Jdi na obsah Jdi na menu
 


CIHELNA 2014

29. 8. 2014

VÝCHODOČEŠTÍ VETERÁNI a CIHELNA 2014

    Předposlední srpnový víkend byl na Králicku ve znamení 17. ročníku  vzpomínkové akce „CIHELNA“. Hlavním tématem letošní historické ukázky byla Mobilizace 1938, která všem účastníkům připomenula události, týkající se bezprostředně  také regionu, ve kterém se vzpomínková akce koná.  Již podeváté prezentovali svoji činnost formou dynamických i statických ukázek také příslušníci Celní správy ČR.

   Na zajištění a podpoře akce se počtvrté podílel také  Východočeský klub celních veteránů, který je nedílnou součástí pořadatelského týmu od  roku 2011. Stejně jako v předchozích letech jsme ve spolupráci se svými příznivci a podporovateli zajistili bezplatnou zápůjčku návěsů k vybudování tribuny pro VIP a také poskytnutí autobusů pro přepravu hostů. Pro expozici Celní správy jsme  poskytli vlastní pártystan, zabezpečili bezplatné ubytování a režijní stravování kolegům, kteří se podíleli na ukázkách CS a také našim hostům.

   Od roku 2011 zajišťují naší členové nejenom občerstvení ve stanu pro hosty VIP, ale také stánkový prodej pro veřejnost. Tyto činnosti jsou ze strany organizátorů, hostů a zejména návštěvníků akce, mimořádně kladně hodnoceny. Jejich kvalitní zabezpečení je náročné jak z hlediska materiálního vybavení, ale i v oblasti personální. Na přípravě letošního ročníku a vlastním průběhu akce se podílelo  44 osob, z tohoto počtu bylo 18 členů a příznivců VKCV a jejich rodinných příslušníků.  Všichni věnovali desítky hodin ze svého volného času, celá řada si vzala dovolenou. Mimořádně si vážíme podpory kolegů v činné službě, bez nichž bychom tuto akci, z jejíhož výtěžku je financována z 95 % činnost VKCV, nemohli v tomto rozsahu zajistit. Jako každoročně je třeba smeknout před seniory Františkem Dostálem a Jaroslavem Kárníkem st., kteří ve svých 68 resp. 67 letech odvedli pořádný kus poctivé práce.V letošním roce k nim přibyl člen VKCV Vláďa Minx, který je ještě o nějaký rok zkušenější. Zajišťoval ubytovací  a občerstvovcí agendu v objektu na Horní Lipce od čtvrtka až do neděle. Kromě toho přispíval i k dobré náladě svými vtipy i historkami ze života.

   Jako každoročně byla i letošní Cihelna  také příležitostí k setkání s našimi kamarády a přáteli z Armády ČR, dalších složek Integrovaného záchranného systému, slovenskými  kolegy a celou řadou dalších osobností. I v letošním roce jsme se ve spolupráci s CÚ pro Královéhradecký kraj organizačně i finančně podíleli na zajištění pobytu delegace Spolku histórie colníctva a finančnej správy SR. Využili jsme také přítomnosti pana hejtmana Netolického k jednáním o detailech vzájemné spolupráce mezi VKCV a Krajským úřadem, který by měl převzít objekt Horní Lipka poté, co veškerá naše snaha o jeho uchování v majetku CS byla bezvýsledná.

   Členové  VKCV si velmi váží toho, že se CS  i  nadále podílí na statických a dynamických ukázkách pro veřejnost, při kterých prezentuje techniku používanou pro výkon služby, ukázky výcviku a výsledky  výkonu svěřených kompetencí. Také letos naši kolegové v aktivní službě využili  příležitost seznámit 17 tisíc diváků s prací celníků. Velmi nás těší, že akci svou osobní účastí podpořili zástupci odboru dohledu GŘC v čele s vedoucí odboru plk. JUDr Veronikou Samsonovou, kterou doprovázeli plk. Ing. Petr Müller a mjr. Ing. Stanislav Švidek. Tradičně se zúčastnili také ředitelé obou východočeských celních úřadů Jiří Pražák a Petr Kašpar a také plk. František Halás, který se spolu s dalšími kolegy z tehdejšího CÚ Ústí nad Orlicí  v roce 2006 významně podílel na premiérové účasti celní správy na této akci. Věříme, že tato podpora je zárukou budoucí spolupráce celníků s organizátory Cihelny, tedy i naším klubem.

   Letošní ročník Cihelny poznamenala nepřízeň počasí v pátečních i sobotních odpoledních hodinách. Bez pomoci kolegů a přátel z Armády ČR, bychom některé aktivity těžko zvládli. Chtěl bych poděkovat všem, kteří se v sobotu po skončení akce do pozdních nočních hodin podíleli v dešti na úklidu a odvozu veškerého materiálu. Byli to zejména Karel a Iva Štěpánovi, Milan Jireš, Jarda Bárta, Míša Brůžová,Tomáš Pinkas, Rosťa Bittner, Zdeněk Fišer, Honza Halbrštát. Nepochybně se jim hluboko po půlnoci dobře usínalo. Poděkování patří i kolegům Zdeňkovi Bartošovi a Frantovi Matoulkovi, kteří věnovali prakticky celý týden svého volného času práci ve prospěch našeho klubu, včetně pondělního úklidu na Horní Lipce a také Jirkovi Panušovi za pořízení fotodokumentace.

   Vzpomínková akce „ Cihelna 2014 “ skončila a její pořadatelé se sejdou dne 2. října 2014 na Horní Lipce, kde proběhne za účasti zástupců všech složek tradiční vyhodnocení. Součástí vyhodnocení budou nepochybně i první úvahy a informace o dalším ročníku. Věříme, že přes všechny očekávané i neočekávané události se všichni v srpnu příštího roku znovu  na „ Cihelně 2015 “ setkáme. Členové VKCV jsou, ostatně jako vždy, připraveni.


                          Za radu VKCV
                          plk. v. v. Ladislav Brůha