Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dožínky 2024

28. 2. 2024

 

 

Tradiční „ Dožínky“ Východočeského klubu celních veteránů se uskutečnily ve dnech 22.2. – 25.2. v Prostřední Lipce, kde má náš klub sídlo. Tato akce je formou poděkování všem, kteří nám v uplynulém roce pomáhali při organizaci našich akcí a také příležitostí k setkání našich členů, příznivců a podporovatelů. Součástí programu byla také sobotní výroční členská schůze.

 

Každoroční součástí „ Dožínek „ je výroba a následná ochutnávka zabijačkových produktů. V průběhu týdne jsme provedli objednávky, nákup a dopravu potřebných surovin a jejich základní přípravu k varnému procesu. Ve čtvrtek dopravili členové stálé přepravní a nakládací skupiny Míla Brandejs a Láďa Brůha do místa konání varné kotle vzor Brutar v počtu tří kusů, které pak Jirka Novoselský s dalšími kolegy uvedli do stavu, odpovídajícího potravinářským procesům. Přípravu a předvarné opracování masa zajistil Zdeněk Fišer. Krátce po desáté zahájil Polda Kelnar, s podporou Oldy Švédy výrobu sulcu, která byla v podvečer ukončena. Výstupní kontrolou prošlo 80 misek produktu na podporu kloubní výživy.Uvařili jsme také 12 kg ječných krup. Podpůrné činnosti průběžně zajišťovali Jirka Novoselský, Honza Halbrštát, Martin Michalčák a po odpoledním příjezdu také nové posily Zdeňka Havelková a Jana Edelmannová. Obě kolegyně prokázaly potřebnou zručnost a výdrž pro tento typ akcí. Pracovní část dne byla zakončena před 19 – tou hodinou a následovala ochutnávka Šeráku a polotmavé HOLBY, obojí o síle 11°. Šéfkuchař Polda s napětím očekával večerní utkání Evropské ligy a bezprostředně po vítězství Sparty 4 : 1 následovala oslava.

 

V pátek krátce po šesté hodině ranní provedla obsluha varných kotlů zátop a byl zahájen varný proces vesměs masových surovin. Personální sestava byla, oproti čtvrtku, posílena o Honzu Halbrštáta, Petra Janovce, Jardu Kárník st. a ml., Mílu Vraštila a Ivana Horochovského, kteří byli k dispozici řezníkovi panu Buchtelovi a někteří i Poldovi Kelnarovi. Všichni ve vysoké kvalitě plnili jejich pokyny. Krátce po desáté hodině jsme si pochutnali na čerstvém ovaru s hořčicí, křenem a chutném chlebu z letohradské pekárny. Po celý den jsme, navzdory Suchému únoru, průběžně doplňovali tekutiny popíjením světlého 11° Šeráčku a polotmavé 11°HOLBY z Hanušovického pivovaru. Na řadu přišla i celá řada dalších nápojů pro zahřátí, např. čaj a káva. Výroba, která se panu Buchtelovi vydařila v mimořádné kvalitě, byla ukončena po 16 – hodině. V podvečerních hodinách jsme, spolu s kolegy, kteří průběžně přijížděli, ochutnávali výrobky mistra řeznického i mistra kuchařského. Všem přišly k chuti také domácí řezy a buchty z dílny Jany Edelmannové a Zdeňky Havelkové. Výsledkem celodenního pátečního výrobního programu bylo 255 kusů jitrniček, 28 tříkilových šišek tlačenky, 60 kg červených krup a 30kg prejtu. Vše jsme uložili do chladící buňky k 80 miskám sulcu. Potom přišlo na řadu večerní posezení s hudebním doprovodem Karla Adámka na kytaru a Radovana Mužíka na kytaru a banjo. Zazněla celá řada hitů, mezi nimiž nechyběly např. „ Když jsme táhli k Jaroměři“ , „Když jsem šel na půdu pro hrábě“ a mnoho dalších. Posezení bylo ukončeno 3 hodiny po policejní hodině.

 

V sobotu, jako obvykle, zahájili před sedmou hodinou ranní Petr Janovec a Honza Halbrštát přípravu další várky ovarových specialit, aby si na nich mohli pochutnat účastníci přijíždějící na výroční členskou schůzi ještě před jejím zahájením. Krátce po deváté hodině, mohli ochutnat několik druhů vepřového masa, srdíčko, jazyk či ledvinky. Jako příloha nesměl chybět letohradský chléb z pekárny BAPA, hořčice a pro zjemnění dechu a uvolnění dýchacích cest, také oblíbený křen.

 

Specialisté na zdravou výživu Jirka Novoselský, Míla Brandejs a Láďa Brůha, připravili během dopoledne, na základě předem zaslaných objednávek, pro účastníky balíčky obsahující zabijačkové produkty a do ukončení Dožínek zajistili také jejich výdej.

 

Po obědě, ke kterému se podávala oblíbená zabijačková prdelačka, prejt a červené kroupy s brambory a zelím, následovala výroční členská schůze, která skončila v půl třetí. Odpolední posezení jsme využili ke vzpomínání na téměř 13 let naší klubové činnosti a léta prožita v celní správě. O půl páté začala večeře, při které jsme si tentokrát pochutnali na přírodním vepřovém plátku s bramborovým knedlíkem. Po večeři se účastníci postupně vydávali většinou do svých domovů, ti stateční zůstali až do nedělního rána.

 

Po nedělní snídani postupně odjížděli také „ dožínkáři “ , kteří využili zázemí objektu k přenocování. Tradiční úklidová parta připravila objekt k předání provozovateli, vrátili jsme zapůjčený materiál a před jedenáctou hodinou dopolední odjížděli z Prostřední Lipky poslední účastníci. Míla Brandejs se cestou zastavil s výslužkou u našich kolegů z Klubu vojenské historie Třebechovice, kteří s námi spolupracují při pořádání pochodu FS a historických akcích.

 

Chtěli bychom poděkovat všem, kteří přijali naše pozvání. Premiérově se schůze a Dožínek zúčastnil pan Petr Tupec, starosta města Horní Jelení, které je od roku 2011 naším partnerem při organizaci vzpomínkových akcí ke Dni vzniku samostatné ČSR. Těší nás, že mezi hosty byl také Ing. Václav Kubín, starosta města Králíky, který poděkoval za propagaci Králického regionu hlasováním v anketě Alej roku 2023 a při akcích, pořádaných naším klubem. Mezi účastníky nechyběli ani naši polští kolegové, kteří jsou buď čestnými členy, nebo příznivci našeho klubu.

 

Na závěr bychom chtěli poděkovat všem výše uvedeným kolegům, kteří se na zajištění Dožínek a výroční členské schůze podíleli a připravili pro účastníky příjemné zážitky. Poděkování za celoroční pomoc a spolupráci patří také těm, kteří naše pozvání nevyužili a akce se z různých důvodů nezúčastnili. Se všemi se těšíme na setkání na „Dožínkách 2025“ a výroční členské schůzi, která bude volit novou klubovou radu na další funkční období. Obojí plánujeme opět v únorovém termínu a to ve dnech 20.2. – 23.2. 2025. Došlo také k dohodě s řezníkem panem Františkem Buchtelem na pokračování spolupráce. Mezitím nás však čeká dlouhá řada akcí, které na letošní rok připravujeme.

 

 

 

Za radu VKCV

Ladislav Brůha, místopředseda