Jdi na obsah Jdi na menu
 


Den vítězství – vzpomínková akce v Ústí nad Orlicí – 8. května 2023

16. 5. 2023

Den vítězství – vzpomínková akce v Ústí nad Orlicí – 8. května 2023

Dne 8. května 2023 se naši zástupci – předseda Východočeského klubu celních veteránů z Prostřední Lipky a Jirka Panuš – kurátor sbírek Východočeského památníku Králíky a naši dlouholetí příznivci manželé Havlovi z Ústí nad Orlicí na základě pozvání Čs. obce legionářské – Jednoty Ústí nad Orlicí. Vzpomínkový akt se konal v dopoledních hodinách u příležitosti konce II. světové války.

Akce se konala nejprve u sochy bubnujícícho legionáře v Ústí nad Orlicí, kde předseda VKCV Bohumil Brandejs a p. Josef Havel s ostatními přítomnými položili vzpomínkový věnec a potom pokračovala v nedalekém Parku Čs. legií. –pnš-

 

Bubnující legionář:

Vysoký kamenný pomník s monumentální sochou Bubnujícího legionáře je zasazen do svažité parkové úpravy. Představuje legionáře oděného do francouzské uniformy, svolávajícího válečným bubnem své druhy a burcujícího k boji za vlast, který zosobňuje heslo na podstavci: TEĎ nebo NIKDY !

Vynikající dílo myslbekovského realismu od předního českého sochaře Josefa Mařatky z roku 1925 je umístěno na funkcionalistický podstavec dynamického tvaru od významného architekta Jaromíra Krejcara.

Symbolický pomník padlých připomíná historický význam válečných událostí a dále byl spojován i s oslavami vzniku 1. Československé republiky.

Zdroj: NPÚ - katalog