Jdi na obsah Jdi na menu
 


Den válečných veteránů - listopad 2015

18. 11. 2015

                              Den válečných veteránů

     Československá obec legionářská, Jednota  v Ústí nad Orlicí pozvala Východočeský klub celních veteránů z Horní Lipky na  vzpomínkový pietní  akt ke Dni válečných veteránů, který se  konal  v pátek 13. listopadu 2015  u pomníku Bubnujícího legionáře  v Ústí nad Orlicí. Ten se nachází se v malém parčíku na Masarykově ulici. Tato dominantní socha je dílem sochaře J. Mařatky z roku 1925. Původně byla odhalena jako Památník obětem I. světové války. V době německé okupace ukrývána a znovu postavena na podzim roku 1945.

     Pořádající Jednota pozvala  také zástupce měst Ústí nad Orlicí, České Třebové, Žamberka  a Lanškrouna, Čs. svaz bojovníků za svobodu, příslušníky Armády ČR, Veterány Policie ČR a zástupce Klubu českého pohraničí. Vzpomínky se  zúčastnil  také zástupce ruské ambasády z Prahy.   

     Východočeské celní veterány zastupovali členové Rady Jirka Panuš a Bohumil Brandejs; ten převzal z rukou předsedy Jednoty Čs. obce legionářské  Ústí nad Orlicí pplk. Zdenka Pavlíka Plaketu Československé obce legionářské za dlouholetou vzájemnou spolupráci.

                                                                      -pnš- Bran

dsc01211.jpg

dsc01237.jpg

skenovani0573.jpg

skenovani0574.jpg