastníky balíčky, obsahující zabijačkové produkty a zajistila také jejich výdej a prodej.
Po obědě, ke kterému se podávaly červené kroupy a prejt s brambory a zelím, následovala výroční členská schůze, která skončila krátce před třetí hodinou. Odpolední posezení jsme využili ke vzpomínání na téměř 14 let naší klubové činnosti a léta prožita v celní správě. V šest hodin začala večeře, na kterou Polda Kelnar připravil vynikající vepřovou pečeni s bramborovým knedlíkem a zelím. Po večeři se účastníci postupně vydávali do svých domovů. Početná skupina vytrvala do pozdních večerních hodin a za kytarového doprovodu znovuzvoleného předsedy Míly Brandejse si zazpívali spoustu krásných písniček z dob naší mladosti.
Po nedělní snídani postupně odjížděla poměrně silná skupina, která využila možnosti přenocování na Lipce. Tradiční úklidová parta připravila objekt k předání provozovateli, vrátili jsme zapůjčený materiál,rozvezli výslužky a před jedenáctou hodinou dopolední odjížděli z Prostřední Lipky poslední účastníci. Míla Brandejs se cestou zastavil s výslužkou u našich kolegů z Klubu vojenské historie Třebechovice, kteří s námi spolupracují při pořádání pochodu FS a historických akcích. Tonda Blomer pak dopravil výslužku manželům Synkovým do Pastvin a Ottovi Machovi do Náchoda.
Chtěli bychom poděkovat všem, kteří přijali naše pozvání. Těší nás, že mezi hosty byl také Ing. Ladislav Dostálek, místostarosta města Králíky, který poděkoval za propagaci Králického regionu a spolupráci při akcích, organizovaných městem Králíky. Naše pozvání přijal také ing. Karel Málek, ředitel SOUO Králíky – Lipka, které je provozovatelem objektu Prostřední Lipka. Mimořádně si vážíme jeho ocenění vzájemné spolupráce a nabídky na její rozšíření. Spolok historie colníctva a Finančnej správy zastupovali manželé Erika a Ján Ščerbíkovi. Mezi účastníky nechyběli ani naši polští kolegové, kteří jsou buď čestnými členy, nebo příznivci našeho klubu.
Na závěr bychom chtěli poděkovat všem kolegům, kteří se na zajištění Dožínek i výroční členské schůze podíleli a připravili pro účastníky příjemné zážitky. Poděkování za celoroční pomoc a spolupráci patří také těm, kteří naše pozvání nevyužili a akce se z různých důvodů nezúčastnili. Věříme, že se s nimi setkáme na „Dožínkách 2026 “ a výroční členské schůzi. Obojí plánujeme opět v únorovém termínu a to ve dnech 19. 2. – 22.2.2026. Došlo také k dohodě s řezníkem panem Františkem Buchtelem na pokračování spolupráce. Těšíme se tedy opět na viděnou na Festivalu zdravé výživy 2026. Mezitím nás však čeká dlouhá řada akcí, které na letošní rok připravujeme.
Za radu VKCV
Ladislav Brůha, místopředseda
Náhledy fotografií ze složky Dožínky 2025