Jdi na obsah Jdi na menu
 


Cihelna 2014 - hodnocení

5. 10. 2014

Vyhodnocení Cihelny 2014

    Každý rok se začátkem měsíce října setkávají Ti, kteří se podíleli na organizaci vojensko-historické vzpomínkové akce Cihelna v Králíkách. Tak tomu bylo i  v letošní druhý říjnový den, kdy se zástupci všech složek setkali v objektu CS na Horní Lipce. Hostitelem byl již počtvrté Východočeský klub celních veteránů, který je nedílnou součástí organizačního týmu.

    Po příjezdu všech účastníků a krátkém neformálním přivítání, zahájili vlastní jednání starostka města Králíky paní Jana Ponocná a ředitel KVV Pardubice plk.gšt. František Hlaváček, který poté formou připravené prezentace s komentářem, vyhodnotil akci z pohledu AČR. Následně  dostali zástupci všech složek prostor, aby se vyjádřili jak k přípravě akce, tak jejímu vlastnímu průběhu.VKCV byl na setkání zastoupen členy rady Brandejsem, Panušem a Brůhou. Cílem setkání je upozornit na chyby a problémy, které je třeba  v dalším ročníku odstranit, aby vysoká úroveň Cihelny byla zachována či zlepšována. Představitelé  AČR potvrdili podporu ze strany armády i v příštím roce a ředitel Vojenského muzea Králíky Marek Bartoš oznámil i termín konání akce CIHELNA 2015  ve dnech 21. - 22. srpna 2015. Po ukončení oficiální části si všichni prohlédli na hlavní budově, výstavu, která byla připravena v souvislosti se setkáním celníků, které se konalo o předchozím víkendu.

    Po dobré večeři následovalo tradiční posezení, při kterém se  diskutovalo, tentokrát už neformálně, ale především zase o Cihelně. Stalo se dobrou tradicí, že se vyhodnocení této akce pravidelně zúčastňují i vedoucí služební funkcionáři obou východočeských celních úřadů. Tak tomu bylo i letos, kdy je doprovázeli jejich tiskoví mluvčí. Hodnocení účasti celníků, včetně členů VKCV, je určitě nezklamalo.

    Cihelnu 2014, i přes vrtochy počasí, navštívilo více jak 15.000 diváků. Nadále si uchovává svoji specifickou atmosféru a charakter, kterými se liší od podobných akcí, pořádaných v řadě jiných míst ČR. Nezanedbatelný je i její přínos k propagaci Králického regionu, o kterém se díky ní dozvídají tisíce návštěvníků, kteří by jinak do Králík nikdy nezavítali. Nepochybně tomu bude stejně i v příštím roce. Tak tedy nashledanou v Králíkách na  Cihelně 2015.


                                          Za radu VKCV
                                          Ladislav Brůha