Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dalimilova rozhledna - návrat kamenné krásky - I. část

16. 9. 2021

V začátku měsíce září 2021 připravili přátelé Východočeského památníku celnictví z Králík o.Ústí nad Orlicí zajímavý výlet, který měl mj. v programu návštěvu spojenou s výstupem na Dalimilovu rozhlednu, která stojí na vrchu Větrov nad Starým Městem na Šumpersku.

Dalimilova rozhledna, je replikou bývalé rozhledny na Králickém Sněžníku, kde byla 9. července roku 1899 za přítomnosti prince Albrechta slavnostně uvedena do provozu a nesla jméno německého císaře Viléma I. Pruského a na 74 let se stala viditelným symbolem kraje.

Myšlenka vrátit tomuto regionu nikdy nezapomenutelný symbol rozhledny ze Sněžníku padla v roce 2017 a již o rok později byly ve skalním masivu vrcholu Větrov (918 m.n.m.) vybudovány pevné základy pro 34 metrovou rozhlednu. Vrchol Králického Sněžníku je dnes na území Polské republiky, takže volba pro umístění nové rozhledny padla na kopec Větrov, kde stojí na zelené turistické trase mezi chatou Paprsek a Starým Městem pod Sněžníkem a její dvě vyhlídkové věže přístupné po 130 žulových schodech zaklíněných do sebe, na které navazuje ocelové točité schodiště s dalšími 40 schody nabízejí překrásné výhledy na Staroměstsko a okolní masivy Rychlebských hor, Hrubého Jeseníku a Králického Sněžníku.

Fotografie původní rozhledny i se skupinou tehdejších příslušníku Finanční stráže můžete vidět v Památníku celnictví na králickém náměstí.

Návštěva Dalimilovy rozhledny je také v programu při již XIV. setkání celníků na Prostřední Lipce, které se koná v termínu 29. - 31. října 2021- viz www.vkcv.estranky.cz – informace ke 14. setkání celníků 2021.

Vřele doporučuji, prohlídka i výstup stojí za to !!! Dalimilova rozhledna vždy byla a stále bude výjimečnou kamennou kráskou mezi ostatními rozhlednami a můžeme být hrdí, že se do kraje opět vrátila. -pnš-