Jdi na obsah Jdi na menu
 


Den vzniku ČSR 28. říjen 2020 - Horní Jelení s datem 28.10.2020

29. 10. 2020
 

Každoročně u příležitosti státního svátku ČR – Dne vzniku samostatného československého státu se v Horním Jelení koná pietní akt u pamětní desky JUDr. Emila Martince odborového přednosty Ministerstva financí první Republiky Československé, zakladatele čs. celního práva a významného organizátora celní služby.

 

        V tzv. „ Martincově celním zákoně “ (zákon č.114/1927 celní zákon ze dne 14. července 1927) se v § 12 o Finanční stráži m.j. říká:

Finanční stráž jest ozbrojený a stejnokrojem opatřený sbor, jehož kázeň jest přizpůsobena kázni vojenské a jenž jest určen k tomu, aby střežil celní hranici, vykonával celní dozor na přechod osob a přestup zboží na celní hranici a hraničních vodách, aby zabraňoval celním přestupkům a je objevoval, i aby konal pomocné služby u celních úřadů. Úkolem FS jest též střežiti státní hranici a dozírati na pohraniční osobní styk a na oběh zboží s hlediska kontroly patřící do oboru působnosti jiných správních odvětví podle pokynů daných celní správou.  FS  může konati strážní, kontrolní a jinou službu též v jiných oborech státní služby.

 

       Letošní oslava byla Bohužel bez nástupu čestné jednotky CS a historických jednotek v dobových uniformách FS RČS.  Přesto byla památka vzniku RČS uctěna Východočeským klubem celních veteránů, který zastupoval jeho předseda Bohumil Brandejs a rodištěm Dr Martince městem Horní Jelení, které zastupoval starosta p. Petr Tupec.

sam_1168.jpgsam_1169.jpgsam_1170.jpgsam_1171.jpgsam_1172.jpg